گویا خشک شدن تدریجی دریاچه اورمیه(اورمو گولو) که البته به سنت تمام پروژههای گذشته «با سرعت تمام» در حال انجام بوده و «روند رو به رشدی» هم داشته است مورد اعتراض عده ای از هموطنان قرار گرفته است.
البته تاکید میکنم «گویا» چون واقعا مطمئن نیستم در کنار مسائل حیاتی و مهمی نظیر تمدید قرارداد هافبک تیم پیروزی یا آخر و عاقبت زن بابای سعید آقاخانی، جای چندانی برای توجه به دریاچه اورمیه(اورمو گولو)مانده باشد. حالا اگر این دریاچه بین ما یکی دو کشور دیگر مشترک بود باز یک چیزی. مثلا به عقل جور درمی آمد که اگر سهم ایران از این دریاچه مشترک از 37 درصد به 36و نیم درصد کاهش مییافت یا خدای ناکرده به جای نام «دریاچه همیشه ترک اورمیه» نام مجعولی از طرف همسایگان برآن گذاشته میشد؛ صدها هزار ایرانی؟ به آن اعتراض کنند وطومار جمع کنند و در اینترنت بمب گوگلی بسازند که به همراه تاکید بر سهم و نام ایرانی آن، کل تاریخ و هویت و فرهنگ کشورهای همسایه را زیر سوال ببرند.
اما از آنجایی که این دریاچه نه خزر است و نه خلیج عربی که بتوان دق دلی حذف داستان های شاهنامه ونام پادشاهان ایران باستان از کتب درسی را روی کشورهایی که در آن با ما اشتراک منافع دارند دربیاوریم برای من عجیب است که چطور عدهای از هموطنان به خشک شدن این دریاچه اعتراض کردهاند.حالا چند هزار هکتاری از یک دریاچهای که دور تا دورش محصور به مام میهن است یک مقداری خشک شود چه می شود؟ اصلا همهاش خشک شود چه اشکالی دارد؟ سهل است به نظر من یک عالمه فایده هم دارد. از جمله:
1 – کلی نمک به دست می آید که هر کامیون آن هزاران تومان ارزش دارد. همین چندی پیش سازمان حفاظت از محیط زیست در قبال گرفتن پول برای برخی از شیوخ عرب حاشیه خلیج همیشه عرب، مجوز شکار از حیوانات رو به انقراض جنگلهای شمال را صادر کرد که طبعا هیچ انگیزهای جز خیرخواهی و وارد کردن ارز به کشور در آن وجود نداشت. چه اشکالی دارد دریاچه اورمیه(اورمو گولو) را هم به شکل کامیونهای نمک دریایی تبدیل به ارز کنیم؟
2 – با این روش نه فقط ارز که ارض هم بدست می آوریم که هزاران هکتار زمین تولید شده را میتوان به شکل قطعههای 250 متری و در ازای مبلغ مناسبی در قالب سهام عدالت و یا سایر چیزهایی که مردم علاقه زیادی به دریافت آنها دارند به آنها داد و دل آنها را شاد کرد.
3 – نیازی به ادامه ساخت پل میانگذر دریاچه نیست. هرچند که این پل با تکنیک منحصر بفردی که در ساخت آن بکار رفته حق بزرگی به گردن ما دارد و باعث شد برای نخستین بار در تاریخ معاصر جهان با کندن و انتقال تدریجی یک کوه برای ریختن در میانه دریاچه مقدمات دو تکه کردن اکوسیستم آن دریاچه فراهم آید و روند خشک شدن آن تسریع شود اما به نظر می آید با سرعتی که در ساخت آن مشاهده میشود، شاهد خشک شدن کامل دریاچه پیش از اتمام آن باشیم. از این رو با خشک کردن هر چه سریعتر دریاچه در صرف هزینههای خاکریزی در وسط دریاچه صرفهجویی خواهد شد و رانندگان عزیز ادامه مسیر را در کف دریا پی خواهند گرفت که احتمالا هموارتر و مطمئن تر از پل مذکور هم هست.
4 – برای ارائه آمارها بسیار مناسب است. به خصوص در بخشهایی که نیاز است ثابت کنیم در چند سال گذشته به اندازه دهها و بلکه صدها سال کار انجام شده است که البته شاید بتوان با خشک کردن سریع دریاچه در این رشته رکوردشکنی هم کرد و گفت در این زمینه در چند سال به اندازه چند هزار سال کار انجام شده است.
محمود فرجامی/روزنامه تهران امروز
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر