با خشک شدن اورمو گولو، آزربایجان کویر می شود

Kategori: , Umud Urmulu - شنبه, بهمن ۱۰, ۱۳۸۸ - 0 comments













ارک قالاسی : جمعی از فعالان محیط زیست در اعتراض به عدم توجه دستگاههای دولتی به روند خشک شدن اورمو گولو(دریاچه اورمیه) بر روی کیلومترها شوره زار ناشی از پسرفت این تالاب "نمک نوردی" کردند.
به گزارش خبرنگار مهر در تبریز، این برنامه که از سوی اداره کل محیط زیست و نیز برخی از تشکل های غیردولتی زیست محیطی آزربایجان شرقی برگزار شد، جمعی از مردم تبریز، اسکو، مرند، آزرشهر و روستاهای اطراف جزیره اسلامی حضور داشتند.
حاضران در این "نمک نوردی" اعتراض آمیز در پایان مراسم با تشکیل زنجیره انسانی بر لزوم اجرای طرح ملی حفاظت از تالاب ها و حمایت از این دریاچه تاکید کردند.
بر اساس آخرین آمار موجود، 170 هکتار از مساحت اورمو گولو(دریاچه اورمیه) به دلیل پسرفت آب تالاب به شوره زار تبدیل شده است.
میزان نمکهای این شوره زارها هشت میلیارد تن تخمین زده می شود.
اورمو گولو(دریاچه اورمیه) گرفتار آفت فراموشی/ چند ماه دیگر هم تحمل کنید
رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست آزربایجان شرقی هدف از برنامه "نمک نوردی" را غبارزدایی از بحث اورمو گولو عنوان کرد وگفت: بحران اورمو گولو نزد برخی از مسئولان گرفتار آفت فراموشی شده است.
بیوک رئیسی حساس کردن پسروی آب این دریاچه را مهم توصیف کرد و افزود: این امر باید به خصوص برای تصمیم گیران و تامین کنندگان منابع برای نجات دریاچه همواره مهم باشد.
وی با اشاره به تدوین نسخه نهایی طرح جامع نجات اورمو گولوگفت: مردم چند سال صبر کرده اند چندماه دیگر هم تحمل کنند تا این طرح تدوین و به مرحله اجرا برسد.
رئیسی اضافه کرد: در طی سفر سوم رئیس جمهور به آزربایجان شرقی و در جلسه هئیت دولت مصوب شد که سازمان محیط زیست طرحی را طی یک ماه تهیه کند که این طرح با حضور مسئولان ارشد ملی در کمیسیون .... مطرح شد.
وی این طرح را مشتمل بر بررسی های علمی و منطقی دانست و گفت: در این طرح جامع نگرش های مختلف برای تامین کسری آب دریاچه و همچنین تعیین محل انتقال آب به آن ارائه شده که در کوتاه مدت می تواند اورمو گولو را نجات دهد.
رئیسی که به نمایندگی از مسئولان استانی در این برنامه حضور یافته بود نجات اورمو گولو را یک بحث فرا منطقه ای عنوان کرد و گفت: مسئولان استانی نسبت به این مسئله بی خیال نیستند.
وی ضمن اظهار امیدواری از اینکه حاصل این برنامه نمک نوردی غبار زدایی از مشکل اورمو گولو باشد افزود: در حال حاضر 220 نماینده مجلس پیگیر این قضیه هستند.


















با خشک شدن اورمو گولو، آزربایجان کویر می شود
عضو شورای شهر تبریز نیز با تاکید بر لزوم اقدام هرچه سریع تر مسئولان برای نجات اورمو گولو گفت: خشک شدن دریاچه ، آزربایجان را به یک کویر برهوت تبدیل می کند.
بهروز خاماچی افزود: اگر کاری در زمینه احیای این دریاچه صورت نگیرد روزی می رسد که طوفانی مشابه طوفان عراق در اینجا به پا می شود منتها آن طوفان مقطعی بود اما اگر این دریاچه شوره زار شود بادهای دائمی حاصل از آن مانع از ادامه زندگی در تبریز، اورمو و میانه و سایر شهرهای ساحلی می شود.
وی با اشاره به کارهای ممکن در نجات این دریاچه گفت: تا کنون راه های مختلفی مانند انتقال آب از دریای خزر، رود ارس و یا زاب صغیر مطرح شده که با امکان سنجی می توان کارا ترین راه را عملیاتی کرد.
خاماچی اورمو گولو را دومین دریاچه جهان از نظر شوری و داشتن گیاهان و جلبک ها و موجودات زنده دانست و گفت: متاسفانه طی سال های اخیر علاوه بر مسدود شدن ورود آبهای شیرین به این دریاچه، آبهای زیر زمینی و چاه های عمیق نیز قطع شده اند که شهرهای اطراف دریاچه را با بحران روبرو کرده است.
وی این دریاچه را نمادی از شرف آزربایجان و ایران؟ دانست و گفت: دریاچه ارومیه از هزاران سال قبل چشم و چراغ ایران بوده و اکنون نیازمند حفظ و احیا است.
انتقال آب از خزر تنها راه نجات اورمو گولو
رئیس انجمن حفاظت از دریاچه ارومیه با اشاره به راه های مورد نظر در نجات دریاچه گفت: در حال حاضر مهمترین گام در نجات دریاچه ایجاد آبخیزداری و انتقال آب از دریای خزر است.
محمد زیدی افزود: البته دیگر منابع موجود از قبیل زاب نیز در تحقیقات مورد نظر است اما تنها دریاچه ای که با دریای آزاد در ارتباط بوده و قابل افزایش است دریای خزر است که با ارتفاع 1365 متر انتقال آب از ان از طریق گردنه حیران و "آجی چای" را ممکن می سازد.
وی اظهار داشت: انتقال آب به این دریاچه راهکاری مهم و عملی است که باید به گوش مسئولان برسد تا نگذاریم این دریاچه به کویر نمک تبدیل شود.
زیدی با اشاره به فعالیت این انجمن در حفظ و حمایت از اورمو گولو گفت: انجمن نجات دریاچه ارومیه از یک سال پیش تحقیق و تفحص برای چگونگی نجات دریاچه را آغاز کرده است و بنا را بر این گذاشته که هر کار صورت گرفته بدون زیان دهی به بخشهای اقتصادی و زیست محیطی باشد.
اورمو گولو، بزرگ‌ترین دریاچهٔ داخلی ایران و دومین دریاچهٔ آب‌شور دنیا است. آب این دریاچه بسیار شور بوده و عمدتاً از رودخانه‌های زرینه‌رود، سیمینه‌رود، گدار، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می‌شود.
حوضهٔ آبریز اورمو گولو، 51 هزار و 576 کیلومتر مربع است که سه درصد مساحت کل ایران را دربر می‌گیرد.
این حوضه با داشتن دشت‌هایی مانند دشت تبریز، اورمو، مراغه، سویوق بولاق(مهاباد)، قوشاچای(میاندوآب)، سولدوز(نقده)، سالماس(سلماس)، خانا(پیرانشهر)، آزرشهر و اشنویه، یکی از کانون‌های ارزشمند فعالیت کشاورزی و دامداری در ایران به‌شمار می‌رود.
اورمو گولو بزرگ‌ترین آبگیر دایمی آسیای غربی است که در شمال غرب فلات ایران قرار گرفته‌است. پارک ملی اورمو گولو پس از مرداب انزلی، از جالب‌ترین و نغزترین زیستگاه‌های طبیعی جانوران در ایران به‌شمار می‌رود. این دریاچه در حال حاضر ۲۷ گونه پستاندار، ۲۱۲ گونه پرنده، ۴۱ گونه خزنده، ۷ گونه دوزیست و ۲۶ گونه ماهی حیات وحش این دریاچه را تشکیل داده‌است.
آب دریاچهٔ ارومیه بسیار شور و میزان نمک محلول در آن دو برابر اقیانوس‌ها است. به این دلیل، هیچ ماهی و نرم‌تنی به جز گونه‌هایی از سخت‌پوستان در آن زندگی نمی‌کنند و آب آن هیچ‌وقت یخ نمی‌زند. شناکنندگان نیز می‌توانند بر روی آب آن شناور بمانند.
اورمو گولو دارای ۱۰۲ جزیره‌است که همهٔ آن‌ها از سوی سازمان یونسکو به عنوان اندوخته طبیعی جهان به ثبت رسیده‌است. جزیره اشک، زیستگاه پرندگان زیبای کوچگ، از جمله مرغ آتش و تنجه و نیز گوزن زرد ایرانی است. برای گشت و گذار در دریاچه و جزیره‌های آن می‌توان از دو کشتی سهند و نوح، یا قایق‌های گوناگون در بندر گلمانخانه بهره گرفت.
این دریاچه به‌دلیل شرایط جغرافیایی و توپوگرافیکی خاص خود به‌همراه رودخانه‌ها، دشت‌ها، مرغزارها، جزئی از ثروت طبیعی ایران به حساب می‌آید که در محدوده‌ای به‌نام پارک ملی اورمو گولو به‌ وسعت چهار هزار و 810 هکتار واقع گردیده و تحت حمایت قرار دارد.
گزارش: سبا حیدرخانی
عکس: حامد علی حقدوست


شبکه یورو نیوز از فردا ۳۰ ام ژانویه بطور ۲۴ ساعته پخش برنامه های خود را آغاز خواهد کرد

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - شنبه, بهمن ۱۰, ۱۳۸۸ - 0 comments










تی آر تی: شبکه بین المللی یورو نیوز، از فردا ۳۰ ام ژانویه،۷ روز هفته و بطور ۲۴ ساعته پخش اخبار به زبان تورکی را آغاز خواهد کرد.
پخش برنامه به زبان تورکی از یورونیوز که با همکاری سازمان رادیو و تلویزیون دولتی تورکیه تی آر تی آغاز خواهد شد، در روند عضویت تورکیه در اتحادیه اروپا نیز گامی مهم محسوب می شود.
یورونیوز که ۱۲۱ کشور در سطح جهان را تحت پوشش دارد و با تشویق و حمایت اتحادیه پخش اروپا در سال ۱۹۹۲ تاسیس یافته، یک شبکه خبر دولتی می باشد.
این شبکه که از طریق اینترنت نیز به پخش اخبار می پردازد، در حال حاضر به پخش اخبار به زبانهای آلمانی، عربی، اسپانیایی، فرانسوی، انگلیسی، ایتالیایی، پرتغالی و روسی می پردازد.
از فردا زبان تورکی نیز به این زبانها افزوده خواهد گردید.
شبکه خبر تورکی یورونیوز که از فردا پخش اخبار را آغاز خواهد نمود، طی مراسمی با شرکت رجب طیب اردوغان نخست وزیر تورکیه و در استانبول افتتاح خواهد شد.
شبکه تورکی یورونیوز از طریق ۳۴ ماهواره در سراسر جهان پخش خواهد گردید.
۱۵ ممیز ۷۰ درصد از سهام شبکه تورکی یورونیوز متعلق به سازمان رادیو و تلویزیون دولتی تورکیه تی آر تی می باشد.
شورای نظارت یورونیوز با شرکت تی آر تی نیز از ۱۴ عضو تشکیل خواهد شد.

ترويج پان كورديسم يا رسالت مطبوعاتي !؟

Kategori: , , , , , , , , , , Umud Urmulu - پنجشنبه, بهمن ۰۸, ۱۳۸۸ - 0 comments















 نشريه ي دو زبانه ي ( فارسي – كردي ) منتشره در مركز استان « آزربايجان غربي » ، در شماره ي اخير خود ( 50 – 6 بهمن 1388 ) به انگيزه ي مصاحبه با يك شخص حقيقي ، بطور غيرمترقبه و بحران زا ، البته هدفمند و غرض آلود ، بر چندين نكته تأكيد ورزيده است .
 قضاوت و تجزيه و تحليل مسائل حاشيه اي اين شماره از نشريه ي ... را به افكار عمومي و نظرات ارزشمند مخاطبان اين مطلب وا مي گذارم . ليكن وظيفه ي نهادهاي سياسي و امنيتي و نيز واحد مطبوعات اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان را نمي توان ناديده گرفت ؛ كه بايد منتظر ماند و ديد چه اقدامي از سوي دستگاههاي فرهنگي و نظارتي در قبال انتشار مسائل حاد قوميتي ، دخالت آشكار در امور داخلي كشور همجوار ( توركيه ) ، تأكيد بر پان كورديسم ، تأييد حزبي خاص در آنسوي مرزها ( كه البته براي استان مرزي ما نيز كم مشكل نيافريده ) و ... ( ! ) ؛ صورت مي گيرد .
بنا به دليل كاملاً واضح ( عدم انتشار مسائل تنش زا ) ، از استناد به محتويات آن مصاحبه مي پرهيزم . ليكن مخاطبان و تحليلگران رسانه اي را به مطالعه ي آن دعوت مي كنم . 
نویسنده مقاله: علی آرغین

دختر دانشجوی اورمیه ای در محوطه دانشگاه علم و صنعت تهران جان باخت

Kategori: , , , , , , , Umud Urmulu - سه‌شنبه, بهمن ۰۶, ۱۳۸۸ - 0 comments












 میترا رضایی دانشجوی تورک آزربایجانی دانشگاه علم و صنعت تهران بعد از ظهر دیروز دوشنبه پنجم بهمن ۱۳۸۸ توسط یک کامیون حامل مصالح ساختمانی در حیاط دانشگاه زیر گرفته شد.
این دانشجوی فوق لیسانس رشته مهندسی کامپیوتر لحظاتی پس از رسیدن آمبولانس که به گفته شاهدان با تأخیر در محل حاضر شده بود جان باخت. شاهدان می گویند که راننده این کامیون که مصالح ساختمانی حمل می کرد نوجوانی فاقد گواهینامه رانندگی بوده است. کامیون هنگامی که دنده عقب حرکت می کرد این داشجوی اورمیه ای را زیر گرفته و از روی شکم و سینۀ وی رد شده است.
مأموران حراست دانشگاه علم و صنعت تهران به منظور جلوگیری از اعتراضات احتمالی به متفرق کردن دانشجویان حاضر در محل پرداخته و محل حادثه را فورا تمیز کرده اند.
میترا رضایی متولد آبانماه ۱۳۶۴ در شهر اورمیه بوده است.

ساماندهي مجتمع هاي آب درماني اورمو

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - دوشنبه, بهمن ۰۵, ۱۳۸۸ - 0 comments











خبرگزاری میراث فرهنگی: مجتمع هاي آب درماني اروميه توسط سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان آزربايجان غربي ساماندهي مي‌شود 
سرپرست سازمان ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان آذربايجان غربي با بيان اين مطلب به ميراث فرهنگی(chtn)،گفت: آزربايجان غربي يکي از استان هايي است که به علت حضور اورمو گولو(دریاچه اورمیه)، آب درماني و لجن درماني در اين استان از موقعيت خاصي برخوردار است .
اسداله عليزاده با بيان اينکه همچنين به دليل همسايگي با چهار کشور توريسم درماني در استان ما پر رنگ است ، خاطرنشان کرد: اين نوع از توريسم را در بيشتر هتل هاي استان مي بينيد که مربوط مي شوند به اتباع کشورهاي همسايه که به اين استان براي درمان سفر مي‌کنند .
وي ادامه داد: هرساله بيش از 2 هزار بيمار جهت مداواي و خدمات درماني به استان آزربايجان غربي سفر مي کنند .
عليزاده تصريح کرد: استان آزربايجان غربي در شمال ايران واقع شده است. در اين استان مي توان علاوه بر جاذبه هاي متعدد تاريخي، فرهنگي و اجتماعي، جاذبه هاي طبيعي و کميابي را مشاهده کرد. 
وي اضافه کرد: آزربايجان غربي به لحاظ طبيعي در برگيرنده شورترين و بزرگ ترين درياچه داخلي ايران و بزرگ ترين آبگير دايمي آسياي غربي است.

چهار عضو سازمان تروریستی تسلیم شدند

Kategori: , , , , , , , , , , Umud Urmulu - جمعه, بهمن ۰۲, ۱۳۸۸ - 0 comments










تی آرتی: درگیری و اختلافات داخلی در سازمان تروریستی پ.ک.ک به اوج خود رسیده است
در شهر "سیلوپی" از استان "شیرناک" ۴ تروریست خود را به نیروهای امنیتی تورکیه تسلیم کردند.
در بیانیه دیروز ستاد مشترک ارتش تورکیه اعلام گردید که در شهر سیلوپی از استان شیرناک، ۴ تروریست که از سازمان تروریستی و تجزیه طلب پ ک ک فرار کرده بودند خود را تسلیم نیروهای امنیتی نمودند.
از سوی دیگر از شهر "آغری" واقع در شرق تورکیه خبر می رسد که ۱۸ فرد مظنون به ارتباط با شاخه شهری سازمان تروریستی پ ک ک، طی عملیاتی بازداشت شدند.
این در حالی است که در شهر "ایغدیر" نیز ۱۰ تن و از جمله شهردار این شهر، به اتهام عضویت در سازمان تروریستی پ ک ک بازداشت شدند.
به دنبال تفتیش منازل افراد بازداشت شده، برخی از اسناد و اوراق به دست آمده در اختیار نهادهای امنیتی قرار گرفت.
همچنین خبر می رسد مقداری سلاح و مهمات نظامی که جهت ارسال به تروریستهای وابسته به سازمان پ ک ک تهیه شده بود، در شهر "سیرت" کشف و توقیف گردید.
در رابطه با این موضوع ۲ نفر بازداشت شدند.

موزه اورمیه باید پاسخگو باشد / اهانت یا اشتباه

Kategori: , , , , , , , , Umud Urmulu - جمعه, بهمن ۰۲, ۱۳۸۸ - 0 comments















موزه اورمیه باید پاسخگو باشد
به گزارش بی‌ تی‌ ان در اتیکت‌های نصب شده در موزه اورمیه به جای واژه Azerbaijan  از Azwerbaijan  استفاده شده است.
بر اساس سلائق و سطح سواد تهیه کنندگان تابلو‌ها و یا اتیکت‌ها در ایران، نگارش‌های متفاوتی از واژه Azerbaijan  استفاده میشود، اما این نمونه از نمونه‌های نادری است که گفته میشود تلفظ واژه Azwer در برخی‌ از زبان‌ها از جمله زبان ارمنی دارای مفهوم توهین آمیزی است

آشيق درويش (1923 – 1993 ) و شکریازی هاواسی

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - دوشنبه, دی ۲۸, ۱۳۸۸ - 0 comments

تبریز سسی : آشيق درويش يا  " آشيق دوريش "  آدي ايلئ تانينان رحمتلي درويش واهابزاده اورمو آشيق مکتبي نين ان مشهور آشيقلارينداندير. اورمو سبکي نين اوستاد آشيغي آشيق درويش تانينميش آشيق فرهاد'دان درس آلميشدير. 
شکريازي هاواسي: 
سالماس شهري نين کورسونني شکريازي کندينه منسوب اولان بير آشيق هاواسيدير. شکريازي کندي نين ده آشيق بهلول کيمي مشهور شاعير و آشيقلاري اولموشدور. ايراندا سونني تورکلرين چتين شعرلري آلتيندا ياشاديقلاري اوچون، شکريازيليلارين چوخو تورکييه يه و اؤزلليکله وان شهرينه کؤچموشدورلر. 
اورمو آشيق مکتبي: 
آزربايجانين اورمو، سولدوز، قوشاچاي، سالماس و خوي کيمي شهرلري و گئنل اولاراق گونئي آزربايجانين باتي بؤلگلرينه اؤزل اولان آشيق سبکينه اورمو آشيق مکتبي دئييلير. بو بؤلگلرده دانيشيلان تورکجه نين آزربايجان تورکجه سي و آنادولو تورکجه سي آراسيندا بير کؤرپو رولو اويناديغي کيمي، اورمو آشيق مکتبي ده آزربايجان، آنادولو و کرکوک آشيق مکتبلري نين بيرلشمسينده ن اورتايا چيخان بير مکتبدير. اورمو آشيق مکتبينده تورکمنيستان (گونئي و قوزئي) باخشيلاري نين ايزلري ده گؤرونمکده دير. اورمو مکتبي آشيقلاري نين ايفاسلاريندا گونئي آزربايجاني باشقا بؤلگلرينده کي و قوزئي آزربايجانداکي کيمي زيرنا و بالابان قوللانيلماماقدادير. 
شيعه اولمايان آزربايجانليلار و هتتا خيريستييانلارين اورمو آشيق مکتبي نين گليشمه سي و اينکيشافيندا اؤنملي روللاري اولموشدور. اورمونين سونني تورکلرينده ن اولان دوللو موستافا و بالوولو ميسکين و سالماس خيريستييانلاريندان اولان قول هارتون بو مکتبي نين تمل داشيني قويان اوستاد شاعير و آشيقلارديرلار.    
گونوموزده کورسونني طايفالاري و سونني تورکلردن اولان وردانلي آشيق مئناف و محبوب، گئجينلي آشيق صمد، قولونجولو آشيق زکريا و آشيق بخشعلي، علوي تورکلرده ن اولان گوژلر آشيقلاري، خيريستييان اولان آشيق يوسوف اوهانس و شيعه تورکلرينده ن اولان آشيق دهقان، آشيق بولود، آشيق ايسمعلي، آشيق عالي قارا آغاجلي و آشيق نابات عالي اورمو مکتبي نين تانينميش آشيقلاريديرلار. بونونلا اورمو آشيق مکتبي آزربايجاندا ياشايان چئشيدلي مذهبلر آراسيندا بير بيرليک رمزي و سيمگه سي کيمي ده ده يرلنديريلمکددير.  
اورمو مکتبي نين آشيقلاري ان چوخ بالوولو ميسکين، دوللو موستافا، قول هارتون، خسته قاسيم، توفارقانلي آبباس، قولونجولو ده ده کاتيب، شکريازيلي آشيق بهول و پورازر کيمي شاعيرلرين شعرلريني اوخويارلار. 
اورمو آشيق مکتبي نين هاوالاريندان: 
اورمو گؤزلل مه سي - اورمو شرقيسي - اورمو قاراباغيسي - عوثمانلي شرقيسي - قوربتي - آراز باسدي -گؤيجه گؤزه للمه سي - تاجيري - بهمني - آوچي گرايليسي - همدان گرايليسي - سولدوزو - شکريازي - ديهداباني - کئسمه ديوان - هيجران - دول هيجراني - قارس - قئريني - گولشني - بندايي هيجراني - خاچا خالداري - جمشيدي - سيياستاپول - پاشام کؤچدو - موسلمان کئشيشوغلوسو - ائرمني کئشيشوغلوسو – تئره که مه گؤزه للئمه سي - سماهي - دوراخاني - نئسروللاهي - خوي امراهيسي -کسمه کرم - زارينجي - ميسري - تجنيس - جيغالي تجنيس - پناهي - گئرايلي - رئوزه گرايليسي - هربي - بهري ديوان و ... / 

هیچ پسابی خارج از کنترل محیط زیست وارد اورمو گولو نمی شود؟

Kategori: , , , , , , , Umud Urmulu - یکشنبه, دی ۲۷, ۱۳۸۸ - 0 comments










ارک قالاسی - هرچند خبر ورود پسابهای صنعتی آلوده از استان آزربایجان شرقی به دریاچه اورمو(اورمیه) بلافاصله پس از انتشار خبر تکذیب شد ولی معاون محیط انسانی محیط زیست استان آزربایجان غربی ورود پسابها را با کنترل و نظارت این اداره کل تایید می کند!
به گزارش خبرنگار مهر در اورمو، در حالی که فاجعه خشکسالی دریاچه اورمو در اثر بسیاری از علل و عوامل موجه و غیرموجه از جمله کاهش بارندگی، افزایش میزان تخریب، پایین بودن راندمان آبیاری بخش کشاورزی و افزایش تولیدات این بخش، سدسازی و... رفته رفته به روزهای اوج خود رسیده است متاسفانه بحث ورود پسماندهای صنعتی و آلوده معضل جدیدی است که مرگ این تالاب ارزشمند را غم انگیز تر و نزدیک تر می کند.
اولین بار بحث ورود پسابهای سمی و صنعتی به دریاچه اورمو از طریق یک کارخانه صنعتی واقع در شهرستان مراغه در استان آزربایجان شرقی مطرح و رسانه ای شد که بلافاصله با واکنشهای تند و تیز فعالان محیط زیست، رسانه ها و مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست کشور، آزربایجان شرقی و غربی مطرح و با تکذیب فوری آن تا حدودی لابلای خبرهای روزانه به فراموشی سپرده شد اما معاون محیط انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست آزربایجان غربی در نشست مطبوعاتی خود در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در خصوص ورود پسابهای صنعتی واحدهای صنعتی فعال در شهرکهای صنعتی شماره دو یک اورمو با تایید ضمنی اظهارداشت: در حال حاضر هیچ فاضلاب و پسابی خارج از کنترل محیط زیست وارد دریاچه اورمو نمی شود!











این اظهارنظر درحالی صورت می گیرد که شهرکهای صنعتی شماره یک و دو اورمو دارای تصفیه خانه نبوده و با گذشت سالهای فعالیت در حال احداث تصفیه خانه هستند.
مهمترین علامت سئوالی که در این میان مطرح است سکوت معنی دار مسئولان حفاظت محیط زیست کشور و استانهای حوزه آبریز این تالاب ارزشمند در برابر معضلات و مشکلات متعدد گریبانگیر این دریاچه است و اینکه تاکنون تا بهره برداری از تصفیه خانه های این مراکز صنعتی پساب آنها به جز حواشی دریاچه اورمو به کجا ریخته می شد؟
این سکوت در حالی صورت می گیرد که بر اساس تکرار مکررات، تاثیرات خشک شدن این دریاچه بر حیات و زیست منطقه شمالغرب کشور بر همگان آشکار است.
سئوال اساسی تر اینکه احداث واحدها و کارخانجات صنعتی دارای پسابهای سمی و خطرناک اصولا در مناطق خشک و کویری دارای شاید دارای توجیه باشد اما ایجاد چنین مراکزی در مناطق حاصلخیز و مستعد کشاورزی و حواشی دریاچه اورمو چه توجیهی می تواند داشته باشد؟
مشکلات و معضلات دومین دریاچه شور دنیا مشکل امروز و دیروز نیست و سالیان درازی است که نفس های این تالاب ارزشمند به شماره افتاده است اما در تمام این مدت ضعف مدیریت واحد و راهکارهای مسکن وار، درد مضاعفی وضعیت فعلی شده است.
مصوبات اجلاس باری اندرخم کوچه های بروکراسی اداری
پس از گذشت سالها از مسائل و مشکلات پیش روی دریاچه اورمو و هشدارهای فراوان دست اندرکاران و فعالان محیط زیست نسبت به خطر حیات دریاچه اورمو مضرات ناشی از خشکسالی این دریاچه راهکار ملی در قالب سند ملی راهبردی مدیریت جامع پارک ملی دریاچه اورمو سال گذشته به امضای عالی‌ترین مقامات وزارتخانه‌های نیرو و جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست ایران و نیز استانداران سه استان آزربایجان شرقی، غربی و کردستان رسید اما بعد از گذشت یکسال هیچ فعالیت موثری در این خصوص صورت نگرفته و تمامی تصمیمات در کوچه های بروکراسی اداری جاخوش کرده اند.
قائم مقام و معاون محیط انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست آزربایجان غربی در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: در حال حاضر هیچ پسابی مستقیما به آب دریاچه اورمو ریخته نمی شود بلکه این پساب های در حاشیه های دریاچه اورمو تجیمع می شوند.
پرویز آراسته با تایید ضمنی ورود پساب های شهرک صنعتی شماره دو و یک به اورمواظهارداشت: در حال حاضر تصفیه خانه های این شهرک های صنعتی با ترزیق اهرم فشار از سوی اداره کل حفقاظت زیست در حال اجراست و تصفیه خانه شهرک صنعتی شماره دو اورمو با بیش از 80 درصد پیشرفت فیزیکی سال 89 آماده بهره برداری می شود.
وی خاطرنشان کرد: هم اکنون تمامی پسابهای شهرک های صنعتی فعال در اورمو از سوی این اداره کل مدیریت می شود ولی متاسفانه باز شاهد ورود برخی از این پساب های در اراضی پایین دست و کشاورزی دریاچه اورمو و نیز حواشی این دریاچه هستیم.
آراسته با بیان اینکه شهرکهای صنعتی ملزم به تاسیس تصفیه خانه مستقل نیستند، خاطرنشان کرد: تمامی شهرک های صنعتی در صورت فعالیت 70 درصد از واحدهای صنعتی مجاب به هدایت پساب های خود به تصفیه خانه مرکزی شهرک و طراحی آن هستند که در حال حاضر در استان زیرساخت های این اقدام فراهم شده است.
این مسئول در خصوص تصفیه خانه شهرک صنعتی شماره سه اورمو که در حوالی دریاچه اورمو احداث شده است نیز گفت: مجوز زمین ایجاد تصفیه خانه در این شهرک از سوی اداره کل حفاظت محیط صادر شده و به زودی عملیاتی خواهد شد.
وی تصریح کرد: با وجود اینکه تمامی شهرکهای صنعتی دارای تصفیه خانه بوده یا در حال احداث هستند ولی متاسفانه در کنار اخطارهای متعدد از سوی این اداره کل هنوز پساب برخی واحدها در محدوده حاشیه دریاچه اورمو رها می شود.
وی در خصوص علل برخورد قانونی این اداره کل گفت: این اداره کل هشدارها و اخطارهای کتبی زیادی را به مسئولان شهرک های صنعتی و صاحبان فعال صنعتی ارسال کرده است و اگر تصفیه خانه شهرک صنعتی شماره دو اورمو زودتر از شهرک صنعتی شماره یک در حال اتمام است در نتیجه این فشارها انجام گرفته است.
در کنار گذر از پیامدهای بسیار ناگوار خشکسالی دریاچه اورمو خطرات ناشی از ورود پساب های صنعتی آلوده به  آرسنیک و آمونیاک در حاشیه دریاچه اورمو از سوی استان آزربایجان شرقی و رها سازی پسابهای صنعتی اورمو به این دریاچه به راحتی قابل اغماض نیست چرا که احتمال بروز سرطان در انسانها و ناباروری اراضی حاشیه این تالاب تنها گوشه ای از مضرات ناشی از این معضل زیست محیطی است.
این تالاب بین المللی در حال حاضر در فهرست تالاب های در خطر جهان (مونترو) قرار گرفته است و ورود پساب های صنعتی به آن، باعث ماندگار شدن نام تالاب اورمو در فهرست مونترو می شود.
آب دریاچه اورمو 65 سانتی متر کاهش یافت
قائم مقام اداره کل حفاظت محیط زیست آزربایجان غربی در خصوص وضعیت فعلی این دریاچه نیز گفت: در حال حاضر ارتفاع  آب دریاچه اورمو65 سانتیمتر کاهش یافته و از نظر تراز آبی در 1271.15 متر است این درحالی است که سطح تراز اکولوژیک دریاچه اورمو1274 متر است.

آراسته با ابراز تاسف از کاهش بارندگیها در سالجاری اظهارداشت: متاسفانه این امر روند فعلی دریاچه را بیش از پیش بحرانی می کند.
وی با بیان اینکه سالانه شش میلیارد متر مکعب از آب دریاچه اورمو تبخیر می شود بیان داشت: باید سالانه شش میلیارد مترمکعب آب نیز وارد این دریاچه شود تا بتوان حالت طبیعی و بیولوژیکی را حفظ کرد.
آراسته با اعلام اینکه دریاچه اورمو برای رسیدن به حداقل تراز اکولوژیک سالانه به سه میلیارد مترمکعب آب نیاز دارد گفت: هم اکنون میزان آب ورودی به این دریاچه کمتر از 1.5 میلیارد متر مکعب است.
وی در خصوص تاخیر در اجرایی شدن مصوبات اجلاس باری نیز بیان داشت: طرح های زیادی پس از انجام جلسات کارشناسی با برآورد اعتبارات مشخص مصوب شده و مقرر شده این طرح ها در کارگروه اقتصادی دولت مطرح شود.
بنا بر تحقیقات انجام شده از ۱۲ سال پیش تا کنون نمودار تراز آب پارک ملی دریاچه اورمو رو به پایین است و مطالعات مدیریت زیست بوم حوضه آبریز دریاچه اورمو که با همکاری بانک جهانی به اتمام رسیده، نشان می‌دهد دریاچه اورمو به عنوان دومین دریاچه شور جهان تا کمتر از ۲۰ سال آینده با بحران شدیدی مواجه خواهد شد.
ورود پسابهای صنعتی معضل اساسی دیگری است که اگر هرچه سریعتر چاره اندیشی نشود مرگ این تالاب ارزشمندتر را نزدیک تر می کند.



انتشار دو مجموعه شعر تورکی از شاعران برجسته تورک در اورمو

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - شنبه, دی ۲۶, ۱۳۸۸ - 0 comments













مجموعه اشعار دده کاتیب:
سومین مجموعه اشعار شاعر مشهور اورمیه ای عبدالرحمان طیار قولونجو متخلص به دده کاتیب توسط انتشارات یاز اورمیه منتشر شده است. این کتاب « گونوموز آیدین» نام دارد و شامل ۳۳۵ صفحه اشعار به زبان تورکی آزربایجانی با مضامین اغلب اجتماعی٬ عرفانی و پند آموز و در اوزان هجایی می باشد. دده کاتیب همچنین به عنوان عالم مذهبی سنی‌های حنفی مذهب آزربایجان غربی نیز شناخته می‌شود. او به جز تورکی و فارسی به زبانهای عربی و کوردی هم تسلط دارد. اکثر اشعار وی به لهجه تورکی آزربایجانی است ولی به لهجه وترکیه نیز اشعار زیادی سروده ‌است. او در میان عاشیق‌ها و اوزان‌های آزربایجان غربی و شهرهای شرقی تورکیه (به خصوص در بین تورکهای کوره سوننی دو طرف مرز) بسیار مشهور است. …  عبدالرحمان طیار در جوانی با تخلص کاتب شعر می سرود اما پس از چندین بار دعوت به محافل ادبی تورکیه٬ اساتید دایره ادبیات شهر قونیه او را « دده» خواندند و تخلص وی نیز به صورت « دده کاتیب» تغییر کرد. دده کاتیب ۸۴ ساله است و در قصبه قولونجو (قولنجی) مابین اورمو و سلماس زندگی می کند.
دیوان موللا پناه واقف:
شاعر٬ عالم و موسیقی دان آزربایجانی قرن ۱۸ میلادی بعد از ۵/۱ سال تلاش و دهها مورد لغو مجوز چاپ بالاخره با تلاش بهرام اسدی سرپرست انتشارات یاز اورمیه چاپ و منتشر شد. دیوان ملا پناه واقف که قبلا در جمهوری آزربایجان چاپ شده بود برای اولین بار با رسم الخط عربی و به زبان تورکی در این سوی ارس منتشر می شود. دیوان موللا پناه مشتمل بر اشعار هجایی و عروضی در قالبهای مختلف از جمله قوشما، تجنیس، غزل، مخمس و معشر می باشد.  
موللا پناه واقف حدود ۳۰۰ سال پیش در ناحیه قازاخ شهر گنجه به دنیا آمد و در سن ۷۰ سالگی در شهر شوشا درگذشت. او وزیر یکی از خوانین قره باغ بود. 
قبلا دو مجموعه شعر با نامهای  « اینجیلی صدف» و «اورمو گؤلو» از این شاعر منتشر شده بود. 
http://35000000.info

قریب به 90 درصد متکدیان شهر اورمو غیر بومی هستند

Kategori: , , , , , , , , Umud Urmulu - جمعه, دی ۲۵, ۱۳۸۸ - 0 comments














خبرگزاری مهر: معاون خدمات شهری شهرداری اورمو(اورمیه) بیش از 90 درصد از متکدیان شهر اورمو(اورمیه) را افراد غیر بومی عنوان کرد.
محمد ستارپور در گفتگو با خبرنگار مهر در اورمو(اورمیه)، با اعلام اینکه جمع آوری متکدیان شهر اورمو(اورمیه) به صورت مستمر انجام می شود، افزود: همچنین در این راستا کودکان و نوجوانان متکدی زیر 18 سال جمع آوری و به مجتمع های بهزیستی شهر تحویل داده می شوند.
وی از عدم همکاری مردم با شهرداری در راستای جمع آوری متکدیان انتقاد کرد و بیان داشت: زمینه اشتغال متکدیان توسط شهرداری از طریق شرکتهای خدماتی فراهم شده است.
معاون خدمات شهری شهرداری اورمو(اورمیه) در ادامه با بیان اینکه شهرداری فقط موظف به جمع آوری متکدی های خیابانی است، بیان داشت: در راستای حل این معضل اجتماعی سایر دستگاههای اجرایی نیز باید به وظایف خود عمل کنند.
وی خواستار تعامل بیشتر مقامات امنیتی استان در این ارتباط شد و عنوان کرد: متکدی هایی که برای بار دوم دستگیر می شوند به دستگاه قضایی معرفی می شوند.
ستارپور با اشاره به نامناسب بودن و کمبود امکانات اردوگاه متکدی های دستگیر شده گفت: به دلیل عدم وجود وسایل گرمایشی در این اردوگاه امکان انتقال متکدی ها به اردوگاه وجود ندارد و به محض مساعد شدن هوا افراد دستگیر شده به این اردوگاه منتقل می شوند.
وی بیان داشت: کودکان و نوجوانان متکدی زیر 18 سال بعد از جمع آوری تحویل سازمان بهزیستی با عنوان کودکان کار تحویل داده می شوند.

کمتر از بیست سال از عمر دریاچه اورمیه باقی‌ است

Kategori: , , , , , , , , Umud Urmulu - سه‌شنبه, دی ۲۲, ۱۳۸۸ - 0 comments










بیزیم تبریز نیوز: مطالعات "مدیریت زیست بوم حوضه آبریز دریاچه اورمو(اورمیه) که با کمک‌های مالی بانک جهانی‌ صورت گرفته است نشان میدهد که با ادامه وضعیت موجود تا کمتر از بیست سال دیگر این دریاچه به تاریخ خواهد پیوست
به گزارش بی‌ تی‌ ان  در صورتیکه کارشناسان امر لزوم انتقال سریع حداقل سی‌ درصد آب سد‌های موجود در حوضه آبریز این دریاچه را ضروری‌ ترین راهکار جلوگیری از تشدید سرعت خشک شدن دریاچه اورمو(اورمیه) می‌دانند، رئیس شورای آزربایجان شرقی‌ از تصمیم هیت دولت برای "انتقال آب رودخانه ارس" به این دریاچه خبر میدهد
احد راشد در حاشیه نشستی با فعالان محیط زیست اعلام کرد " هم اکنون ۹ جزیره بزرگ این زیست بوم به صورت کامل به خشکی متصل شده و ادامه این روند حیات منطقه را به خطر خواهد انداخت". 
طی سال آبی ۷۵ – ۷۴ تاکنون رقم ارتفاعی سطح تراز آب دریاچه اورمو(اورمیه) سیر نزولی پیدا کرده و در طول ۱۳ سال بیش از ۶ متر کاهش داشته است
بنا بر تحقیقات انجام شده از ۱۲ سال پیش تاکنون نمودار تراز آب پارک ملی دریاچه اورمو(اورمیه) رو به پایین است
گفتنی است متخصصان امر ساخت سد‌های متعدد در سه استان مربوط به حوزه آبی دریاچه اورمو(اورمیه)، عدم تخصیص حق آبه این دریاچه و  آبیاری سنتی‌ و غیر مکانیزه را از عوامل اصلی‌ کاهش ۶ متری ارتفاع دریاچه اورمو(اورمیه) در یک دهه گذشته می‌دانند

افزایش میزان گوگرد هوای ارومیه

Kategori: , , , , , , , , Umud Urmulu - یکشنبه, دی ۲۰, ۱۳۸۸ - 0 comments












ارک قالاسی: معاون انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست آزربایجان ‌غربی نسبت به افزایش آلودگی هوا و بالا رفتن میزان گوگرد در هوای اورمو(اورمیه) هشدار جدی داد.
به گزارش خبرنگار مهر در اورمو( اورمیه)، پرویز آراسته عصر یکشنبه در جلسه شورای ترافیک آزربایجان غربی افزود: به دلیل تردد خودورهای گازوئیلی در داخل محدوده شهر اورمو(اورمیه) شاهد افزایش میزان آلودگی و بالا رفتن میزان گوگرد در هوای این شهرستان هستیم که در صورت ادامه این روند موجب آثار افزایش آلودگی می شود.
وی با اشاره به ایجاد مراکز معاینه فنی خودرو در شهرستان اورمو(اورمیه) اظهار داشت: بر اساس بازدیدهای به عمل آمده از سوی اداره کل حفاظت محیط زیست خودرو زیادی به این مراکز مراجعه نمی کنند زیرا هیچ قانون و الزامی برای این امر وجود ندارد.
آراسته خاطرنشان کرد: این امر موجب تردد خودورهای فرسوده و آلوده کننده هوا در داخل شهر و در پی آن آلودگی شدید هوای شهرستان اورمو(اورمیه) شده است.
این مسئول از اعضای شورای فنی خواست در خصوص مراجعه هر شش ماه یکبار یا سالانه خودورها به مراکز معاینه فنی راهکارهایی در خصوص الزامی شدن مراجعه به این مراکز اتخاذ کنند.

عزم راسخ مسئولین برای خشکاندن دریاچه اورمیه

Kategori: , , , , , , , , Umud Urmulu - یکشنبه, دی ۲۰, ۱۳۸۸ - 0 comments










بیزیم تبریز نیوز: رييس مرکز تحقيقات کشاورزي و منابع طبيعي آزربايجان شرقي : سدهاي زيرزميني به عنوان يک طرح نوين و ملي از سوي پژوهشکده حفاظت خاک و آبخيزداري کشور، جهت اجرا در استان آزربايجان شرقي مورد تصويب قرار گرفته است
به گزارش بی‌ تی‌ ان محمد فرحناک روز شنبه درباره ساخت این سد افزود : اين سد زيرزميني در حوزه آبخيز مشنق از توابع شهرستان شبستر در اين استان در دست اجرا بوده که به طور آزمايشي کارهاي عملياتي آن شروع شده است.
وي ، با بيان اينکه فناوري احداث سدهاي زيرزميني تنها در اختيار "برخي کشورهاي پيشرفته" است، گفت : مهمترين هدف اجراي اين پروژه " تغذيه مصنوعي در آبخوان‌ها" است که با احداث سدهاي ذخيره اي زيرزميني، ضمن ذخيره نزولات آسماني، سفره هاي زيرزميني نيز تغذيه شده و آب مورد نياز زراعي و باغي تامين مي شود.
وي گفت: با توجه به مطالب فوق، سدهاي زيرزميني به عنوان يک طرح نوين و ملي از سوي پژوهشکده حفاظت خاک و آبخيزداري کشور، جهت اجرا در استان آزربايجان شرقي مورد تصويب قرار گرفته است.
فرحناک، با اشاره به وضعيت اقليمي ايران، يادآور شد : باتوجه به اينکه ‌قسمت‌ اعظم‌ کشور ايران‌ جزو مناطق‌ خشک‌ و نيمه‌ خشک‌ جهان‌ قرار دارد ، کمبود نزولات‌ جوي و پايين‌ بودن‌ قدرت‌ حاصلخيزي‌ خاک‌ مشکل‌ اصلي‌ در توسعه‌ احياي اراضي‌ زراعي‌ و مرتعي‌ در ايران‌ بوده است.
وي ادامه داد: از طرف‌ ديگر عدم‌ آگاهي‌ کافي‌ مردم‌ از فن‌ و دانش‌ نوين، تامين ‌و استفاده‌ بهينه‌ از منابع‌ آب‌ موجود و قابل‌ دستيابي‌ موجب‌ شده‌ تا سالانه‌ بيش‌ از ۵۷ درصد از نزولات‌ آسماني‌ بدون ‌استفاده‌ و به‌ صورت‌ هرز از دسترس‌ خارج‌ شوند.
رئيس مرکز تحقيقات کشاورزي و منابع طبيعي آزربايجان شرقي در خصوص سد زيرزميني شبستر گفت : مکان يابي سد زيرزميني در استان توسط اکيپ کارشناسي بخش تحقيقات حفاظت خاک و آبخيزداري از بخش هاي تحقيقاتي مرکز تحقيقات کشاورزي و منابع طبيعي آزربايجان شرقي صورت پذيرفت.
فرحناک اضافه کرد: نتايج بدست آمده نشان مي دهد در شهرستان هاي شبستر، مرند، سراب ، بستان آباد مي توان به احداث سدهاي زيرزميني مبادرت کرد.
وي اظهارداشت : منطقه مشنق از نظر اقليم جزو مناطق خشک سرد بوده و تابستان هاي گرم و خشک را با بارش هاي حداقل و متوسط سالانه ۲۸۸ ميليمتر سپري مي کند.
وي خاطرنشان کرد : ساکنين اين روستا از لحاظ منابع آبي به شدت در مضيقه بوده به طوريکه علاوه بر مشکلات تاًمين آب شرب، در تاًمين آب زراعي نيز داراي محدوديت هستند.
به گفته فرحناک ،‌با احداث اين طرح مشکلات و نيازهاي آبي اهالي برطرف شده و موجب توسعه پايدار در منطقه مي شود.
براساس اعلام کارشناسان، وسعت آبخوان اين طرح ۳۹ هزار متر مربع بوده و با احتساب عمق آبرفت منطقه حجم مخزن ۵۸۵ هزار مترمکعب خواهد بود.
براين اساس با احتساب کل رسوبات آبرفتي و آبدهي مخصوص مي توان ۱۷۵ هزار و ۵۰۰ متر مکعب حجم آب قابل ذخيره و ۱۵۲ هزار و ۱۰۰ متر مکعب آب قابل استحصال را براي اين آبخوان در نظر گرفت
گفتنی است کارشناسان احداث سد‌های زیرزمینی را در حوزه‌هایی‌ که شیب سفره متمایل به دریاهای آزاد بوده و آب انباشتی در سفره از دسترس خارج میشود، توصیه میکنند
متخصصان امر ساخت سد‌های متعدد در سه استان مربوط به حوزه آبی دریاچه اورمو(اورمیه)، عدم تخصیص حق آبه این دریاچه و  آبیاری سنتی‌ و غیر مکانیزه را از عوامل اصلی‌ کاهش ۶ متری ارتفاع دریاچه اورمو(اورمیه) در یک دهه گذشته می‌دانند.

در جمهوری آزربایجان طرح ملی "نام خانوادگی" تهیه گشته است

Kategori: , , , , , , , , Umud Urmulu - جمعه, دی ۱۸, ۱۳۸۸ - 0 comments













ترند نیوز: نظامی جعفراف رئیس کمیته فرهنگی پارلمان آزربایجان امروز در این مورد به خبرگزاری "ترند نیوز" گفت: هم اکنون کارهای نهایی طرح ملی "نام و نام خانوادگی" از سوی کمیسیون ویژه آکادمی علوم ملی آزربایجان در حال انجام است. در همین چهارچوب ایجاد سیستم اطلاع رسانی دولتی در نظر گرفته میشود.
گزارش خبرگزاری "ترند نیوز": بر اساس قانون تطبیق "نام و نام خانوادگی" اتباع آزربایجان با زبان تورکی آزربایجانی که در سال 1993 تصویب گشته، بخشهای نهایی نام خانوادگی اتباع آزربایجان "یف"، "او" و "اوا" میتوانند با "لی"، "لو"، "زاده"، "اغلو" و "قیزی" عوض شوند.
نظامی جعفراف افزود: کمیسیون ویژه آکادمی علوم ملی آزربایجان پس از انجام بررسیها، "نام و نام خانوادگی" ملی آذربایجان را معین کرده است. اجرای طرح ملی "نام و نام خانوادگی" در کشور پس از تصویب آن امکانپذیر خواهد بود. بر اساس این طرح نیز تبدیل بخشهای نهایی نام خانوادگی اتباع آزربایجان "یف"، "او" و "اوا" با "لی"، "لو"، "زاده"، "اغلو" و "قیزی" در نظر گرفته میشود.
جعفراف بیان کرد: این طرح ملی شامل ملل دیگر همانند روسها و گرجیها که در آزربایجان زندگی میکنند، شامل نخواهد بود.

درد نامه "اورمی گولو" پایانی ندارد

Kategori: , , , , , , , , Umud Urmulu - پنجشنبه, دی ۱۷, ۱۳۸۸ - 0 comments










ارک قالاسی - با وجود بارندگيهاي گسترده اخير در سراسر ايران به ويژه نواحي غربي(آزربایجان)، هنوز مسئله كم آب و بالارفتن ميزان غلظت نمك حيات  درياچه اورمو(اورمیه)را تهديد مي كند.
به گزارش ميراث خبر ميرحسن قمي معاون محيط طبيعي استان آزربايجان شرقي گفت: هنوز بارش‌هاي اخير در حوزه آبريزهاي درياچه اورمو (اورميه) تاثير قابل ملاحظه‌اي نگذاشته است.
وي افزود: البته هنوز قضاوت در اين مورد زود است و بايد تا انتهاي فصل زمستان صبر كرد، اما وضعيت درياچه اورمو(اورميه) آنقدر بحراني است كه با اين بارش‌هاي پراكنده مشكل حل نمي‌شود.
كارشناسان مي گويند كه درياچه اورمو(اورميه) براي برون رفت از بحران فعلي، به حدود 15ميليارد متر مكعب آب نيازدارد.
آب درياچه اورمو(اورميه) سال گذشته خشک ترين سال آبي خود را در 40 سال گذشته پشت سر گذاشت وحجم آب آن  به يک دهم کاهش يافت. در فاصله زماني سالهاي 81-75 حجم ورودي آب هاي سطحي نسبت بهمتوسط آورد بلند مدت حدود 22 ميليارد متر مکعب کاسته شده است.
در حال حاضر سهم خشکسالي در کاهش منابع آبي ورودي به درياچه اورمو(اورمیه)حدود 67 درصد، سهم برداشت هاي مردمي از منابع زير زميني حدود 27 درصد و اثر طرح هاي توسعه منابع آب حدود 6 درصد است.
حسن طباطبايي كارشناس ميحيط زيست مي‌گويد كاهش حجم آب درياچه اورمو(اورميه) مشكلات زيست محيطي فراواني در منطقه آزربايجان به وجود اورده و باعث شده بسياري از گونه هاي مختلف جانوري كه براي فصل سردسير به اين منطقه مي آمدند با تغييرات اكولوژيكي روبه شوند. يكي از تغييرات كاهش ذخاير آرتميا است كه باعث كاهش جمعيت پرندگان مقيم و مهاجر به پارك ملي درياچه اورمو(اورميه) شده است.
درياچه اورمو(اورميه) يكي از زيستگاه باارزش در سطح بين‌المللي است كه در كنوانسيون رامسر به ثبت رسيده است و سازمان علمي و فرهنگي يونسكو آن را به عنوان يك ذخيره ‌گاه زيست كره شناخته است.

گامی دیگر برای به تاریخ سپردن دریاچه اورمیه

Kategori: , , , , , , , Umud Urmulu - یکشنبه, دی ۱۳, ۱۳۸۸ - 0 comments










مديرعامل شرکت آب منطقه اي آزربايجان شرقي گفت : سد مخزني  ونیار -شهيد مدني- سال آينده آبگيري مي شود.
به گزارش بیزیم تبریز نیوز ارسلان هاشمي افزود: تاکنون براي اجراي اين طرح ۹۰۰ ميليارد ريال هزينه شده است و با بهره برداري از آن علاوه بر توسعه و شکوفايي دشت مستعد پاياب سد آثار مهم اقتصادي ، اجتماعي و گردشگري به همراه خواهد داشت
وی گفت: روند اجرای اين طرح با تامين اعتبارلازم در سالهای اخير تسريع شده و اکنون بدنه سد با ۹۰ درصد پيشرفت در حال اجراست
مديرعامل شرکت آب منطقه اي آزربايجان شرقي يکي از مشکلات اساسي پروژه را تکميل تملک اراضي مخزن و جابجايي بخشي از تاسيسات داخل مخزن عنوان و ابراز اميدواري کرد با همکاري و تعامل ارگانهاي مربوط اين مشکل برطرف شود
سد مخزني ونیار با هدف تامين آب کشاورزي مورد نياز اراضي پاياب واقع در حد فاصل شهرهاي تبريز ، آزرشهر و صوفيان در ۵ کيلومتري شمال شرق تبريز بر روي رودخانه آجي چاي در حال احداث است
گفتنی است در حالی‌ که در یک دهه گذشته بیش از ۶ متر از عمق دریاچه اورمیه  کاسته شده است، کارشناسان امور محیط زیست عامل انسانی‌ را بیشترین تاثیر گذار بر این فاجعه زیست محیطی‌ می‌دانند
هر روز بر تعداد سد‌های احداثی در حوزه آبریز این دریاچه در استانهای آزربایجان شرقی‌، غربی و کردستان افزوده میشود بی‌ آنکه حق آبه این دریاچه مدّ نظر قرار گیرد

سال ۲۰۰۹، از نظر مبارزه با تروریزم حائز اهمیت فراوانی بود

Kategori: , , , , , , , , Umud Urmulu - جمعه, دی ۱۱, ۱۳۸۸ - 0 comments










تی آر تی: سال ۲۰۰۹، از نظر سال مبارزه با تروریزم نیز حائز اهمیت فراوانی برای تورکیه بود.
مبارزه مصمم با تروریزم، موجب تسریع فروپاشی درون سازمان تروریستی پ.ک.ک گشت.
طی سال گذشته، ۱۰۵ تروریست دستگیر و ۶۱ تروریست دیگر کشته شدند، ۱۵۶ تروریست نیز تسلیم نیروهای امنیتی گشتند.
بدین ترتیب، ۳۲۲ تروریست، در نتیجه عملیات نیروهای امنیتی تورکیه، از پای درآورده شدند.

ادامه انشعاب و فروپاشی در سازمان تروریستی پ.ک.ک

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - جمعه, دی ۱۱, ۱۳۸۸ - 0 comments










تی آر تی: هفت تروریست تسلیم مقامات تورکیه شدند
انشعاب و اختلافات در سازمان تروریستی پ.ک.ک همچنان ادامه دارد.
هفت تروریست دیگر عضو سازمان تروریستی پ.ک.ک نیز ضمن فرار از دست این سازمان، در سیلوپی از توابع شیرناک خود را تسلیم مقامات امنیتی کردند.
فشار، بدرفتاری و شکنجه در سازمان تروریستی پ.ک.ک فرار اعضای آن را افزایش داده است.
یکی از هفت تروریست تسلیم شده در گذرگاه مرزی خابور، یک زن است که اعلام می کند افراد بسیاری همانند وی به دنبال فرار از پ.ک.ک می باشند.
بازجویی از تروریستهای تسلیم شده ادامه دارد و این افراد بعد از بازجویی به دادگاه سیلوپی منتقل می شوند.
افراد فوق چنانچه مرتکب اعمال تروریستی هچون قتل و جنایت نشده باشند ضمن برخورداری از قانون عفو، به زندگی عادی برخواهند گشت.

با پشتیبانی Blogger.
 
UrmiyeNews.Com - Batı Azerbaycan'ın Sesi
Tema: Bal Medya