جنّت اورمودا

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - دوشنبه, آذر ۰۹, ۱۳۸۸ - 0 comments










ائله کی قرآن، انجیل، و تورات کیتابلاریندا یازیلیب یئر اوزونده بیر جنّت وار کی بو یئر اوزونده اولان جنت  ده ن بو کتابلاردا عدن سوزیله آد آپاریلیب. بو سوز سبب اولوب کی امریکانین دیسکاوری کانالی بو قونودا بیر آراشدیرسین بو آراشدیرما 2400 جی ایلده اولوب کی من بو فیلمی سیز لر اوچون 4 بولوم ده حاظیر لامیشام کی آشاغیدا اولان کئچدی لرده ن باخا بیله رسیز. انجاق بو فیلمه باخاندان سونرا یاخشی بیلینیر کی اورمو آدی کی قاباقجا یازمیشدیم نه آنلامی وار چوخ یاخشی گوستریر. بو یازینین بیر آزین آشاغیدا گه تی ریره م:
اورميه: مدافعين اين تئوري، نام اورميه را به شكل "اور(و)+ مو" (URU+MU)و يا "اور(و)+مه" (URU+ME) تقطيع مي كنند. 
١- "اوروURU " در زبان سومري كه از طرف عده اي زباني خويشاوند با زبان توركي و يا پروتوتورك در نظر گرفته مي شود، به معني شهر و آبادي است. نام دو عدد از مهمترين شهرهاي سومري "اور" (المقير فعلي در جنوب بغداد) و "اوروك" (ورقه فعلي) بوده و احتمال داده مي شود نام كشور عراق نيز يادگار كلمه اوروك سومري باشد. (اوروق و يا اوروغ در توركي به معني قبيله و يا گروه انساني خويشاوند و در توركي معاصر به شكل اويروق به معني تابعيت و شهروندي است)
٢- "موMU " در زبان سومري (معادل شامو در زبان آكادي) به معني بهشت و يا بخشي از آسمان-بهشتها و شايد به معني باران است. "مهME " نيز در اين زبان به معني معيارها و نرمهاي فرهنگي و يا پرچمها و نشانه هاي اين نرمها مي باشد. بنابراين "اوروموURUMU " به زبان سومري به معني "شهر بهشتي"، "شهر باران" و "اورومهURUME " به معني "شهر فرهنگ، شهر بافرهنگ" مي باشد. نام اورومو به معني شهري بهشتي با باور رايج در ادوار باستان مبني بر قرار داشتن باغ عدن در آزربايجان همخواني تمام دارد.
بو دا فیلم لری باخماق اوچون:

آزه ربایجان میللى حؤکومتىنین باشچیسى سئیید جعفر پیشه ورىنین بیرلشمیش میللتلر تشکیلاتینا موراجیعتى

Kategori: , , , , , , Umud Urmulu - دوشنبه, آذر ۰۹, ۱۳۸۸ - 0 comments







دونیانین ان قدیم خالقلاریندان اولان آزه ربایجان خالقى اؤزونون زنگین میللى تاریخینه مالیکدیر. عصرلرین کئشمکئش لرینده او٫ اؤز میللى دیلینى٫ عادت و عنعنه لرینى قورویوب ساخلایابیلمیشدیر. ایران ظولمکارلارى آذربایجانى اؤز حاکیمییتلرى آلتینا آلاراق٫ اونون ثروتینى آمانسیزجاسینا تالادیلار. نتیجه ده آزه ربایجانین چیچکله نن کند و شهرلرى داغیلماق حددینه گلیب چاتدى. شووئنیست بؤیوک دؤولتچىلیک سییاستى یورودن ایران حؤکمدارلارى آزه ربایجانلىلارین وارلیغینى تامامىیله اینکار ائتمه یه جهد گؤسته ریر٫ اونلارین دیلینى الیندن آلماقدان٫ هر جور تحقیر ائدیجى عمللردن چکینمیرلر.
بونا باخمایاراق آزه ربایجان خالقى بیر گون ده اولسون٫ اؤز آزادلیغى اوغروندا موباریزه سینى دایاندیرمادى. آزه ربایجانلىلارین اؤز میللى آزادلیقلارى اوغروندا موباریزه سینین ان پارلاق نومونه سى ستتارخان٫ باقیرخان٫ شئخ محممد خییابانى و باشقالارىنین حرکتلرىدیر. بو جسور اینسانلار موباریزه نین باشچىلارى٫ همده شهیدلرى ایدى. قانلى فاشیسم اوزه رینده دئموکراتیک  دؤولتلرین غلبه سى آزه ربایجان خالقینین موباریزه سینه یئنى تکان وئردى٫ یئنى شراییط یاراتدى. تئهران حؤکومتینین موقاویمتینه باخمایاراق بو ایل ٢١ آذرینده (١٢ دئکابر) آزه ربایجان خالقینین عصرلردن برى آپاردیغى موباریزه سى غلبه ایله باشا چاتدى.  آتلانتیک خارتییاسینا اویقون اولاراق میللى مجلیسین٫ آزه ربایجان میللى حؤکومتینین قورولماسى ایله نتیجه له ندى.
آزه ربایجاندا دئموکراتیک اساسلارا دایاناراق بیر میللى حؤکومت قورولوب و اؤز فعالییتى باره ده بوتون دونیایا معلومات یاییب. ٥ میلیونلوق آزه ربایجان خالقى میللى دیلینین٫ تاریخینین٫ مدنییتینین کؤمه یى ایله اؤزونون موعاصیر بیر خالق اولدوغونو درک ائتدى و بیر ده هئچ واخت فارس ظولمونون آلتیندا اینله مه یه٫ فارس دیلینین ایرانداکى باشقا خالقلارین دیللرى اوزه رینده آقالیغینا ایجازه وئرمه یه جکدیر. بو خالق بیر نفر کیمى اؤز حیاتینى میللى آزادلیغینا و دؤولتینه قوربان وئرمه یه حاضیردیر.
یئنى دئموکراتیک آزه ربایجان حؤکومتى قیسسا واخت عرضینده ایجتیماعى٫ ایقتیصادى٫ مدنى ساحه لرده جیددى ده ییشمه لر ائده بیلیب٫ داخیلى تهلوکه سیزلیک تام برقرار اولونوب. یئنى میللى حؤکومتین فعالییتى سایه سینده عصرلرله ایستیثمار اولونان خالق عادى اینسان شراییطینده یاشاماغا باشلاییب. بونونلا دا او٫ اؤز میللى دؤولتینى قوروماق٫ اونو ایداره ائتمه یه قادیر اولدوغونو گؤسته ریر. 
آزه ربایجان خالقینین ایراده سى ایله آتلانتیک خارتیاسینا٫ یعنى بؤیوک دئموکراتیک دؤولتلرین وعدلرینه اویغون اولاراق قورولان  آزه ربایجان میللى حؤکومتى آرتیق دانیلماز فاکتدیر. بیرلشمیش میللتلر تشکیلاتى باش آسامبئلییاسینا موراجیعتى ایله آزه ربایجان خالقى خاهیش ائدیر کى٫ آزه ربایجان میللى حؤکومتىنین وارلیغى فاکتى تانینسین و کناردان موداخیله اولمادان٫ اونا اؤز طالئعىنین اؤزو طرفیندن موعیینله شدیریلمه سینه تامینات وئریلسین.
آزه ربایجان میللى حؤکومتینین باش وزیرى
سئیید جعفر پیشه ورى
٢٨ یانوار ١٩٤٦
بوردا آزره بایجان سوزونون آنلامی یلالنیز آزره بایجان تورکلرینه یارار

گروه رقص آتش آنادولوی تورکیه تورنمنت اروپایی خود را در بلژیک آغاز کرد

Kategori: , , , , , , , , Umud Urmulu - یکشنبه, آذر ۰۸, ۱۳۸۸ - 0 comments











تی آر تی: گروه رقص آتش آنادولوی تورکیه تورنمنت اروپایی خود را با اجرای نمایش رقص تروا، از بلژیک آغاز کرد.
تعداد کسانی که بصورت زنده نمایش تروا را مشاهده کرده اند تا به امروز بالغ بر ۵۰۰ هزار تن می باشند. این نمایش برگرفته از تاریخ دیرین سرزمین آناتولی می باشد.
گروه رقص آتش آنادولو که فرهنگ غنی و موزائیک رنگارنگ اقوام منطقه را بر روی صحنه برده است در شهر حاسلت بلژیک نیز با استقبال مردم روبرو گردید.
قریب به ۹۰ هنرمند این گروه با اجرای رقص بر روی صحنه ای بزرگ، بینندگان خود را افسون کردند.
پس از پایان این نمایش که تاریخ و فرهنگ غنی هزاران ساله آناتولی را به نمایش می گذاشت تماشاچیان برای دقایق متمادی به پا خاسته و اقدام به تشویق هنرمندان تورک نمودند.

تروریسم کرد بر علیه دانشجویان هویت طلب

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - چهارشنبه, آذر ۰۴, ۱۳۸۸ - 0 comments













ایجاد جنگ روانی تروریسم کرد بر علیه دانشجویان هویت طلب آزربایجانی
کمیته مردمی دفاع از غرب آزربایجان
واحد خبر: چهارم آذر هشتاد و هشت
جنبش دانشجویی آذربایجان از جمله جریان های پر نفوذ دانشجویی به شمار می آید که در تمامی مناطق آذربایجان گسترش یافته و نبض سیاسی، صنفی و دانشجویی دانشگاه های آذربایجان به صورت بلا منازع تحت تاثیر جنبش دانشجویی آذربایجان قرار دارد. دانشگاه های منطقه غرب آذربایجان خصوصا دانشگاه شهر اورمیه نیز از این امر مستثنی نبوده و دانشجویان هویت طلب جنبش دانشجویی آذربایجان  دانشگاه های منطقه غرب آذربایجان بار سنگینی را در دفاع از هویت ملی و ارضی آذربایجان به دوش می کشند.دانشجویان هویت طلب جنبش دانشجویی آذربایجان در دانشگاه های منطقه غرب آذربایجان در عین حالی که رسالت ملی خود را در پیشبرد حرکت ملی آذربایجان به انجام می رسانند همگام با سایر نیروهای ملی در جبهه ملی مبارزه با تروریسم به صورت آکتیو فعالیت می نمایند که این مسئله باعث ناکام ماندن توطئه های عناصر هوادار گروه های تروریستی کرد در دانشگاه های منطقه غرب آذربایجان شده است.
اخیرا یکی از سایت های(http://www.urmiye.eu/farsi/news.php?readmore=365) نزدیک به گروه تروریستی حزب دمکرات کردستان که تخیلات شوم آن منجر به کشتار صدها انسان بی گناه ترک آذربایجانی در منطقه غرب آذربایجان گردیده از انسجام ملی دانشجویان هویت طلب جنبش دانشجویی و ناکام ماندن دانشجویان هوادار گروه های تروریستی کرد به خود نالیده و در حالی که مدت زمانی به زمان برگزاری انتخابات شورای صنفی دانشجویان دانشگاه اورمیه باقی مانده از هم اکنون به صورت حرفه ای اقدام به ایجاد جبهه جنگ روانی بر علیه دانشجویان هویت طلب آذربایجانی نموده است. آن گونه که اشاره گردید در دانشگاه اورمیه نیز تحولات سیاسی و صنفی  تحت تاثیر جریانات دانشجویی جنبش دانشجویی آذربایجان بوده و نهاد صنفی شورای صنفی دانشگاه تحت نظارت این دانشجویان قرار داشته و سال گذشته تلاش های عناصر هوادار گروه های تروریستی کرد برای به دست گرفتن این شورا با حضور فعالانه دانشجویان هویت طلب ناکام ماند. خبر های دریافتی کمیته مردمی دفاع از غرب آذربایجان حکایت از آن دارد که عناصر هوادار گروه های تروریستی کرد فعال در دانشگاه اورمیه که ارتباطات تنگاتنگی با لابی سیاسی گروه های تروریستی کرد در بیرون از دانشگاه و فعال در موسسه ای موسوم به " اندیشه احمد خانی" دارند فعالیت خود را برای تخریب چهره های دانشجویی جنبش دانشجویی آذربایجان و به دست گرفتن نهاد شورای صنفی دانشگاه آغاز کرده اند.
کمیته مردمی دفاع از غرب آذربایجان ضمن رعایت کامل استقلال جنبش دانشجویی آذربایجان بر حسب مسئولیت تاریخی فعالیت عناصر گروه های تروریستی کرد  در دانشگاه های منطقه غرب آذربایجان را به دقت تحت نظر داشته و  حمایت کامل خود  از جنبش دانشجویی آذربایجان را ادامه خواهد داد. 
مطالبی چند در رابطه با انتخابات سال گذشته شورای صنفی دانشگاه اورمیه:


متن خبر سایت نزدیک به گروه تروریستی حزب دمکرات کردستان در رابطه با شورای صنفی دانشگاه اورمیه:
CAPK آگری / ارومیه: يکي از نهاد هاي دانشجويی موجود در دانشگاه که بايد از حقوق صنفی از جمله خوابگاه غذا و امکانات رفاهي که دانشگاه براي دانشجويان فراهم می کند نظارت داشته باشد شورای صنفي دانشگاه است که در هر دانشکده برای يک سال با انتخابات گروهی را براي پست شوراي صنفي از ميان خود دانشجويان انتخاب می کنند ام مچندين سال است که در دانشگاه اروميه باندهای مافيايی که در خود دانشگاه هم وجود دارد به اين نهاد کوچک هم رحم نکردند و با دست اندازي در اين نهاد و با تفرقه انداختن در ميان دانشجويان عده خاصی از نوچه هاي خود را با اين تفکر که اروميه يک شهر ترک نشين است و بايدهمانطور که مسئولان دانشگاه ترک هستند شورای صنفی و...هم ترک باشند وبا سوئ استفاده از احساسات ملی دانشجويان ترک و فريب آنان و تقلب و حمايت علنی از آنان عده ای از دانشجويان مزدور و نوچه های خود را به اسم ملی گرايان ترک بر اين نهاد دانشچجويی حاکم کردند و اين سياست پليد دوره های متماديست که ادامه دارد با اين کار به چندين هدف خود رسيدند اول اينکه اتحاد بين دانشجويان کرد و ترک را به هم زدند و تفرقه حاکم شد دوم اينکه با نوچه هاي خود همهجوره ميتوانستند به دزدي و... خود ادامه داده و ديگر نماينده اي در کار نبود که از حق و حقوق دانشجويان دفاع کند.
و مزيت ديگری که برايشان داشت اين بود که صدای اعتراض عده زيادي از دانشجويان ترک را در اعتراض به وضع بد امکانات رفاهي دانشگاه خاموش مي کردند چون اين دانشجويان خود به اين نماينده ها که در راس کار بودند راي داده بودند و چون ترک بودند و شوراي صنفی دست ترک ها بود نبايد از آن انتقاد کنند و تا مي شد هم بايد ازآن حمايت مي کردندتا اين کرسي در دانشگاه از دستشان نرود در اين ميان تنها و تنها خود دانشجويان از اين به ظاهر انتخاب ضرر مي کردند و بس بيشتر از همه هم خود دانشجويان ترک چون با اين وضع حق اعتراض هم از آنان گرفته شده بود و اما اکنون دانشجويان آگاه کرد با پخش شب نامه اي در اين مورد و با سر رسيدن موعد دوباره تعيين اين نمايندگان در دانشگاه مواضع خود را در اين باره اعلام کردند و با دعوت همه دانشجويان به عدم شرکت در اين انتخابات اين سياست پليد مسئولان را محکوم کرده اند.
شايان ذکر است که پس از تقلب های گسترده در انتخابات سال گذشته دانشجويان کرد در محوطه پرديس شهر دانشگاه اروميه واقع در خيابان دانشکده دست به تحسن زدند و اعتراض خود را به نمايش گذاشتند که فيلم و عکسهای آن را پارسال برايتان ارسال کرده بودم .
قایناق: http://bati-az.com

آنکارا ترور يک مقام جبهه تورکمنهای عراق را به شدت محکوم کرد

Kategori: , , , , , , , , Umud Urmulu - دوشنبه, آذر ۰۲, ۱۳۸۸ - 0 comments










تی آر تی: "یاووز افندی اوغلو" رئیس شعبه موصل جبهه تورکمن عراق، در منزل خود مورد سوء قصد قرار گرفت و جان خود را از دست داد.
"یاووز افندی اوغلو"، با فعالیت های خود در زمینه محافظت از ساختار یونیتر و یکپارچگی عراق شهرت داشت. در حالیکه این حادثه با واکنش شدید تورکمان عراق روبرو شد، تورکیه نیز آن را به شدت محکوم کرد. بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی مسئولین تورکمن، شامگاه دیروز افراد مسلح با مراجعه به منزل "افندی اوغلو" به پسر وی گفته اند که می خواهند با پدرش صحبت کنند. ولی پس از آمدن "افندی اوغلو" به سوی او آتش گشوده اند.
بنا به همین گزارش، مهاجمین ناشناس پس از انجام سوء قصد، متواری شده اند.
"افندی اوغلو" که از چهار سال پیش به عضویت هیأت اجرایی جبهه تورکمن عراق درآمده بود، با فعالیت هایش در زمینه دفاع از یکپارچگی و ساختار یونیتر عراق شهرت داشت. ترور افندی اوغلو که قرار بود در انتخابات آتی مجلس عراق نامزد شود، از سوی تورکمان این کشور محکوم گردید.
مسئولین تورکمن از حکومت عراق خواستند تا هرچه زودتر مهاجمین را دستگیر کنند.
"احمد داوود اوغلو" وزیر امور خارجه تورکیه نیز پس از این حادثه در گفتگوی تلفنی با رهبران تورکمن، به وی تسلیت گفت.
همچنین بر اثر پرتاپ یک نارنجک به سوی گشت پلیس در موصل، در نزدیکی یک بازار، یک کودک کشته و چهار تن نیز زخمی شدند.
مسئولین آمریکایی نیز اعلام کردند که یکی از نظامیان این کشور در خلال عملیات کشته شده است. در مورد هویت فرد و محل حادثه هنوز اطلاعاتی ارائه نگردیده است.
خبرگزاری گزارش می دهند که احتمال افزایش خشونت در عراق در آستانه انتخابات این کشور که قرار است در ماه ژانویه برگزار شود، نگرانی هایی بوجود آورده است.

مونيتورينگ تخصيص آب درياچه اورميه ضروري است

Kategori: , , , , , , , Umud Urmulu - شنبه, آبان ۳۰, ۱۳۸۸ - 0 comments










ارک قالاسی - مشاور بين المللي طرح احياي درياچه اورميه بر ضرورت وجود سيستم مونيتورينگ کامل براي اجراي تخصيص آب اين درياچه تاکيد کرد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا) منطقه آزربایجان شرقی, در نشست کارگروه آب و کشاورزي شوراي مديريت حوضه آبريز درياچه اورميه با حضور مديران، کارشناسان، مشاوران داخلي و خارجي، پروفسور الکو ون بک افزود: تصميمات اتخاذ شده براي اين حوضه ممکن است براي دوره معين کاربرد داشته باشد و با عملياتي شدن آنها، طرحهاي کاملتري براي دوره هاي بعدي ارايه شود. 
در ادامه اين نشست، مديرعامل آب منطقه اي آزربايجان شرقي با اشاره به همگرايي فرابخشي دست اندرکاران بخشهاي دولتي و غيردولتي در تداوم مباحث تخصصي مرتبط با حفاظت زيست بوم درياچه اورميه، خاطر نشان کرد: مصرف آبهاي سطحي و زيرزميني در حوضه آبريز درياچه اورميه واقع در استان آزربايجان شرقي به ترتيب 591 و 830 ميليون مترمکعب و جمعيت آن بر اساس سرشماري سال 1385، دو ميليون و 740 هزار نفر مي باشد که سرانه مصرف آب براي هر نفر 520 مترمکعب در سال خواهد بود. 
ارسلان هاشمي گفت: بيش از 60 درصد از خط ساحلي درياچه  اورمیه و قسمت کم عمق آن در استان آزربايجان شرقي قرار دارد، از اين رو بيشترين اثرات سوء ناشي از پسروي متوجه اين استان مي باشد. 
وي همچنين برخي مشکلات ناشي از ظهور اراضي شور، انتقال نمک به اراضي ساحلي، شور شدن آبهاي مجاور زيرزميني، خشک شدن باغات و اراضي و در نتيجه مهاجرت بي رويه روستاييان به شهرها و اشتغال آنان به کارهاي کاذب را يادآور شد و با اشاره به ارزش اقتصادي، اجتماعي درياچه اورميه اظهار اميدواري کرد: با بهره گيري از خرد جمعي و توان هم افزايي اقدمات عملي در جهت جلوگيري از نابودي درياچه اروميه برداشته شود. 
در اين نشست همچنين خانم دکتر ترابي از مديران ارشد وزارت نيرو، تغيير در ميزان بارش و افزايش مصارف آب در حوضه درياچه اورميه طي 15 سال را خاطر نشان شد و بررسي وضعيت آتي روند بارش و روان آبها، تدوين معيارها و تهيه مدل شبيه سازي حوضه آبريز و هيدروگرافي درياچه اورميه را ضروري دانست. 
در پايان اين نشست توجه به شش معيار " جمعيت، سرانه مصرف آب، وسعت اراضي قابل آبياري، سرانه توليد ناخالص منطقه اي، سرمايه گذاري در بخش کشاورزي، صنعت و آب و توانمنديهاي آب سطحي " مورد تاکيد قرار گرفت و مقرر شد استانهاي حاشيه درياچه پيشنهادهاي خود را در اين خصوص به مديرملي طرح حفاظت تالابها ارايه کنند.

سیمیتقو یاغی و جنایتکار بزرگ

Kategori: , , , , , , , , Umud Urmulu - جمعه, آبان ۲۹, ۱۳۸۸ - 0 comments




















سینه تاریخ معاصر غرب آزربایجان پر از صحنه های تلخ و دردناکی است، که روزگاری زخمی سخت را پشت سر گذاشته است. روزی که مردمانش آرام وساکت بدون این که گناهی کرده باشند هدف تیرهای آشوب، طغیان و زیاده خواهی های گروهی قرار گرفته و طعمه حریق شده، سوخته، وخاکستری از گذشته در خورجین خاطرات خود به یدک می کشد. 
لایه لایه ورقهای تاریخ حاکی از عمق زشتی صحنه هائی است، که خالقین این آثار بی شک اکنون در دادگاه عدل الهی مورد بازخواست قرار گرفته اند و این که چرا بدون علت و تنها در جهت کسب منافع بیگانگان کورکورانه سر ارادت خم کرده و هم دین خود را به مشتی دلار و لیره ارزان فروخته اند جواب پس میدهند، آنانی که برای جلب رضایت بیگانگان هزاران نفر را مظلومانه و بی خبر به هلاکت رسانیده اند امروز روسیاهان تاریخند.
جنگ جهانی اول در ظاهر با کشته شدن آرشید وک فرانس فردیناند ولیعهد اتریش در شهر سارایوو در ۲۸ ژوئن ۱۹۱۴ ششم تیر ۱۲۹۳شروع شد، به دلیل تضاد منافع دول بزرگ و خاصه ورود دولت عثمانی به صحنه جنگ ملت آزربایجان به دلیل داشتن اشتراکات دینی فرهنگی زبانی درکنار عثمانی ها قرار گرفتند، دراین آشفته بازار عده ای وارد میدان شدند و شروع به تعدی به مال و جان مردم کردند بدتر از همه اینکه این افراد حتی به کودکان هم رحم نکردند.
یکی از این افراد که در تاریخ معاصر یکی از نقشهای عمده را بازی کرده و هیچگاه جنایتهای وی در حق مردم بی دفاع از برگهای تاریخ پاک نخواد شد، اسماعیل آقا سیمیتقو (سیمکو) میباشد، فرد مرموز و دیوانه ایی که تنها برای انجام تکلیفهای دیکته شده بیگانگان هزاران نفر را به کام مرگ فرستاده است.
اسماعیل سیمیتقو که ایرانیان او را حسن ارفع و عثمانیها او را اوزدمیر غارتگر میدانند فردی از قبیله شکاک، پسر محمد آقا میباشد. بعد از مرگ محمد آقا ریاست قبیله به برادر ارشد او جعفر آقا واگذار شد.
قبیله شکاک به دو قسمت تقسیم میشود، عبدویها ساکن اطراف در چهریق واقع درقسمت شمالی دریاچه اورمیه که وابسته سمیتقو بودند و ممدودییها (مامدیها ) در بخش جنوبی وابسته به عمر خان عموی سیمیتقو بودند.
در زمان مظفر الدین شاه جعفر آقا نا فرمانی نمود و نظام السلطنه والی آزربایجان او را به  تبریز خاست و او با هفت تن از کسان خود در تبریز به قتل رسید (تاریخ هیجده ساله آزربایجان) بعد از جعفر، سیمیتقو وارد میدان شد او هم گاهی فرمان میبرد وگاهی نافرمانی میکرد چون آزربایجان توسط سپاه روس اشغال شد سیمیتقو به آنان پیوست و بعد به عثمانی ها متمایل شد تا این که هنگام برگشت روسها او از آنها تفنگ و ابزارآلات جنگی فراوانی کسب نموده و نیرو گرفت. (تاریخ هجده ساله آزربایجان) در جنگ مشروطه و استبداد میان مردم خوی و سردار ماکو، سیمیتقو به جنگ با نیروهای مشروطه رفته و به غارت روستاهای خوی پرداخت حتی در محاصره تبریز شرکت کرده و به سپاه روس که دشمن آزادی خواهان بود پیوست.(اورمیه در گذر زمان).
سیمیتقو که بعد از مرگ برادرش جعفر آقا بدست نظام السلطنه کینه سختی از ایرانیان به ارث برده بود در پی یافتن متحدانی بر علیه ایران بود به همین دلیل اول به سوی عثمانی ها بعد به سوی روسها وسر انجام به سوی انگلیسیها دست دراز کرد. (جنبش ملی کرد)
بعد از اتمام جنگ جهانی  اول ستاد ارتش بریتانیا امیدوار بود با متحد نمودن ارامنه، آشوریان وکردها زیر سیطره سیمیتقو علیه عثمانی ها بتواند شکست جبهه روس را جبران نماید ولی سیمیتقو با به قتل رسانیدن مارشیمون نقشه انگلیس را به هم زد. (جنبش ملی کرد)
اما قبل از قتل مارشیمون او با یک نقشه حساب شده جهت فریفتن سیمیتقو با دسته ای سواره و پیاده توپ وقورخانه عازم چهریق شد در گفتگوی مارشیمون و سیمیتقو سخن از سر زمین کردها به میان آمد که بنا به گفته مارشیمون تنها کیش ودین آن دو گروه کرد را از هم جدا کرده بود آنها اگر دست در دست هم میشدند میتوانستند با هم زندگی کنند وحتی سپاه بسیج کرده و تبریز راهم بگیرند. (تاریخ هجده ساله آزربایجان)
ولی با قتل مارشیمون توسط سیمیتقو طرح از قالب اولیه خارج شد و ورق برگشت و بنابراین جیلوها، آشوریان و ارامنه دست به قتل وغارت مسلمانان زدند. درزمانی که جیلو ها مشغول قتل عام بودند هر کسی که می توانست فرار کند در راه خوی وتبریز توسط اکراد سیمیتقو غارت میشد برهنه و لخت در سرما رها می شدند. (تاریخ هیجده ساله آزربایجان)
شرارتهای سیمیتقو درآزربایجان ادامه داشت تا اینکه سردار فاتح از یاران صمد خان شجاع الدوله به حکو مت اورمیه وسلماس منصوب شد (سلماس در سیر ..) او قصد آرام کردن سیمیتقو را داشت بنابراین در اواخر بهمن ۱۲۹۷-۱۹۱۸ به سلماس آمده وعازم چهریق شد ولی نتوانست با سیمیتقو که سودای بزرگی در سر داشت کنار بیاید او برای خاتمه جریان به سوی چهریق رفت ولی با نا پختگی کار او اکراد و سیمیتقو حریص تر شدند (تاریخ هیجده..) سردار فاتح جریان گفتگو های خود رابه مکرم الملک نایب ایالیه آزربایجان فرستاد واز او چاره خواست او چون سپاهی برای سرکوبی سیمیتقو نداشت به فکر ترور او افتاد. (تاریخ هیجده….وسلماس درسیر …) بنابراین در اردیبهشت ۱۲۹۸ که با همکاری حیدر خان عمواغلو بمبی ساخته شده بود به اوفرستاده شد این بسته از راه خوی با نام مادرزن سیمیتقو فرستاده شده بود. درجریان این ترور علی آقا برادرش وحدود۳۰نفر از نزدیکان سیمیتقو کشته وزخمی شدند ولی به او صدمه ای نرسید. (سلماس در سیر …) این بهانه جدید دستاویزسیمیتقو شد که دولت ایران را دشمن خونی خود میدانست چون این پیشامد در ۱۲۹۸رخ داد باعث بهانه ایی برای کردها و سیمیتقو شد وآنان را به آشوب وتاراج حکم داد. (تاریخ هجده…).
بعد از این جریان سیمیتقو دولت ایران را عامل قتل پدر، برادران وخویشاوندان خود اعلام کرده و به حملات خود به اورمیه افزود عامل بمب ساز وترور به دروغ جهانگیر میرزا همرزم حیدر خان اعلام شد و او بدون هیچ مشکلی توسط سپهسالار که دل خوشی از جهانگیر میرزا نداشت با اسکورت ۱۳سرباز قره داغی به اسماعیل آقا تحویل داده شد جهانگیر میرزا به طور فجیعی به قتل رسید وتمام سربازان قره داغی به جرم اینکه قاتلان جعفر خان قره داغی بودند از کوه به دره انداخته شدند. سپهسالار ومکرم الدوله حاکم خوی نه تنها به جنایات سیمیتقو اعتراض نکردند بلکه به او لقب سردار نصرت دادند. (سلماس در سیر...)
بعد از این جریانات سردار فاتح ممتاز در معیت کنسول انگلیس وسواران هندی عازم چهریق گردید سردار فاتح از طرف دولت و والی حامل لقب سردار نصرت جهت اسماعیل آقای آدم کش ومقداری پول ویک قبضه شمشیر مرصع به جواهرات بود اما سیمیتقو به شرطی جوایز را پذیرفت که ضیاءالدوله حاکم اورمیه بر کنار شده وخود سردار فاتح حاکم اورمیه وسلماس شود. (سلماس در سیر …) او حتی خود نیز برای بر کنار کردن ضیاءالدوله حاکم اورمیه حرکاتی انجام داده بود او با فراستادن شصت سوار کرد به اورمیه می خواست خانه های ضیا ءالدوله را تصرف کرده وخود او را از حکو مت بر کنار نما ید که با هو شیاری مردم نقشه او عملی نشد. (تاریخچه اورمیه ) تفکر بر کناری ضیاءالدوله نمی توا نست از ذهن عقب مانده وگرفتار تعصبات شده ی سمیتقو خطور کند بلکه کاملا معلوم بود ماهیت انگیلیسی داشته ونشان از قدرت ضیاءالدوله در اداره ی حکومت اورمیه وسلماس بود. اما وجود رابطه ی سیمیتقو با انگیلیس درمنابع کردی کاملا اثبات شده است (سیمیتقو تحت تاثیر طه نوه ی عبید الله کرد ) از سال ۱۹۱۹ در صدد جلب یاری بریتانیای کبیر برآمد به همین دلیل طه روانه بغداد شد تا موافقت دولت انگلیس را با تشکیل دولت بزرگ کرد جلب نماید اما حتی نماینده ی انگلیس ویلسون او را نپذیرفت. (جنبش ملی کرد ).
در جای دیگر کتاب جنبش ملی کرد آمده است در سال ۱۹۲۱ سیمیتقو با سر پرسی کاکس، نماینده ی انگلیس در حوزه ی خلیج ف.ا.ر.س تماس گرفته و در ژانویه ۱۹۲۱ اعلام کرد که می خواهد با مامور انگلیس در اشنویه ملاقات کند وسرپرسی کاکس در۱۹ اوت ۱۹۲۱ با تماس سیمیتقو موافقت کرد گفتگوی سیمیتقو با مقامات انگلیسی توسط فردی به نام بابکرآغارسین یکی از قبایل عشایر مرزی با دولت انگلیس ادامه داشت. (جنبش ملی کرد)
سیمیتقو نیز در جرگه نامزدی حکومت ایران-در کنار رضاخان-از طرف دولت انگلیس قرارداشت ولیکن جنایات سیمیتقو مستقیم یا غیر مستقیم از طرف انگلیس حمایت میشد. (سلماس در سیر …) در جریان جنگهای سیمتقو در سال۱۲۹۸-۱۹۱۹از طرف دولت انگلیس ۲۵۰هزار لیره استرلینگ به اسماعیل آقا داده شد. (سلماس در سیر...) در جریان جنگ ۲۰ اسفند ۱۲۹۸کنلل لورنس صاحب منصب انگلیسی که اسیر شده بود مشغول آموزش قشون اسماعیل آقا بود (سلماس در سیر…) او حتی از طرف آمریکاییان نیز حمایت میشد. برای مثال: در کتاب سلماس در سیر تاریخ وفرهنگ آزربایجان آمده است: ((از طرف دیگر کردها توسط مسیو مولیر آمریکایی رئیس بنگاه خیرییه اورمیه تغذیه می شدند)). هر جا سیمیتقو در تنگنای نیروهای دولتی قرار میگرفت مأموران سیاسی آمریکا با پرچم ستاره نشان که بر اتومبیل خود نصب کرده بودند از راه میرسیدند و به عنوان میانجی اورا نجات میدادند. (اورمیه در گذر زمان ).
شرط اسماعیل آقا سیمیتو  در مورد ضیاءالدوله پذیرفته شد ضیاءالدوله بر کنار وسردار فاتح خود حکومت اورمیه وسلماس را بدست گرفت با حکومت سردار فاتح شرارتهای سیمیتقو بالا گرفت و او مجبور به ترک اورمیه شد و بدون هیچ حرکتی حکومت اورمیه را بدست معاونش میرزا علی اکبر خان معروف به کنسول سپرده وبه تبریز حرکت کرد. (سلماس در سیر…) در تاریخ ۱۱صفر ۱۳۳۹میرزاعلی اکبر خان از اهالی تبریز که منشی کنسول روس در تبریز بود از طرف مخبر السطنه به حکومت اورمیه منصوب شد. (تاریخچه اورمیه ) سیمیتقو هر روز به آشوبگری های خود می افزود او راه گلمانخانه که نتها راه ارتباطی اورمیه به تبریز بود بسته ومیرزا علی اکبر خان را زندانی کرده بود. (سلماس در سیر…) مردم سلماس با دیدن اوضاع اسفناک اورمیه به دنبال دفاع از سرزمین آزربایجان در برابر اکراد و سیمیتقو برآمدند سیمیتقو از آنها خواست اسلحه های خود را تحویل دهند در غیر این صورت زن وبچه های آنان را قتل عام خواهد کرد.
لکستانیها با شنیدن شروط اولتیماتونیزمی سیمیتقو از سلماس و تبریز کمک خواستند ولی جوابی داده نشد بنابراین نبرد بزرگ لکستان در ۱۹آذر یا بقول کسروی در تاریخ ۱۸ساله آزربایجان در۲۷آذر ۱۲۹۸شروع شد. جنگ اول لکستان با وساطت سیف القضات ساووج بولاغی که از اورمیه عازم چهریق شده بود پایان یافت. (تاریخچه اورمیه) سیمتقو بعداز چند ماه دوباره به لکستان حمله کرده ومسعود نظام لکستانی ویارانش در مقابل ا کراد دوام نیاورده وبه قتل رسیدند منطقه به تصرف کردها وشکاکها در آمد وآنها لکستان را غارت کردند. (تاریخچه اورمیه) در این جنگ انگلیس مبلغ ۲۵۰هزار لیره استرلینگ به سیمیتقو کمک مالی کرده بود. (سلماس در سیر…) بعد از قتل عام لکستان وسلماس سردار انتصار والی آزربایجان نیرویی به منطقه اعزام کرد. سیمیتقو همچنین در تابستان ۱۲۹۸-۱۹۱۹اورمیه را هم تصرف کرده وتفنگچیان کرد اورمیه را غارت کردند. (جنبش ملی کرد)
از ساووج بولاغ نیرویی به سرپرستی مصباح الدوله ومصباح الملک و از تهران نیز یک افسر به نام فیلیپوف به سلماس اعزام شد قوای قزاق و ژاندارمری از طرف سلماس به چهریق پیش رفته ومصباح الدوله حاکم ساووج بولاغ هم عشایر مامش و منگور را از حوالی با خود در تحت ریاست قرنی آقای مامش به اورمیه وارد نمود تا در معیت سردار انتصار به طرف چهریق حرکت کردند. (تاریخچه اورمیه) چون قشون دولتی به چهریق رسید سیمیتقو قوای خود را برای مقابله با نیروهای دولتی آماده کرد او شیخ طه را با عدای به روستای سیلاب وشکر یازی فرستاد تا مانع ارتباط خوی با سلماس شود از طرف دیگر به اقبال السلطنه حاکم ماکو دستور داده شد به فوریت به اورمیه از راه خوی وسلماس بیاید. (سلماس در سیر...)
بنابراین در اسفند۱۲۹۸ حمله اردوی دولتی به سیمیتقو شروع شد. سردار انتصار برای نظارت بر قشون آزربایجان به سلماس آمد بعد از چند روز درگیری سیمیتقو در ۵اسفند ۱۲۹۸سلماس را به نیروهای دولتی واگذار کرد. 
در این جریان اردوی خوی به فرماندهی سیف السلطنه محمد صادق یاور بدل آبادی در داخل کهنه شهر به محاصره نیروهای سیمیتقو درآمد.
در ۲۰ اسفند ۱۲۹۸ قوای دولتی با یک حمله حساب شده خود را تا چهریق رسانیدند اما سیمیتقو فورا تلگرافی به عین الدوله ارسال کرد وآمادگی خود را برای مذاکره اعلام داشت عین الدوله نیرنگ او را خورده و از فیلیپوف خواسته شد که از جنگ دست بردارد. (سلماس در سیر ...)
درست در اوج جنگ از طرف وثوق الدوله که تازه به ریس الوزرای رسیده بود به سردار انتصار تلگراف رسید که قوای دولتی پس از تحمل زحمات طاقت فرسای زمستان با دادن تلفات از دو فرسنگی چهریق به سلماس وخوی عقب نشینند. (تاریخجه اورمیه ) در این جا معلوم است که دست دیگری توی کار بوده و هر وقت که می بیند سیمیتقو در تنگ نا افتاده انقدر نمانده ا ز بین برود فوری اشاره نموده و دست وپای او را باز می گذارند. (تاریخچه ا ورمیه ) فیلیپوف در منطقه ی سلماس به سیمیتقو حمله کرد واو را تا چهریق عقب نشانید ا ما به جای از بین بردن وی با او مذاکره کرده وا ز او قول گرفت دیگر سیمیتقو درل منطقه ی اورمیه دخالت نکند. (جنبش ملی کرد ) دولت در ادامه ژنرا ل ماژور ملک زاده را برای سرکوب سیمیتقو فرستاد ولی او شکست خورده و اسیر شد از طرف دیگردولت برای چندمین بار آماده نبرد با سیمیتقو شد این بار حدود ۱۵۰۰نفر از ماکو به فرماندهی قلی خان پسر سردار و۳۰۰۰ نفر از تبریز به فرماندهی امیر ارشد آماده جنگ شد. از طرف دیگر حاجی محمد رحیم نصرت ماکوی به دستور سردار ماکو به ملاقات امیر ارشد فرستاده شد ۳ فرمانده در تسوج با هم ملاقات کرده و طرح حمله را ریختند. (سلماس در سیر …)
در۲۸ آذر ۱۲۹۹ نماینده ای مخصوصی ا ز طرف دولت تورکیه وارد تبریز شد تا درباره حملات سیمیتقو با دولت ایران گفتگو کند پس از ۱۱روز به این نتیجه رسیدند که برای رفع اغتشاشات مرزی سیمیتقو باید به ماکو برود و در عوض ایل میلان به چهریق بیایند که این طرح قبول نشد. (سلماس در سیر…) در ۲۸آذر ۱۲۹۹جنگ شکر یازی شروع شد سپاه اسماعیل آقا سیمیتقو  به دستور او به دو قسمت تقسیم شدند یک قسمت سپاه به حاج احمد خان مرندی حمله کرده و او را شکست داده و تسوج را اشغال کردند بعد از اشغال تسوج بدست کردها دسته ای دیگر از آنها به اردوی خوی حمله کرده وآنها را شکست دادند در این جنگ گلوله ای به امیر ارشد اصابت کرده و او کشته شد با انتشار خبر کشته شدن امیر ارشد نیروی ژاندارمها از بین رفته وکردها که در آستانه شکست بودند جسورتر شده و به طوری که آنها راشکست دادند بقیه ژاندارمهاخود را به به زحمت به خوی رسانیدند. (سلماس در سیر …) در اواسط زمستان ۱۳۴۰ق-۱۲۹۹ امیر ارشد با ایلات قره جه داغ ومقداری ژاندارم از طرف مخبر السلطنه والی آزربایجان مأمور دفع سیمیتقو شد جنگی میان نیروهای دولتی وکردها صورت گرفت در مراحل اولیه جنگ نیروهای دولتی در حال شکست دادن کرد ها بودند اما قتل امیر ارشد بدست یکی از نیروهای خودی باعث متواری شدن قشون دولتی شده و اکراد پیروز شدند. (تاریخچه اورمیه) بعد از جنگ شکر یازی تیمور آقا که زمانی در کهنه شهر حکومت می کرد و نوچه اسماعیل آقا بود، به حکومت اورمیه منصوب شد تا دستورات سیمیتقو را در اورمیه به مرحله ی اجرا بگذارد. (سلماس در سیر...)
با کودتای رضا خان در سال ۱۹۲۱ ۱۳۰۰ دولت ایران شدید ترین دوره ی اقتصادی را پشت سر می گذاشت وضع اقتصادی چنان اسفناک بود که حتی دولت بریتانیا جیره سربازان ایرانی را پرداخت می کرد ولی با تمام این احوالات دولت جدید ایران از همان بدو تاسیس در صدد سرکوب سیمیتقو بر آمد. (جنبش ملی کرد )
رضاخان درست ۴۵ روز بعد از کودتای ۱۸ فروردین ۱۳۰۰، لشکری به سوی آزربایجان روانه کرد این لشکر متشکل از ۳ گروهان ژاندارم به فرماندهی سلطان تورج بود. (سلماس در سیر …) دولت مرکزی برای مقابله با حملات بیشتر سیمیتقو ماژور حبیب الله شیبانی را به درجه ی سرتیپی مفتخر کرد و به آزربایجان فرستاد دراین موقع فرماندهی شمال غرب آزربایجان بر عهده ی سر لشکر امیر فضلی بود او از طرف دولت مرکزی دستور دریافت کرد که به سوی چهریق حرکت کند خالو قربان نیز یکی از یاران میرزا کوچک با۴۰۰۰ نفر عشایر عازم ساووج بولاغ شد و از خوی نیز لشکر ۱۴ ژاندارمری به فرماندهی سرهنگ دوم پولادین، لوند برگ ولانسن به جنگ سیمیتقو فرستاده شدند. (سلماس در سیر …) در این اردو یک قسمت شامل تعدادی سواره و دو مسلسل به ریاست سلطان ارفع بود که به جبهه ی جنگ اعزام شده و مابقی اردو در کوههای شکر یازی وسید تا ج الدین نزدیک سلماس سنگر بندی کردند و قسمت دوم از هنگ آزربایجان به ریاست یاور ملک زاده وآجودانی سلطان آلپ به ساووج بولاغ فرستاده شد. (سلماس در سیر …) در فر صتی که نیروهای دولتی درحال مرتب کردن خود برای حمله به سیمیتقو بودند او سید طه نوه عبید الله کرد را مامور پراکنده کردن افراد خالو قربان نمود در ۲۷ رمضان ۱۳۴۰ق جنگ خالو قربان واکراد شروع شد و ۲۸،۲۹ رمضان ادامه داشت تا اینکه در روز عید فطر اول شوال خالو قربان مورد اصابت گلوله قرار گرفته وقشون عقب نشینی کرد. (تاریخجه اورمیه )
بعد از قتل خالو قربان دکتر مصدق که والی آزربایجان بود استعفا کرد و جانبانی والی آزربایجان شد در این جنگ قوای سیمیتقو با سید طه تقر یبا ۳۰۰۰ نفر بودند که علاوه بر این افراد حدود ۴۰۰ نفر سرباز فراری عثمانی نیز با آنها همکاری می کرد آنان دارای دو ارابه توپ کوهی از کروپ آلمان و۳ مترالیوز وقسمت توپ خانه را افسران فراری عثمانی اداره می کردند. (سلماس در سیر ….) درجریان نقل وانتقال نیروهای دولتی٫ سیمیتقو از فرصت استفاده کرده قوای ملک زاده را منهدم کرد ولی نتوانست در مقابل قوای متشکله ی دولتی مقاومت کند بنابراین در ۲۳ سرطان ۱۳۰۱ به سمت سلماس عقب نشینی کرد عدم تصرف سلماس توسط قوای دولتی ناشی از کم تجربگی مخبر السطنه هدایت از برنامه های نظامی بود او که خود از جنگ جبهه خبر نداشت. فرمان نقل و انتقالات را از تبریز صادر می کرد که این کار از منظر نظامی کاملا غیر ممکن بود. (سلماس در سیر...)
در سال ۱۳۰۱رضاخان رسما اعلام کرد که امان الله میرزا را برای قلع وقمع اسماعیل آقا اعزام داشته است سال ۱۳۰۱سال شکست سیمیتقو بود. (سلماس در سیر ..) اوایل ذیحجه سال ۱۳۴۰ ق بندر شرفخانه یک منظره ی عالی به خود گرفت سرتاسر آن حوالی از اشعه سفید رنگ چادر های نظامی ایران منور ومنظره قامت دلربای افسران و طرز نصب توپ های صحرا کوب هر بیننده ایی را به روزهای درخشانی امیدوار می سازد. (تاریخچه اورمیه ).
در ۱۸ ذیحجه سال۱۳۴۰ سرتیپ ابوالحسن خان با قوای کافی بوسیله ی کشتی های به شبه جزیره ی قرخلار رسید و در آنجا پیاده شدند ودر معیت قوای کاظم خان در صدد حمله به قراءزیمدشت عمر خان مباشند. (تاریخچه اورمیه ) نیروهای دولتی که در حدود ۱۵۰۰۰ نفر بودند توانستند نظر مثبت کاظم خان را برای حمله به سیمیتقو جلب کرده وچریکه های کاظم خان در اختیار سرهنگ ابوالحسن پور زند قرار گرفته آماده ی نبرد با سیمیتقو شدند اما کاظم خان خود در قلعه ماند. (سلماس در سیر …) پس از ترکیب قوای چریک کاظم خان و نیرو های دولتی فرمان حمله در ۴ مرداد سال۱۳۰۱از طرف سرتیپ جهانبانی صادر شد اما نقطه ی شدید جنگ ارتفاعات قیزیل داغ بود که اگر لشکر سرتیپ جهانبانی نبود اکراد می توانستند ستون پیاده دولت را نابود کنند. (سلماس در سیر …) جنگ یک شبانه روز طول کشید وسیمیتقو در حال شکست خوردن به سمت سلماس عقب نسشت نیروهای اعتلافی با تقویت نیروهای خود به پیشروی در ارتفاعات میشو داغی ادامه دادند و به سمت سلماس سرازیر شدند بنابر این در ۶ مرداد سال ۱۳۰۱ سلماس به تصرف نیروهای دولتی درآمد. سرتیپ بادرایت تمام نیروهای دولتی رابدون فوت وقت به سمت چهریق روانه کرد تا از تجدید قوای اکراد سیمیتقو جلوگیری کند وآنانرا شکست دهند کردها که هرگزفکر نمی کردند به این زودی قوای دولتی به چهریق خواهند آمد بعد از چند نبرد ساده شکست خورده و سرحد تورکیه فرارکردند. (سلماس درسیر…) بدین ترتیب در۲۰مرداد ۱۳۰۱غایله سیمیتقو خاموش شد.
در جریان جنگ با اسماعیل آقا سیمیتقو تعدادی داوطلب ارمنی به فر ماندهی سرهنگ بگ زورابف افسر تزاری شرکت داشتند. (جنبش ملی کرد ) سرتیپ جهانبانی بلافاصله از مرزدارن تورکیه خواست سیمیتقو را دستگیر و خلع سلاح کنند آنها هم با توقیف ۳ قاطر لیره طلا همراه با کشتن پسر وهمسرش جواهر خانم به در خواست جهانبانی جواب مثبت دادند. (سلماس در سیر ..) اسماعیل آقا بعداز شکست متواری وبه کوههای سر حد ایران و تورکیه رفت در آنجا فردی به نام کاظم افندی از قاچاقچیان تورکیه به او و ارشد الملک حمله کرد به صورتی که مجال لباس پوشیدن به سیمیتقو داده نشد ارشد الملک زخمی شده وپسر ۱۲ ساله او به نام خسرو با تمام نقدینگی او اسیر کاظم افندی شد. (تاریخچه اورمیه) در این اوضاع که سیمیتقو در اوج آوارگی بود نه در تورکیه ونه در ایران میتوانست بیرون بیاید بنابرین به بوسیله مکرم السلطان۱۰۰۰۰لیر به سرتیپ جهانبانی فرستاد و از او تقاضای تامین جانی کرد اما سرتیپ به او جواب فرستاد که هیچ راهی جز تسلیم ندارد. (سلماس درسیر …).
رضاخان در۲۸اسد ۱۳۰۱ به افتخار اردوی دولتی در آزربایجان جشنی بر پا کرد ونهایت استفاده ی سیاسی را از پایان غایله سیمیتقو برد. اسماعیل آقا در پاییز ۱۳۰۱ خود را به هه ولیر عراق رسانید و در ملاقاتی که با سر جان ادموندز کارگزار انگلیس انجام داد در یافت که سیاست بریتانیا در مورد او کاملا عوض شده بنابراین سیمیتقو در زمستان همان سال به سلیمانیه رفت وبعداز یک ماه اقامت در پیش شیخ محمود برزنجی به تورکیه بر گشت. (سلماس در سیر …) سیمیتقو بعد از یک سال زندگی نا شناس در تورکیه دوباره در ایران دیده می شود وخود را تسلیم ژنرال طهماسبی میکند او اجازه می یابد به چهریق باز گردد وسیمیتقودرسال۱۹۲۵م۱۳۰۴در دیدار با رضا خان وفاداری مادام العمر خود را نسبت به او ابراز می دارد. (جنبش ملی کرد ) در فروردین ۱۳۰۴ رضاخان برای ارزیابی و تدبیر درباره مشکل سیمیتقو به آزربایجان سفر کرد او بعد از دیدار از اورمیه مصمم به ملاقات با سیمیتقو بود بنابر این با همراهی حاج آقا رضا رفیع معروف به قائم مقام الملک، سر لشکر خدایار، سرلشکر محمود انصاری و عده ای از امرای لشکری عازم سلماس شد.
در اوضاع واحوال سرهنگ صادق خان نوروزی افراد پادگان اشنویه که بالغ بر ۱۱۰ نفر بود در شهر آماده کرده وقتی اسماعیل آقا از آمدن سر لشکر مقدم نا امید شده و می خواست به شهر وارد شود که مورد اصابت تیری قرار گرفته وخواست که فرار کند اما به خاطر پسرش برگشته که مورد اصابت تیر دوم قرار وکارش تمام شد دراین جریان خورشید آقای هرکی هم به قتل رسید. با قتل سیمیتقووخورشید آقا وزخمی شدن کریم خان خیلانی افراد وعشایر کرد بی سر پرست شدند سواران هرکی جنازه ی خورشید را با مصیبت برداشته و گریختند دو سه نوکر سیمیتقو پسرش خسرو را نجات دادند. با قتل سیمیتقو خانواده ی او متلاشی شدند یکی از زنانش به قتل رسید زن دیگرش با کردی در تورکیه ازدواج کرد و پسرش به تهران برده شده ومشغول تحصیل شد سپس به اروپا رفته تا اینکه درسال۱۳۳۶لایحه ای به مجلس رفت که در آن راجع به پرداخت ۱۰۰۰تومان هزینه ی تحصیل به او که به سن بلوغ رسیده بود تسلیم مجلس شد که با اعتراض سپهبد جهانبانی وچند نفر دیگر مواجه شد ولی در نتیجه به تصویب رسید. (سلماس در سیر …)
اما به راستی سیمیتقو چه کارهایی انجام داده بود که چندین بار برای سرکوبی او لشکر اعزام شده بود؟
۱-قتل مارشیمون پیشوای جیلو ها و بهانه دادن به دست آنان برای قتل وعام بیش از صد هزار نفرمسلمان در سه شهر اورمیه و خوی وسماس
۲-هجوم وقتل وعام اهالی اورمیه در ۲۸ شعبان ۱۳۳۷ ق ۱۲۹۷
۳-هجوم به لکستان وکشتار وغارت مردم آنجا
۴هجوم ثانویه به لکستان در ۱۹ یا ۲۷ آذر ۱۲۹۸
۵-هجوم به روستای سلطان احمد در ۲۷ آذر همن سال
۶-جنگ با نیروهای دولتی در ۱۶ اسفند ۱۲۹۸ وشکست قوای دولتی به سمت سلماس
۷-جنگ با نیروهای دولتی و شکست خوردن از آنها در۲۰ اسفند ۱۲۹۸
۸-شورش وطغیان وجنگ بانیروهای دولتی در ۲۸ آذر ۱۲۹۹
۹-در گیری با ژاندارم های دولتی در سال۱۳۰۰
۱۰-شکست از قوای دولتی در ۲۰ مرداد ۱۳۰۱
این موارد و دهها مورد دیگر تنها بخشی از یاغی گری های سیمیتقو میباشد شدت سنگدلی سمیتقو به حدی است که با گذشت چیزی حدود ۸۰ سال هنوز زخم های مردمان آزربایجان التیام نیافته وگاهی این زخم ها سر باز می کنند از آن دوران تلخ شکوه ها مینمایند.
سیمیتقو که بعضی مورخین تازه به دوران رسیده تلاش می کنند او یک قهرمان ناسیونا لیست کرد معرفی کنند چنان سنگدل بود وبه کارهای دست زد که درذیل تنهابه چند مورد از هزاران مورد مرتکب شده ی او اشاره می شود :
قتل وغارت روستا های اطراف اورمیه که در اوضاع اسفناک آن زمان گران شدن سرسام آور ارزاق مورد نیاز مردم بیچاره وهمچنین تصرف روستا های توپراق قلعه، دیکاله، ختایلو، ودیزه سیاوش که ۴ منطقه را مرکز سکونت خود قرار داده و هر از گا هی از این محل ها به اورمیه حمله می کرد.
او در ادامه تمام مال ودارای مردم بیچاره را غارت کرده و به توپراق قلعه برده و از مردم خواست تا اگر حاکم شهر اورمیه (سردافاتح)را از شهر بیرون نکنند دارایی های آنهارانخواهد داد.
انتصاب فردی بانام پروت آقا کرد را دراورمیه و واگذاری اداره راهها، گمرکات، میخانه ها، کارگذاری ها واداره ی نظمیه. در ادامه او عمرخان را برای قلع وقمع میرزا ربیع آمراغه ای به سولدوز فرستاده عمرخان بعد از شکست مراغه ای به قتل وغارت در سولدوز وروستاهای آن پرداخت.
او همچنین برای جمع آوری تجهیزات وپول مردم اورمیه را در باغ قیصر خانم جمع آورد وآنها را با مزدوران خود به چوب بست و از آنها خواست تا اسحه های خود را تحویل دهند ومردم که سلاحی نداشتند مورد ضرب و شتم قرارگرفتند شدت کتک کاری به حدی شدید بود که مردم بیچاره اسلحه خود مزدوران سیمیتقو را خریده به آنهاتحویل میدادند کسانی که اسلحه نداشتند زندانی می شدند و شرط آزادی زندانیان پرداخت۱۰۰۰۰لیر تورک بود هر لیر۵ تومان بود که با ادامه ی این اوضاع به ۵/۷ لیر رسید.
رحمت الله توفیق در تارخچه اورمیه مینویسد: خدا میداند جمع آوری ۱۰۰۰۰هزار لیرنظر به اینکه به دوره ناداری اهالی اورمیه  و بسته شدن راهها و نبود داد وستد تصادف کرده بود قیامتی در این شهر برپا نمود . ص ۱۲۸
انابه واستغاثه ی مردم در دل اسماعل آقا اثرنمی کرد او در ادامه از باغات مردم هم در خواست مالیات نمود واز هر خرمن یا باغ میوه بایددو دهم به او پرداخت می شد وباغات مخروبه مسیحیان در دست او افتاد.
سیمیتقو با آن تفکر دهاتی و یاغی گرانه اش برای کردها استقلال میخواست و در راه این آرزو بود این تفکر او از تخم آشوب وزیانکاری های اروپاییان در شرق بود. (تاریخ ۱۸ ساله ) اسماعیل آقا با الگو برداری از آزادی خواهان عثمانی ” ژن تورک “در فکر تشکیل دسته ای با عنوان ” ژن کرد “بود. او شدیدا تحت فرمان بریتانیا بود او در ارتباط های که با کارداران انگلیس برقرار کرده بود موید این نوشته است: ارسال سید طه به بغداد در سال ۱۹۱۹ جهت جلب یاری بریتانیا، ملاقات با سرپرسی کاکس در اوت ۱۹۲۱، ارتباط با کاپیتان دیکسن انگلیسی وابسته ی نظامی در وان، ارتباط او با انکلیسی ها توسط فردی به نام “بابکر آغا ” ریس یکی از عشایر مرز صورت می گرفت.
منابع :
۱-سلماس در سیر تاریخ وفرهنگ آزربایجان، توحید ملک زاده دیلمقانی، چاپ اول ۱۳۷۸ ناشر مولف جلد اول
۲-جنبش ملی کرد، کریس کوچرا، ترجمه ی ابراهیم یونسی، انتشارات نگاه تهران ۱۳۷۷ چاپ دوم
۳- تاریخ ۱۸ ساله آزربایجان، احمد کسروی
۴- تارخچه اورمیه، رحمت الله توفیق، انتشارات شیرازه ۱۳۸۲ چاپ اول
۵-اورمیه درگذر زمان، حسن انزلی، ۱۳۷۸ انتشارات انزلی
۶-ایران برآمدن رضاخان برافتادن قاجار ونقش انگلیسی ها، سیزوس غنی، ترجمه ی حسن کامشاد ۱۳۷۷انتشارات نیلوفر
۷-قتل عام مسلمانان در دو سوی ارس صمد سرداری نیا ۱۳۸۳ نشر اختر
۸-ماموریت سرپرسی کاکس در حوزه ی خلیج ف.ا.ر.س و ایران فیلیپ گریوز، ترجمه ی حسن زنگنه ۱۳۸۰

یازان: سانای تورک قیزی

آغاز کنگره بین المللی تورکی باستان در افیون

Kategori: , , , , , , , Umud Urmulu - جمعه, آبان ۲۹, ۱۳۸۸ - 0 comments










تی آر تی: کنگره بین المللی تورکی باستان از آسیای دور تا آسیای صغیر در افیون قارا حصار تورکیه آغاز شد.
هدف از برگزاری این کنگره معرفی تحقیقات انجام گرفته بر روی زبان تورکی باستان و ایجاد همکاری میان دانشمندان و زبانشناسان می باشد.
در این کنگره که به میزبانی دانشگاه قوجاتپه آفیون و با همکاری بنیاد زبان تورک برگزار می گردد، ۳۱ زبانشناس از جمله ۱۶ محقق خارجی شرکت دارند.
پروفسور دکتر شکری خالوق آک آلین رئیس بنیاد زبان تورک طی سخنانی در مراسم افتتاحیه اظهار داشت که مقالات تاریخدانان، زبانشناسان و ادبیاتدانان در این کنگره، روح تازه ای به تورکی پژوهی خواهد بخشید.
پس از سخنرانی های مراسم افتتاحیه، گروه کر جهان تورک وابسته به دانشگاه قوجا تپه آفیون و کنسواتوار دولتی تورکیه به اجرای برنامه پرداختند.
این کنگره دو روز به طول خواهد انجامید.

دستگیری یک تروریست در استان شانلی اورفا

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - پنجشنبه, آبان ۲۸, ۱۳۸۸ - 0 comments










تی آر تی :در بیانیه ای که ستاد کل ارتش تورکیه دیروز در سایت اینترنتی این ستاد منتشر کرده بود، آمده است، یک تروریست در شهرستان بوزووا دستگیر شده است.
از طرفی دیگر، از داخل چهار پناه گاه در نزدیکی رود دجله در منطقه "گوچلو کوناک" استان شیرناک کشورمان، ۲ قایق بادی ،مواد غذایی مختلف برخی لوازم زندگی متعلق به سازمان تروریستی "پ.ک.ک" به دست آمد .

اكونوميست: تورکييه حؤکومتي نين کورد سيياستي ريسک لرله دولو

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - یکشنبه, آبان ۲۴, ۱۳۸۸ - 0 comments









اؤيرنجي: The Economist ژورنالي، حؤکومتين کورد سيياستي ريسکلرله دولو دئيه رک پکک- نين شهر تئررورا دؤنمه سي احتيمالي نين اولدوغونو، بونون دا ژئنئراللارا، آزالان نوفوذلاريني يئنيدن گوجلنديرمک اوچون بهانه ساغلايابيله جگيني قارشييا قويدو.  -بونا قارشي ژورنال، تورک حؤکومتي نين کورد پروبلئميني حلل ائتمک اوچون بيلديگيندن چاشماياراق، موخاليفتين "خيانت" ايتتيهاملارينا قولاقلاريني باغلاياراق جسور هوجوملاري داوام ائتديرديگيني ايفاده ائده رک تورکييه ايله عوصيانچي کوردلري آراسينداکي باريش هر زامانکيندن داها ياخين کيمي گؤرونور آچيقلاماسيني ائتدي.اكونوميست ژورنالي سون ساييندا تورک حؤکومتي نين کورد آچيليمينا باغلي آناليزينده حؤکومتين بيلديگيندن چاشماياراق کورد پروبلئمي نين حلينه ايستيقامتلي سعيلريني داوام ائتديرديگيني قئيد ائتدي. ژورنال موخاليفتين "خيانت" ايتتيهاملارينا قولاقلاريني باغلاياراق تورکييه نين ايقتيدارينداکي عدالت و اينکيشاف پارتيياسي، اوزون بير مودتدن بري داوام ائدن کورد پروبلئمينه سون وئرمک مقصدييله جسور هوجوملاري داوام ائتديرير آچيقلاماسيني ائتدي.بئلجه، تورکييه ايله عوصيانچي کوردلري آراسينداکي باريش، هر زامانکيندن داها ياخين کيمي گؤرونور دئين ژورنال، آکپ- نين، داش آتان اوشاقلاري ايله علاقه دار اولاراق حاضيرلاديغي قانوني تنظيملمه لرين، پکک- نين آسانجا طرفلرينه داخيل ائتديگي، گنج ايشسيز کوردلرين راديکاللاشماسيني اؤنله مه يه قاتقي ائده بيله جگي ديله گتيريلدي.  
عيراقلي کوردلرله علاقه لرده "دراماتيک" دؤنوشوم  
بو آدديمين، خاريجي ايشلر ناظيري احمد داوود اوغلونون ائربيل زيارتي نين آرديندان آتيلديغينا ديقت چکيلن آناليزده داوود اوغلونون ائربيلده بير کونسوللوغون آچيلاجاغيني بيلديرديگي، "دراماتيک" بير دؤنوشوم ياشانديغي يازيلاراق داها قيسا بير مودت اول تورک ژئنئراللاري، کورد بؤلگه سيني ايشغال ائتمکله تهديد ائديرديلر و بارزاني، اعتيراض ائتمه يه آند ايچيردي دئييلدي.اينگيليس ژورنالي، شيمالي عيراقداکي 3-5 مين قدر پكک- لي نين، بؤلگه ده کي  اوستلريندن چيخاريلماسي اوچون حياتي اؤنم داشيديغيني ايفاده ائتديگي يازيدا باريش قروپونون تورکييه يه گليشينه و بونا گؤستريلن رئاکسييالارا دا ديقت چکدي. 
ائرگئنئکون سببييله باش بوغون مودافيعه  ائتمه مؤوقئعسينه کئچدي  
اينسان حاقلاري مودافيعه چيسي وکيل سئزگين تانري کولونون تورکلر ايله کوردلر آراسيندا بؤيوين رومانتيک آيريشما، بير جوغرافي بؤلونمه يه گتيريب چيخارماسي نين گئرچک ريسکي وار سؤزلريني ده کؤچورن ژورنال، ائرگئنئکون ايديعاسيندا بعضي ژئنئراللارين دا موحاکيمه اولوندوغونا ديقت چکه رک بو شرحي ده ائتدي:حقيقتن، حؤکومتين کورد سيياستي ريسکلرله دولو چونکي پ.ک.ک، شهر تئررورا دؤنه بيلر. بو دا، ژئنئراللارا، آزالان نوفوذونون يئنيدن گوجلنديرمک اوچون بهانه تمين ائده بيلر. آنجاق باش قرارگاه باشچيسي ژئنئرال ايلکئر باش بوغ، حؤکومتين، داها يومشاق کورد سيياستينه عوموميتله دستک وئرير. اوردونون، آ.ك.پ حؤکومتيني آشيرتماغا ايستيقامتلي گيزلي پلانلاريني اورتايا چيخاردان بير سيلسيله سکاندال، اونو (باش بوغو) مودافيعه  ائتمه مؤوقئعسينه کئچمه سينه سبب اولدو .
پ.ک.ک ليدئرلري اوچون نوروئچ وه آوسترالييا کيمي سئچه نك لر 
ژورنال عبدولله اؤجالانين دا ائديلن سعيلري دستکله ديگي کيمي گؤروندويونو يازارکن ده، "تورک صلاحيتليلري ايله امکداشليغين اؤجالانا، اولدوغو حبسخانادان پکک- ه امر ائتمه يه داوام ائتمه سي ايمکانيني تأمين ائتديگي ايديعاسينا دا يئر وئردي. اؤجالانين تعليمات وئرمه سي حاليندا پکک- ليلرين سيلاحلاريني بوراخاجاقلاري دا قارشييا قويولان يازيدا عيراقلي کوردلرين، شيمالي عيراقدا دوغان پکک- ليلر اوچون عفو تأمين ائتمکدن دانيشديقلاري، سورييانين دا بنزر بير آدديم آتا بيله جگي ايفاده ائديلدي. اوست سويييه پ.ک.ک هئيت لري نين هارا گؤندريله جگي دوشونولدويو، سئچه نك لرين آراسيندا نوروئچ و آوسترالييانين دا اولدوغو قئيد ائديلدي.
شيکايت لر گئدريلمزسه يئني سيلاحلي قروپلار اورتايا چيخار 
ژورنال، پکک- نين داغيلماسي حاليندا بئله حؤکومتين ايجرا ائتديگي کامپانييانين آرخاسينداکي شيکايت لري ده اله آلماسي لازيم اولدوغونو عکسينه يئني سيلاحلي قروپلارين اورتايا چيخاجاغيني وورغولارکن ده حؤکومتين اوزرينده دايانديغي، کورد کندلري نين آدلاري نين قايتارماسي و خوصوصي کوردجه تي وي کاناللاري کيمي بير سيرا آدديملارا ديقت چکديکدن سونرا حؤکومت اوچون ان چتين ايش بلکه، بو جهدلرين، يالنيز کوردلر اوچون دئييل، بوتون ائتنيک منشا و اينانجلاردان تورک وطنداشلاري اوچون ده حاضيرلانديغيني گؤسترمک اولاجاق فيکيريني ده يئرينه يئتيردي.

اورمو صنعتچيسي پريسا ارسالان

Kategori: , , , , , , , , Umud Urmulu - پنجشنبه, آبان ۲۱, ۱۳۸۸ - 0 comments















پريسا ارسالان يئني بير سس، يئني بير نفس و يئني بير اولونتو (فئنومئن) اولاراق موسيقي دونياميزا قدم قويموشدور. اورمولو گنج خانيم صنعت دونياميزا گيرر— گيرمز اؤز اوستاجا و اؤزونه مخصوص ايفالاري ايله يئني سسه احتيياجي اولان تورک دينله یيجيلري نين ايچدونياسيندا آرتيق اؤزونه يئر ائتميشدير. پريسا ارسالانين نفه سينده، سسينده و ايفاسيندا بير اؤزلليک سئزيلمکده دير. او دا بو کي، بو خانيم اوزون زاماندان بري ائنئرژيسيني، حياتيني بو صنعته، موسيقي صنعتينه حصر ائتميش کيمي گؤرونور. پريسا ارسالان موحيطين بللي باسقيلارينا رغمن موسيقي صنعتي نين درينليکلرينه وارماق اوچون گئنيش چاليشمالار ايچينده بولوندوغونو اوستاجا ايفالاري ايله گؤسترمکده دير. اصلینده، بعضن صنعت آدامي اوچون ياساقلار اولوملو (olumlu- مثبت) تاثير گؤسترير. چونکو ياساقلاري آشماغا حصر ائديلن ائنئرژي و ديره نيش، ايستر— ايستمز صنعته يانسييير. صنعت اينسانلارين گيزلين دويقولاريني اينجه و ائستئتيک بيچيمده يانسيتما ائيله ميدير. صنعت قدر حياتيميزي اؤزونه مشغول ائدن باشقا بير شئي يوخدور. آنجاق هر بير فردين وارليغيندا داغينيق اولاراق وار اولان صنعت دويقوسو بعضن بير فردين ياراديجيليغيندا اوداقلانميش (مرکزلشميش) اولور. مثلن شهرييارين  «حئيدر بابايا سالام» اثرينده کئچن اولايلار، دويقولار هر تک — تکيميزين بيلينجالتيميزدا (ضمیر ناخودآگاه) داغينيق شکيلده ياشاماقدادير. آنجاق شهرييار ياراديجيليغيندا اورتاق دويقولاريميز بيللورلاشميشدير. بو اوزدن ده شهرييار ياراديجليغيني دوغما، ياخين حيسس ائديريک. بو دوروم بوتون صنعت تورلري اوچون کئچرليدير. پريسا ارسالان ايفاسي نين ايچيميزده اوياتديغي دويقولار دا بو توردَندير. پريسانين سسي روح دونياميزدان بيزه سسله نيرميش کيميدير. چونکو اونون نفه سينده بعضي گيزلين و آنلاديلماسي زور اولان دويقولار بيزيم ايچيميزده ساخلیدیر. پريسانين نفه سينده ياساقلانميش قادين دويقولاريني سئزمک ده مومکون. بو سسين درينليگي، سادجه پريسانين بيرئيسل (فردی) روح دونياسينا دايانماماقدادير. بو نفسده هم ده بير گؤرَو (رسالت) وار. اولوسلارين روحو صنعت دونياسيندا اؤز ائوريليم (تکامول) سورجيني ياشار. روح ندير؟ روح بير تورلو گئرچکله شيم سورجيدير. گئرچکله شن ايچسَل (داخيلي) ائنئرژيدير. بو دا ان باريز شکيلده صنعتده گئرچکله شيم بيچيميني تاپار. کوللئکتيو معنوي احتيياجلار اؤزونو بير بيرئيين روحسال وارليغينا يوکله ديگي، يوکلنديگي زامان بؤيوک صنعت اثري يارانير. ندن؟ چونکو صنعت اينسانلارين روحونو، ايچسل دويقولاريني درينلشدرر، گئنيشله در و ائستئتيزه ائدر. وارليق صنعتده فرقلي قاورانيلير. اصلینده صنعت بير ايدراک ائتمه ايشي دئييلدير. صنعت دويقولار دولاييسييلا اؤزومسه مه سورَجيدير. وارليغي اسرارانگيز بير شکيلده اؤزومسه مه سورجيدير. بو دوغرولتودا موسيقي صنعتي نين آيريجاليغي وار. بو گونه قدر بير چوخ ايفاچيلاردان دينله ديگيميز ماهنيلاري پريسانين سسينده دينله مک چوخ سئويمليدير. چونکو پريسانين سسي و سليقه سي بوتون بو سليقه لر ايچينده يئنيدير، دويقولانديريجيدير. پريسانين سسينده کي  بو دادليليق و ائتکيله یيجيليک هاردان قايناقلانير؟ 
   پريسا ارسالان ايلک اؤنجه بير اوزاندير. اوزان صنعتي نين سيرلريني بيلمک، تورک موسيقيچيسي اوچون چوخ اؤنمليدير. چونکو اوزان صنعتي اؤز ياپيسيندا درين تاريخي خاطيره لري، سيرلي سسلري بارينديرماقدادير. اوزان صنعتيني ياخشي بيلن پريسانین اؤز ايفاسيندا بو اولاناقدان دا يارارلانديغي گؤرولمکده دير. بلکه پريسا اؤزو بونون بيلينجينده اولماز. آنجاق اونون ساز ايفاسي و ساز صنعتيندن قايناقلانان بعضي گؤزلليکلر پريسانين سسيني، نفه سيني، دويقولاريني چئورله ميشدير. پريسانين وارليغي ايله قايناييب— قاريشميش کیمی گؤرونور بو صنعت. اوزان صنعتي تورک موسيقيسي اوچون چوخ اؤنمليدير. چونکو اوزان صنعتي بيزيم پروفئسسيونال موسيقيميزي (موغاملاري، بسته کار و خالق ماهنيلاريني) اوچ دوغرولتودا ائتکيله ميشدير: 
  1- اوزان صنعتي موسيقيميزي مئلوديک يؤنده ائتکيله ميشدير. ساز هاوالاري آهنگ اولاراق موسيقيميزي هر زامان اؤز تاثيري آلتينا آلميشدير. گئرچک بير تورک صنعتچي بو ائتکي نين ديشينا چيخا بيلمز. چونکو ساز هاوالاري امک و حالالليقلا ايچ—ايچه اولماقلا ياناشي بيزيم تاريخيميزدن گلن سسلردير. ايندي تورپاغا دؤنوشموش اسکي نسیللرين ائستئتيک دويقولاري، ايستکلري سيخيشديريلميش بير بيچيمده ساز هاوالاريندا بيزيمله قارشيلاشار. بو اوزدن ده کؤکو بيزيم اويقارليغيميزا دايانان موسيقي صنعتينده موطلقا ساز صنعتي نين تاثيريني گؤره جه یيک. بير اؤرنک سؤيله يه جه یم. مثلن، اوزئيير حاجيبيلي نين «کوروغلو» اوپئراسيندا ساز يوخدور. اورادا ساز موسيقي آلتي يوخدور. آنجاق ساز هاوالاري وار. کوراوغلونون اوخومالاريندا بوتون موسيقي آلتلري بير يئرده ساز هاواسي چيخارماغا اؤزنيرلر. آنلاشيلديغي کيمي ساز صنعتي، حتّی بيزيم اوپئراميزي دا ائتکيله ميشدير. پريسانين ساز صنعتيني ياخشي بيلمه سي، گؤزل ساز چالماسي اونون ايفاسينا چيشيتليليک و درينليک قازانديرميشدير.  
2- بوغاز تاثيري. اؤزلليکله موغاملاريميزين باشقا خالقلارين موغاملاريندان فرقلنمه سي نين اساس سببلريندن بيري ده آشيق صنعتينده کي بوغازلارين موسيقيميزي گئنيش ميقياسدا ائتکيله مه سيدير. بوغازلاريميز موسيقي اوچون ياتقينليغيني اؤنجه اوزان صنعتينده دئنه ميشدير. زئينب خانلارووا، نازپري کيمي بير چوخ اؤنملي صنعتچيلرين ايفاسيندا اوزان بوغازي نين ائتکيسيني گؤرمک مومکوندور. بو ائتکي بير سئزگي ايله حيسس اولونور. آچيق شکيلده دئييلدير. بو ائتکيني اينجه بير شکيلده پريسانين دا ايفاسيندا گؤرمک موکوندور.  
3- سؤزلو تاثير. سؤزلو تاثير ايفادان داها چوخ بسته کارليق صنعتينده اؤزونو گؤسترميشدير. يعني آشيق شعرلرينه بسته له نن ماهنيلار. بو اوچو بير يئرده بير بوتون اولاراق موسيقيميزي هر زامان دريندن ائتکيله ميشدير. پريسانين بسته کارليقلا مشغول اولوب— اولماديغيني بيلميرم. آنجاق مشغول اولاجاغي تقديرده بو اولاناقدان دا يارارلاناجاغي قاچينيلماز اولاجاقدير. پريساني ايلک اؤنجه اوزان کيمي تانيديق. ايندي ايسه تورلو— تورلو ماهنيلار ايفا ائدير.  
   پريسانين اورمودان اولماسي دا بير آيريجاليق داشيماقدادير. ندن؟ چونکو موسيقيميزده صفي الدين اورموي کيمي عاليم، فيلوسوف، بسته کار، بير نئچه موسيقي آلتيني چالان تاريخي بير شخصييت ده اورمودان تاريخيميزه گيرميشدير. بو اوزدن ده اورمو موسيقي ساحه سينده بؤيوک شخصييتلر يئتيشديرمه گه لخ نه گينه صاحيبدير. صفي الدين اورموي تاريخيميز و موسيقيميز اوچون چوخ اؤنمليدير. آراشديرماچيلارا گؤره، موسيقي سسلري نين کاغيذ اوزرينده تجسسومو، نوت شکلينه دؤنوشمه سي اورموي طرفيندن گئرچکلشميشدير. موسيقي نظرييه سيني ايلک کز اولاراق فارابي «کيتاب الموسيقي الکبير» اثرينده يازسا دا، بو ساحه اورموي طرفيندن داها دا گئنيشله ديلميشدير. اورموي موسيقي اوزَرينه بير نئچه کيتاب يازميشدير. ان اؤنمليسي ايسه، «ادوار» (دئويرلر) اثريدير. بو کيتاب تورک موسيقيسيني و شرق موسيقيسيني چوخ دريندن ائتکيليه جک کي، داها سونرا عبدالقادير ماراغالي «ادوار» اوزرينه «شرح الادوار» اثريني يازاجاقدي. پريسا ارسالان بو اورمو کولتوروندن گلمکده دير، صفي الدين اورموي گه له نه گيندن. صنعتي قدر اؤز ظاهيري گؤرکمي ده چکيجي و گؤزل اولان پريسا ارسالان خانيما باشاريلار ديلکلريمله.  
 آشاغيدا پريسا ارسالانين ايفالاريني دينله يه بيلرسينيز
 گونتاي گنجالپ 



صفي الدين اورموي

Kategori: , , , , , , , Umud Urmulu - پنجشنبه, آبان ۲۱, ۱۳۸۸ - 0 comments



















صفي الدين اورموي، زرتشتون بئشيگي اوْلان محتشم اورمو ديارينداندير.صفي الدين-يوسف اوْغلو1213-ميلاددا اورمو شهرينده دوْنيايا ﮔﺅز آچير و گنج چاغلاريندا عائله وي اوْلاراق باغداد شهرينه ﻛﺅرچورلر. بو استعدادلي گنج خطاط وموسيقي چي سوْنرالار موسيقي دوْنياسنين ﺑﺅيوك عاليملريندهﻥ بيري كيمي تانينماغا باشلايير و اﺅز دوغما يوردو،اورمو شهرينه آرتيق باغليليغي اوْلدوغونا و ائلهﺟهﺩه يئري گلديكده اﺅز شهرينه دﺅندويونه ﮔﺅره ،صفي الدين اورموي آدلانمشيدير.صفي الدين1289 م.دا تبريزده بير ﮔﺅروشده بئله دئميشدير((يئني يئتمه چاغلاريمدا باغداد شهرينه گئتديم.باشقا علملرله بيرليكده خطاطليق و عود چالماغي اﺅيرنديم.عود چالماغيم داها گوْجلويدي. آمما خطاطﻟﻴقدا شهرت تاپديم وباغداد شهرينين كيتاب خزانهﺳينين مسئولو اوْلدوم. بير گوْن شاگردلريمدهﻥبيريسي خليفه نين حضوروندا ﮔﺅزه ل هنر ﮔﺅسترير. خليفه سوْروشوركي بو هاواني كيمدهﻥ اﺅيره نيبﺳن؟ جواب وئرير: منيم معليمم اورمولي صفي الدين دير. خليفه مني چاغتديردي، و من عود چالديم. خليفه يه خوْش گلدي.بويوردي منيم مجلسلريمده اوْلماليسان. هر ايل بئش مين دينار وئردي.مغول خاني هلاكوخان باغداد شهريني آلديقدان سوْنرا منيم چالغيمي سئودي وايكي قات وئردي. سوْنرا ملك جويني لريله اوْلدوم وداها آرتيق گليريم اوْلدو وعلاءالدين ايله شمس الدين اﺅلندهﻥ سوْنرا، زامان مندهﻥ اوْز چئويردي. )) اورمولي صفي الدين تبريزده بو ﺳﺅزلري ﺳﺅيله ديكدهﻥ دﺅرد ايل ﺳﺅنرا 1293م.دا نزوللو بوْرجا دوْشدوگو اوْچون زينداندا دوْنيادان گئدير.واقتي ايله يوْلداشلاري اوْچون 4000 دينارليق عطر و ميويه پول وئرن صفي الدين ، قوجاليق چاغلاريندا 300دينار بوْرج اوْچون،زينداندا جان وئرير. هئنري جورج فارمر يازير((صفي الدين اورموي بيرينجي موسيقي عاليمي دير كي ،12- موغامي فوْرمالاشديرميشدي وآرتيرير،بو اعجوبه ودانشمندين نفوذ وچوْخ گئنيش و آرديجيل اوْلوب واوْندان سونراكي بوتون موسيقي وموغام نظريه چي لري اوْنا ﺳﺅيكه نيب (دايانيب) ومراجعه ائديبلر واوْنون اﺅنونده باش اييبلر)). اورموي نين الادوار كيتابي انگليس موْزهﺳﻴنده ساخلانير. او  الادوار كيتابيندا 12- موغامي بئله سير الاشديريب ((عشّاق، نوا، ابوسه ليك، راسين(راست)،عراق،زيرافكند،بزرگ، زنگوله، راهور، حسيني، حيجاز و سلمك)) بو 12-موغام بير نئچه قرن داوام ائدير. ميلادي14-نجوعصرين سوْنلاريندا باشلاياراق بو تركيب ده گشمه يه باشلايير و بو موغاملارين بعضي سي شعبه موقعي آلير وبير چوخ اﺅلكلرده او جمله دهﻥ آذربايجاندا،7-اساس موغام قبول اوْلونور:((راست، شور،سه گاه،چهارگاه،بيات شيراز، ماهور و همايون)).اورموي نين ايكينجي اثري ((رساﺔﻠ الشرفيه))دير كي برلين ،پاريس وين و قاهره موزلرينده ساخلانير وبو اثرده اورموي نين اﺅزونه مخصوص اوْلان نوتلار،ال يازماسي اوْزره موجوددور. آذربايجانلي بو ﺑﺅيوك موسيقي  عاليمي  بير نئچه سازين ياراديجي سي اوْلوب واوْنون آدينا گئرچك(حقيقت) داستانلار باغلانيب كي،سْن اوْلاراق اونلارين ايكي سينه اشاره ائديريك: بيرينجي روايت، اورموي باغداد باغلارينين بيرينده عودو ائله مهارتله چالدي كي،بير بولبول چه-چه وورا-وورا اﺅزونو عودون سيملرينه چيرپدي. ايكينجي روايت ، اورموي اﺅزونو هلاكو خانا چاتديراراق عود چالديقدا ،هلاكو خانين كينه سي ﺳﺅنور و قوْشونا امر وئرير كي ،قتل قارتدهﻥ ال ﮔﺅتورسونلر.
قايناق:

 آزربايجان موغاملاري (يازاري:  دميرچي)


روشنفکر و فعال سياسی آزربايجانی و مسأله کرد

Kategori: , , , , , , , , , , Umud Urmulu - چهارشنبه, آبان ۲۰, ۱۳۸۸ - 0 comments















اوختای تورک: بحث روشنفکر آزربایجانی و اشتباهات تاریخی و خانمان سوز آنها در تاریخ معاصر آزربایجان مساله ایی است که آنگونه که باید و شاید بدان پرداخته نشده است. به اعتقاد اینجانب هیچگاه نمیتوان عموم و توده یک ملت را محکوم به ((اشتباه)) یا ((نا آگاهی)) کرد چراکه این روشنفکر است که در قبال مسئولیتی که خود ((آگاهانه)) و ((اختیاری)) در قبال عقیده اش پذیرفته است محکوم به روشنگری در جامعه انسانی و یا ملت مطبوعه خود است لذا در جوامع توتالیتری و چند ملیتی همچون ایران اگر ملتی از ناآگاهی رنج میبرد در درجه اول این روشنفکر آن ملت است که خوب عمل نکرده و یا ناکام ماندن وی در انتشار عقایدش مربوط به ضعف قدرت او در برابر روشنفکران ملیتهای دیگر مخصوصا طبقه حاکم است (در ایران لابی شووینیستی فارس). شاید وضعیت امروز نامناسب آزربایجان نیز متاثر از اقدامات آنگونه روشنفکران و تحصیلکرده های آزربایجانی باشد که هیچ یک در طول عمرشان در راستای منافع ملی آزربایجان گام ننهاده اند و شاید در بسیاری مواقع آگاهانه یا جاهلانه بطور عکس نیز عمل کرده اند. البته در این مجال قصد آن نداریم تا به اشتباهات مهم و خانمان سوز روشنفکران آزربایجانی بپردازیم، بلکه غرض آنست تا به بررسی موضع گیریها و نحوه برخورد احزاب، گروهها و فعالان حرکت ملی آزربایجان (بعنوان روشفکران واقعی آزربایجان) در قبال مساله اکراد در آزربایجان که رفته – رفته به معضل تبدیل میشود، را بررسی نماییم.
آنچه که امروز در آزربایجان مشخص و مبرهن است، ادعاهای ارضی و نیز سیاستها و اقدامات خطرناک اکراد در نواحی غرب آزربایجان است که این مساله با کمی تامل و تفکر حتی بر توده ملت نیز قابل درک است. نگاهی بر آمار مهاجرت اکراد در طول ۱۵سال اخیر به غرب آزربایجان، اقدامات مشکوک آنها در حین انتخابات محلی در غرب آزربایجان، تشکیل مافیای قاچاق در نوار مرزی بصورت مسلحانه و با مساعدت احزاب تروریستی پژاک و پ.ک.ک، چاپ و تکثیر و توزیع نقشه های خیالی "کردستان بزرگ"، تشکیل، تبلیغ و تقویت احزاب تروریستی پژاک و پ.ک.ک که تمامیت ارضی کشورهای ایران(نواحی غربی آزربایجان)، تورکیه، سوریه و عراق را هدف قرار داده اند و تاکنون مرتکب صدها فاجعه و عملیات تروریستی گشته اند، درخواست اکراد از خاتمی شوینیست جهت تشکیل استان مکریان، اقدامات فتنه برانگیز و هدایت شده فراکسیون کرد مجلس شورای اسلامی، سعی در معرفی و تبلیغ شهرهایی نظیر اورمیه، سولدوز، ماکی، سلماس، پیرانشهر(خانا)، بیجار، قروه، سونقور و ... در تلوزیونهای ماهواره ایی کردی که اینها مثلا شهرهای کردنشین هستند در حالیکه مثلا اکراد تنها حدود۷ درصد جمعیت اورمیه، ۱۲درصد جمعیت سولدوز،۱۰ درصد جمعیت سلماس، ۵ درصد جمعیت ماکی، ۲۵ درصد جمعیت بیجار و قروه هستند و تنها در خانا و سونقور دارای برتری نسبی جمعیتی میباشند و در واقع قریب بر نصف جمعیت استان کردستان را تورکهای شیعه و سنی آزربایجانی تشکیل میدهند.
همه موارد فوق الذکر دلایلی محکم و کاملا علنی هستند در خصوص ادعاهای ارضی اکراد مهاجر در غرب آزربایجان.
آنان بصورت مالیخولیایی عاشق و مفتون اراضی غربی آزربایجان هستند و در طول تاریخ معاصر نیز همواره با پشتگرمی دول خارجی و در مواقع ضعف حکومت مرکزی در همین راستا اقدام کرده اند که جنایات شیخ عبیدالله شمزینانی، سیمیتقوی راهزن و جنایات اوایل انقلاب ۵۷ در شهرهای سولدوز و خانا و اوشنو و ... توسط احزاب مسلح دموکرات و کومله اسنادی دیگر در تایید ادعای ماست.
اما حال مساله ایی که وجود دارد اینست که بنظر میرسد متاسفانه برخی از گروهها و فعالان حرکت ملی آزربایجان درک درستی از مساله کرد در آزربایجان ندارند و این مساله در نواحی مرکزی تر و شرقی تر آزربایجان و یا آنانکه فعلا در مرزهای خارج از ایران ساکن هستند ملموستر است.
متاسفانه بنظر میرسد بسیاری از گروهها، احزاب و فعالان حرکت ملی آزربایجان برنامه ایی برای برخورد با مساله کرد در آزربایجان ندارند. نگاهی بر نوع نگرش، تحلیل و برخورد شاخه های حرکت ملی آزربایجان در مورد اقدامات علنی ادعاهای ارضی اکراد در غرب آزربایجان نشان میدهد متاسفانه بسیاری از ما با نگاهی سادلوحانه و یا اینترناسیونالیستی آنهم در مقابل گروههای فاشیستی و تروریستی کردی تنها به حوادث و رخدادهای آینده دلخوش هستیم و امروز فرصتهایی را از دست میدهیم که مطمئنا جبران آنها در آینده برای ما همراه با صرف هزینه های فراوانی همراه خواهد بود. در میان برخی گروهها یا فعالان نیز که دغدغه کرد شدت بیشتری دارد بصورت محفلی و تنها در مقام بحث و بصورت تئوریک مباحثی مطرح میشود، کما اینکه اگر این تئوری ها به فعلیت نرسند در واقع تلاشی عبث و فوت وقت بوده اند که هیچ نفعی برای دفاع از منافع ملی آزربایجان ندارند.
اینجانب مخالف ((همزیستی مسالمت آمیز)) و ((حسن همجواری)) با اکراد نیستم و معتقدم که اکراد نیز بسان همه مهاجرین و اقلیت های آذربایجان از حقوق انسانی خود باید برخوردار باشند و برخوردارند، همینطور مخالف تفکر ((اینترناسیونالیستی)) نیستم، ولی معتقدم با سلاح اینتر ناسیونالیسم نمیتوان به جنگ تروریسمی که سرزمین مان(جای جای آزربایجان) یعنی شرف ملی مان را هدف قرار داده است رفت، آنان کاملا آشکار و علنی ادعاهای خطرناک و تجاوزگرانه خود را تبلیغ و پیگیری می کنند و بر طبل نفاق و دشمنی و جنگ می کوبند و این در حالیست که برخی از ما بسیار ساده لوحانه در فکر برادری و برابری هستیم. با مطالعه و بررسی سیاستها و نیات کوتاه مدت و بلند مدت اکراد در زمان کنونی و با مرور حافظه تاریخی مردم تورک و مظلوم غرب آزربایجان که با اجرای سیاستهای وحشیانه و تروریستی اکراد خون هزاران نفر از اجداد و عزیزانمان بدست اکراد ((نمک نشناس)) ریخته شده است و اراضی تکه – تکه شده غرب آزربایجان و روستاها و شهرهای از دست رفته مان، نگران توطئه ها و نیات طمع کارانه و تجاوزگرانه اکراد میشوم، نیاتی که بار دیگر با بدست آوردن ((فرصتی نو)) درصدد ایجاد بحران و راه انداختن کشت و کشتار در غرب آزربایجان هستند.
ساده ترین و دموکراتیک ترین اقدامی که یک جریان سیاسی میتواند در خصوص رخدادهای مختلف انجام دهد انتشار و صدور بیانیه است، متاسفانه جریانهای فکری - سیاسی موجود در حرکت ملی آزربایجان حتی در این زمینه تقریبا از خود فعالیتی نشان نداده اند. همچنین آنقدر که برخی از ما دچار مسائل حاشیه ایی شده ایم و در دور تسلسل پیرامون خود گیر کرده ایم که مجالی برای برخورد با واقعیات آزربایجان و برنامه ریزی و اقدامات عملی در خصوص دفاع از منافع ملی مان انجام نداده ایم، برخی از ما هم تنها به حرص و جوش خوردن بسنده کرده ایم غافل از اینکه یک روشنفکر یا فعال سیاسی باید قدرت تحلیل و تشخیص داشته باشد و تحلیل خود را نیز بر جامعه تحمیل نماید و در واقع تلاش نماید با کسب اطلاعات از اهداف و شرایط و توانایی های دشمن و با درک واقعیات با اتکا به علوم مختلف ملت خود را آگاه نماید و با تئوری پردازی و طراحی و برنامه ریزی دفاع، زمینه را برای به فعلیت رساندن تئوریهای بالقوه مهیا نماید.
در اینجا عنوان کردن مثالی را که مطمئنا برای بیشتر ما پیش آمده است را خالی از لطف نمیدانم، در غرب آزربایجان وقتیکه از فعال سیاسی آزربایجانی سوال میشود که در برابر تروریسم کرد چه باید کرد، معمولا با این جواب روبرو میشویم: ((اکراد دارای تاریخ مصرفند و نمیتوانند کاری بکنند، آنها اگر پ ک ک و پژاک دارند ما بسیجی و سپاهی داریم.)) من با جمله اول این پاسخ کاملا موافقم، اما کل این جواب همیشه سخت مرا برآشفته میکند و مرا بیاد روزهای خونین غرب آزربایجان در زمان سیمیتقو و یا حوادث اوایل انقلاب 57 و وضعیت فراموشکار حافظه تاریخی مردم این خطه می اندازد و بحث ((رهبریت)) و اهمیت آن در ذهنم متجلی میگردد. در طول تاریخ معاصر اقلا 200هزار نفر تورک قربانی آرزوهای تخیلی اکراد افراطی شده اند، اما بنظر میرسد ما هنوز عبرت نگرفته ایم و حافظه تاریخی ما بسیار فراموشکار است! بنظر من از مهمترین عواملی که در مساله عبرت ناپذیری ما نقش عمده دارند میتوان به موارد ذیل اشاره نمود: ما تورکها عمدتا مردمانی اومانیست و بیش از حد مهربان هستیم که بقول ((پروفسور میر علی سیداف)) که در صفحه 15 کتاب ارزشمند ((آزربایجان سوی کؤکونو دوشونرکن)) مینویسد:((ما مهربانترین ملت دنیا هستیم! که در طول تاریخ بخاطر بخشیدن و عفو بی مورد دشمنانمان بعدا مجبور به دادن تاوانهایی سخت شده ایم)).من زندگی و تفکر تدافعی ملت آزربایجان و سطحی نگری و نگرش خوش بینانه را نیز در این مساله دخیل میدانم، همچنین که ما در طول تاریخ معاصر تحت سیطره رژیم های نژادپرست زندگی کرده ایم. اما مهمترین دلیلی که در این مورد بنظرم میرسد، ((مساله رهبری)) است، مساله ایی که ما در برخورد با اکراد همیشه به آن بی توجه بوده ایم. اگر امروز ما سپاهیان و بسیجیان تورک تحت امر جمهوری اسلامی (البته بجز آنهایی که خود فعال حرکت ملی آذربایجان هستند) که شاید بیشتر آنها ضد تورک نیز باشند را بعوان سد دفاعی خود در برابر اکراد میدانیم و در واقع به رهبریت و نقش تعیین کنندگی آنها در منطقه رسمیت میدهیم پس فردا در روز بحران و پس از آن نباید منتظر تحقق چیزی بنام ((سعادت ملی آزربایجان)) باشیم چراکه نیروهایی ایدئولوژیک با افکاری شاید متضاد با منافع ملی آزربایجان بواسطه رهبریتی که ما با اهمال کاریهای خود به آنها تقدیم کرده ایم بقدرت میرسند و جایگاه اجتماعی پیدا میکنند و بعنوان قهرمانان وطن محبوب دلها میگردند!
البته نوع نگرش ما بر طبقه های اجتماعی و فکری و شغلی جامعه باید پلورالیستی باشد و من نیز معتقدم که سپاهی یا بسیجی آزربایجانی به اندازه فعالان حرکت ملی سرزمین خود را دوست دارد و خود جزیی از حرکت ملی آزربایجان است ولی بخاطر جامعه توتالیتر ایران اجازه رشد شعور فکری و ملی نیافته است و در گرداب شووینیسم کرده است و ذهنش با اصولی بنیان یافته که منافع حاکمیت ایران و شووینیسم را تامین میکند نه منافع ملی آزربایجان. لذا سست کاری و بی تفاوتی و یا اهمال کاری مان در خصوص مساله رهبریت در مقابله با اکراد شاید نهایتا به بهای شکست حرکت ملی آزربایجان بیانجامد!
حال برای مقابله با نیات تجاوزگرانه و یا تروریستی اکراد چه باید کرد؟
اولا ما نباید از اول بدنبال آخرین راه حل (برخورد نظامی یا خشونت بار) باشیم، هرچند که اکنون باز در حالتی تدافعی قرار گرفته ایم و در برابر تجاوزگر و تروریست مجبور به دفاع هستیم. برای مقابله با سیاستهای طمع کارانه، تجاوزگرانه و یا تروریستی اکراد میتوان در دو حوزه داخلی و بین المللی فعالیت نمود:
حوزه بین المللی: در خصوص حوزه بین المللی مهمترین مساله ایی که باید مد نظر داشت اینست که ادبیات ما، ادبیاتی منطبق با اصول و مقرارات بین المللی باشد. مسائلی نظیر کردستان بزرگ که تمامیت ارضی۴ کشور تورکیه، ایران، سوریه و عراق و مهمتر از همه جنوب و غرب آزربایجان را تهدید میکند، افشای ماهیت و سیاستهای احزاب تروریستی اکراد، تالیف و ترجمه و نشر آثاری مربوط به تاریخ و تحولات سیاسی اجتماعی غرب آزربایجان و انتشار آنها در سطح بین المللی، ایجاد لابی هایی در سازمانهای بین المللی و نیز در بین دولتمردان کشورهایی که خطر کرد آنها را نیز تهدید میکند، تلاشهای آزربایجانیهای خارج از کشور در تبلیغ آن دسته از شهرهای غرب آزربایجان که اکراد بر آنها ادعای ارضی دارند میتواند در جای خود نقش مفیدی حداقل از لحاظ روانی داشته باشد و مواردی دیگر. اما یکی از مهمترین اقدامات عملی که در داخل مرزهای آزربایجان جنوبی میتواند انجام گیرد و فعالان حرکت ملی آزربایجان خارج از کشور آنرا بین المللی نمایند، آماده کردن طرحی است با موضوع ((جنایتها، تجاوزها و قتل عامهای اکراد در غرب آزربایجان)) که اینان در طول تاریخ معاصر خون حداقل ۲۰۰هزار نفر تورک آزربایجانی را ریخته اند.
حوزه داخلی: تقویت و فراگیرتر ساختن حرکت ملی آزربایجان در شهرهای غربی آزربایجان و نیز برگزاری هرچه قدرتمنتر مراسمها، تجمعات و ... در غرب آزربایجان که برد تبلیغاتی زیادی دارند، کارهای امنیتی و جمع آوری آمار و اطلاعات از جمله مهمترین اقداماتی است که میتواند در فوریت امور قرار گیرد، چراکه در عصر انفجار اطلاعات کسانی که برگ برنده بیشتری داشته باشند پیروزند. برخورد علمی و تحقیقی با مساله کرد میتواند راهگشایی مسالمت آمیز برای حل مساله باشد. تبلیغات نیز بعنوان قدرتی سحرانگیز باید در دستور کار قرار گیرد که نقش اساسی را در بیداری و آگاهی ملت آزربایجان در قبال مساله کرد در پی خواهد داشت. ایجاد لابی هایی در بین مسولان و نهادهای دولتی و محلی که از آن طریق بتوانیم از منافع ملی آزربایجان حراست و دفاع کنیم. برخورد سیاسی با مساله کرد میتواند زمینه ایی برای ایجاد فضای دیالوگ و گفتگو برای حل مساله باشد. نفوذ و یا حتی حضورهای کاملا نظام مند فعالان حرکت ملی (مثلا در قالب استخدام، راه اندازی شرکت های مختلف و ...) در داخل و یا لایه های نهادهای انقلابی جمهوری اسلامی و همچنین عضویت در پایگاههای بسیج و مساجد نقشی بسیار مهم در مقابله با اکراد و مساله رهبریت ایفا خواهد کرد همچنین این مساله میتواند با درایت فعالان و گروههای حرکت ملی آزربایجان بجز مساله کرد در مسائل دیگر آذربایجان نیز کاملا مفید و کلیدی باشد. و راهکارهای زیاد دیگری که جهت پرهیز از اطاله کلام به آنها اشاره نمیشود و تنها به اساسی ترین و شاید حیاتی ترین اقدامی که برای روزهای بحرانی از اکنون میتواند در دستور کار تمامی فعالان، گروهها و احزاب حرکت ملی آزربایجان در نواحی غربی سرزمینمان قرار گیرد مساله تشکیل ((هسته های مقاومت مردمی)) در شهرها، روستاها و مناطق مختلف غرب آزربایجان است که به این طریق میتوان رهبریت مساله را نیز در دست گرفت و دفاع از غرب آزربایجان را تضمین کرد. برای رسیدن به این مقصود شاید لازم باشد گروههای حرکت ملی موجود در غرب آزربایجان ارتباط و همکاریهای نزدیک و بیشتری باهم داشته باشند که مطمئنا بجهت حفظ تمامیت سرزمینی آزربایجان اینگونه خواهد بود.

با پشتیبانی Blogger.
 
UrmiyeNews.Com - Batı Azerbaycan'ın Sesi
Tema: Bal Medya