تنها آبزی پرسلولی دریاچه اورمیه در حال انقراض است

Kategori: , , , , , , , , , , , Umud Urmulu - سه‌شنبه, آذر ۰۹, ۱۳۸۹ - 0 comments
رناد منشو (باکو)
به‌گفته مقامات ایران، کل آب موجود دریاچه اورمیه در شرایط عادی ۳۴ میلیارد متر مکعب است که در این مدت ۲۰ میلیارد متر مکعب از آب آن خشک شده و در صورت ادامه وضعیت موجود آب این دریاچه تا سه سال آینده به‌طور کامل خشک خواهد شد.
با این وجود دولت محمود احمدی‌نژاد می‌گوید که برای احیای دریاچه اورمیه برنامه‌های گسترده‌ای تدارک دیده‌است. 
روز دوشنبه، خبر تخصیص بودجه ویژه از سوی وزارت جهاد کشاورزی برای نجات دریاچه اورمیه به سه استان آزربایجان شرقی، آزربایجان غربی و کردستان در خبرگزاری ایرنا منتشر شد. طبق این گزارش، کارگروه نجات دریاچه اورمیه به ریاست معاون اول رئیس جمهور تشکیل شده‌است.
مقامات ایران طی سال‌های گذشته وعده‌های زیادی برای جلوگیری از خشک شدن دریاچه اورمیه داده‌اند و حتی میان مقام‌های بلندپایه «تفاهمنامه» چندصفحه‌ای نیز امضا شده‌است. با این همه، روند خشک شدن این دریاچه همچنان با سرعت ادامه دارد.

دریاچه اورمیه
در ۲۷ مهرماه سال ۸۷، فاطمه واعظ طبسی، معاون محمود احمدی‌نژاد و رئیس پیشین سازمان محیط زیست، پرویز فتاح وزیر وقت نیرو، محمدرضا اسکندری، وزیر جهاد کشاورزی به همراه استانداران آزربایجان شرقی، آزربایجان غربی و کردستان گرد هم آمدند و برای نجات دریاچه اورمیه از خشک شدن، «تفاهم‌نامه» امضا کرده‌اند. از آن تاریخ تاکنون با اوج گرفتن پدیده خشک‌سالی در دریاچه اورمیه شوری آب این دریاچه از ۱۶۰-۱۷۰ گرم به ۳۳۰ گرم در لیتر، یعنی به حد اشباع رسیده‌است.
هم اکنون دولت احمدی‌نژاد ۱۲ پروژه برای جبران کم‌آبی این دریاچه در دست بررسی دارد که هنوز تصمیمی برای آن به‌صورت عملی گرفته نشده‌است. از آن میان، انتقال سالانه ۶۰۰ میلیون متر مکعب از آب رود ارس و مقداری از آب رودخانه زاب به این دریاچه، سازگار کردن سامانه آبیاری بارانی در منطقه و انتقال منابع آب‌های جاری به دریاچه تدابیری بود که دولت اعلام کرده‌است. 
پیشتر، احمدعلی کیخا، نائب رئیس اول کمیسیون کشاورزی مجلس ایران، نیز بیان کرده بود که پیشنهاد انتقال آب از دریای خزر به دریاچه اورمیه به منظور تأمین کمبود آب، بررسی می‌شود. در جمع‌بندی کلی، دولت در نظر دارد که سالانه ۳٫۱ میلیارد متر مکعب آب به دریاچه اورمیه تزریق کند.
دکتر صابر خدابنده، کارشناس ارشد اکو-فیزیولوژی دریا و استاد دانشگاه تربیت مدرس تهران که اتفاقاً اهل «نقده» یکی از شهرهای اطراف دریاچه اورمیه است در گفت‌وگو با رادیو فردا می‌گوید: «از ده سال پیش تا کنون عمق این دریاچه بیش از ۶ متر کمتر شده و خصوصاً بخش جنوبی آن به یک بیابان نمک تبدیل شده‌است».
مقامات ایران بارها گفته‌اند که خشک‌سالی و عوامل طبیعی ۷۰ درصد و نقش انسانی نیز به میزان ۳۰ درصد در خشک شدن دریاچه اورمیه موثر بوده‌است. 
به‌گفته آقای خدابنده، از دلایل کاهش آب دریاچه اورمیه می‌توان به احداث سدهای مختلف اشاره کرد، ولی می‌توان گفت که افزایش دما در تابستان و در نتیجه آن افرایش تبخیر، کاهش چشمگیر بارش‌ها و به‌ویژه برف در چند سال اخیر از دلایل مهم دیگر برای خشک شدن دریاچه ارومیه است. وی بر این باور است که اگرچه تصمیم دولت برای احیا این دریاچه ممکن است در کوتاه‌مدت جوابگو باشد ولی در درازمدت کارساز نخواهد بود.
دریاچه اورمیه
این کارشناس در مورد اضافه کردن آب سد ارس به دریاچه اورمیه بر این باور است که معمولا هر گونه دستکاری در اکوسیستم سبب بوجود آمدن یک رشته دگرگونی‌های زیست‌محیطی خواهد شد. با توجه به ذخایر آبزیان مختلف در سد ارس و شوری بالای دریاچه اورمیه، چنانکه آب شیرین ارس بدون کار کارشناسی و مستقیماً به این دریاچه منتقل شود بدلیل «استرس اُسـمُزی» (بر هم خوردن تعادل مایعات بدن) تمامی آبزیان تلف شده و مشکل زیست‌محیطی دیگری بوجود خواهد آورد.
دریاچه اورمیه با حدود ۶ هزار متر مربع مساحت تبدیل به منطقه توقف کوتاه‌مدت پرندگان مهاجر شده‌است. هم‌اینک به‌خاطر خشکسالی دائمی، آب این دریاچه نیز به‌طور تدریجی در حال کاهش است و این باعث کاهش مساحت آن شده و این بر زندگی جانوران و گیاهان وابسته به این دریاچه تأثیرگذار است. 
دکتر خدابنده که تحقیقات کارشناسی ارشدش را روی آرتِمیای دریاچه ارومیه انجام داده‌است، بر این باور است که قبلا ذخایر آبزیان آرتمیا با تراکم بالا در بخش جنوبی دریاچه دیده می‌شد، اما امروزه برای رسیدن به این بخش جنوبی ابتدا بایستی کیلومترها روی نمک پیاده‌روی کرد و پس از رسیدن به آب هم آرتمیا با تراکم بسیار اندک با اندازه‌هایی کوچک قابل مشاهده‌است.
آرتمیا از جانداران پرسلول سخت‌پوست است و دریاچه ارومیه قبلا یکی از غنی‌ترین منابع آرتمیا در جهان شمرده می‌شد. 
به‌گفته صابر خدابنده، افزایش شوری در حد اشباح، افزایش دما و تابش‌های فرابفش به‌دلیل کاهش عمق و کاهش و گاهی ناپدید شدن آرتمیا به عنوان تنها آبزی پرسلولی این دریاچه می‌تواند از نظر زیست‌محیطی اثرات جبران‌ناپذیری بر روی پرندگانی بگذارد که در آنجا به‌سر می‌برند.
منبع: http://tinyurl.com/3x6segg


سلیمانی: اورمو گؤلونون قوروما سببی پلانسیز شکیلده تیکیلن باراژلاردیر

Kategori: , , , , , , , , , , , Umud Urmulu - سه‌شنبه, آذر ۰۹, ۱۳۸۹ - 0 comments
سلیمانی بو سؤزلری اورمیه شهرینده دوزنلنن اورمو گؤلو بسترلرینین پروبلملرینی آراشدیرما سمپوزیوموندا دیله گتیردی
سولاغ آلانلاری ( تالابلاری) قوروما اولوسال پلان مدور یاردیمجیسی آچیکلادی:
اورمو گؤلو فلامینگولارینین ووجودونداکی دوزلار کریستالیزه اولوپلار.
فارس خبر آژانسینین وئردیگی خبره گؤره، سولاغ آلانلاری( تالابلاری) قوروما اولوسال پروژه مدور یاردیمجیسی اورمو گؤلونده‌کی بحران سسببیله بوگولده‌کی فلامینگولارینین ووجودونداکی دوزلار کریستالیزه اولوپلار دئدی.
اورمیه‌دن وئریلن خبره گؤره محسن سلیمانی روز بهانی بو گون باتی آزربایجانین تاریم اورقوتو توپلانتی سالونوندا دوزنلنن اورمو گؤلو بسترلرینین پروبلملرینی آراشدیرما سمپوزیوموندا سؤیله‌دی: اومو گؤلونده دوز نیسبتینین آردماسی سونوجو بو گؤلد‌ه‌کی فلامینگولار و یابان یاشام (حیات وحش) اوچون جیدی تهلوکه اورتایا چیخیب و بو دا اونلارین اوچامامالارینا سبب اولور.
سلیمانی سؤزلرینین داوامیندا اورمو گؤلو بحرانینین سونوجلارینا اشاره ائده‌رک دییر: اورمو گؤلونون ۱۵ قاتی بؤیوکلوگونده اولان آرال گؤلونده‌کی بحرانا سبب اولان ندنلرین باشیندا یوزده ۹۴ گلیشمه پروژلرینین رولو وارایدی.
او عینی زاماندا اورمو گؤلونده اورتایا چیخان بحرانا دقت چکه‌رک دییب: بو بحرانین سونوجوندا مؤوسیملر دگیشه‌جک،سرطانین و یاغیشسیز گونلرین چوخالماسی ایله بیرلیکته اکینچیلیک زامانی دا دگیشه‌جک.
بو مسئولون دئدیکلرینه گؤره، اورموگؤلو کی دوغو آزربایجان، باتی آزربایجان و کوردوستان اوستانلارینین سینیریندا یئر آلیر، بو اوستانلارداکی گلیشمه پروژلرین ایجراسی سونوجوندا بحرانلا قارشیقارشیا قالمیشدیر.بحرانا یول آچان پروژه‌لرین ان اؤنملیسی ده پلانسیز شکیلده تیکیلن و ایندی ده تیکیلمه‌سی داوام ائدن باراژلار( سدلر) دیر.
قایناق:http://tinyurl.com/26bnn99

کاروانسرای میدان کشمش اورمیه

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - سه‌شنبه, آذر ۰۹, ۱۳۸۹ - 0 comments
این کارونسرا و یک کاروانسرای کنار آن از معدود کاروانسرا های باقی مانده شهر اورمیه هستند این کاروانسرا در خیابان مطهری ودر محدوده دوشابچی خانا یا(یکانی لار)بازاره واقع است از مشخصات این کاروانسرا سردی بزرگ وساده بادری بزرگ  حیاط  وصحن بزرگ که به دور آن حجرات ساخته وپرداخته شده راه دسترسی به پشت بام این کاروانسرا از طریق راه پله ای است که از طرف ورودی کاروانسرا  به داخل کاروانسرا منتهی می شود الان نیز از این محل به عنوان انبار وسایل پلاستیکی استفاده می شود.
منبع: http://tinyurl.com/33dbr6k


دستگیری چهل عضو شبکه تروریستی «پ.ک.ک» در آنکارا

Kategori: , , , , , , , , , , Umud Urmulu - دوشنبه, آذر ۰۸, ۱۳۸۹ - 0 comments
تبریز سسی: به گزارش شبکه تلویزیونی «سی ان ان ترک»، عملیات ضد تروریستی علیه شبکه تروریستی «پ.ک.ک» در آنکارا برگزار شد.در این عملیاتها چهل نفر از تروریستهای عضو شبکه تروریستی «پ.ک.ک» دستگیر شده اند.
به گزارش پلیس آنکارا، این افراد قصد برگزاری عملیاتهای تروریستی در سراسر ترکیه را داشته اند.

نگاهی به تهدید سازمان تروریستی پ.ک.ک و اوجالان و قرار آتش بس

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - یکشنبه, آذر ۰۷, ۱۳۸۹ - 0 comments
سازمان تروریستی پ.ک.ک قرار آتش بس خود را تا 12 سپتامبر 2010 سه هفته قبل از رفراندوم قانون اساسی ترکیه شروع کرد. و در همین راستا حزب آ.ک.پ(حزب عدالت و توسعه)، ب.د.پ(باریش و دمکراسی پارتیسی، دست راست پ.ک.ک در مجلس) و پ.ک.ک(حزب کارگران کردستان) به نتیجه ی رسیدند؟ یا نه سوالاتی بود که به عقل انسان خطور می کرد. زیرا در مدت زمان رفراندوم حادثه تروریستی به وقوع نپیوست. و اکنون نیز ادامه قرار آتش بس این نکته به ذهن انسان می آورد که رفت و آمد بین ب.د.پ(حزب باریش و دمکراسی) و حکومت سبب به درازا کشیده شدن این قرار شد.
حتی در حادثه تروریستی که در سپتامبر 2010 در منطقه حکاری ترکیه تافق افتاد و منجر به کشته شدن 9 نفر شد و در حادثه تروریستی تاکسیم استانبول در 31 اکتبر 2010 که یک بمب متحرک خود را به نیروهای امنیتی زد بازهم قرار آتش بس ادامه پیدا کرد. زمان آتش بس آخری تا ژوئن 2011 خواهد بود!. یعنی تا زمانی که انتخابات سراسری ترکیه به اتمام برسد. و حزبی که در اقتدار هست(حزب آ.ک.پ) خواهد گفت نگاه کنید که با راههای نظامی با تروریسم به جایی نرسیدیم نگاه کنید که ما با گفتگو و دیالوگ مشکل را حل کردیم!. این را خواهد گفت و از مردم ترکیه رای خواهد خواست.
مردم ترکیه که دارای خصوصیات خاص به خود می باشند و دارای "حافظه تاریخی فراموشکار" باید مد نظر قرار گیرد. در یک لحظه سازمان تروریستی پ.ک.ک که یک سازمان تروریستی منطقه ای هست با کردهای ترکیه به یک معنا می آید و در نظر گرفته می شود. حتی افاده های نظیر "پ.ک.ک ی رئالیست" به جای کردهای رئالیست بکار برده شد و می شود. ادعای خروج نظامیان و میلیتانهای سازمان پ.ک.ک از ترکیه و و جای گرفتن در شمال عراق منتشر شد. در یک لحظه سازمان تروریستی پ.ک.ک (کا.ج.ک، شاخه داخل شهری پ.ک.ک)، رهبر سازمان اوجالان، ب.د.پ(حزب باریش و دمکراسی)، دمکراتیک توپلوم کونگره سی(اجتماع دمکراتیک کنگره)، تروریستها مستقر در قندیل مانند دلهای معصوم عمل کرده و علاقه مند به روند ادامه ماجرا شد. از این به بعد باید منتظر نتیجه مذاکرات رفت و آمد اقامت گاه امرالی(محل نگهداری رهبر سازمان تروریستی پ.ک.ک اوجالان) بود که چه نتیجه ی به بار خواهد آورد و امرالی چه می گوید؟ حتی نظامیان مستقر در قندیل با یک حرف مشترک خواسته ای خود را بیان می کنند. این اتفاقات زودهنگام و غیر منتظره به طوری اتفاق افتاد که بسیاری از روزنامه نگاران و سیاسیون ترکیه اداعا کردند که ما در سیاره دیگری زندگی می کنیم و گذشته تاریخی این سازمان را فراموش کرده ایم ....
اما نظامیان پ.ک.ک مسلح و میلیتانهای مستقر در قندیل پیام زیر را دادند که: سلاح هایمان را بر زمین نمی گذاریم و از ترکیه به قندیل مهاجرت نمی کنیم. اما با این وجود در ترکیه بی قانون ادامه یافت. با توجه به گذشته این گروه که در تاریخ 1993 آتش بس اعلام کرد و دولت در اثر بی دقتی و غفلت موجب کشته شدن 33 نظامی شد دولتمداران ترکیه  باید از گذشته درس بگیرند که چقدر یک سازمان تررویستی بر سر حرف خود می ماند و پایبند می باشد؟ در یک آن پیامهای به دوستی و صلح نزدیکیم به وفور به گوشمان رسید. به طوری که به نظر انسان این چنین خطور می کند که با سازمانی که در این سالها مبارزه می کردید سازمان مسلح تررویستی نه بلکه یک سازمان قانونی بدون سلاح بوده ....
هدف ارتش و نظامیان ترکیه (ت.س.کا) و یا پ.ک.ک؟
در این وانفسا یکی از ارکان مجادله با تررویسم یعنی ارتش و نظامیان ترکیه نیز گرفتار تحریمهای دولتی می شوند. به طوری که در روی کاغذ هم که شده تهدیدی به ترکیه باقی نمانده است. بعد از مورد مردمان ساکن اگه و تفاهمات با یونان ما به یک دولت بدون مشکل مبدل شدیم. 
ادعاهای بلغارستان بزرگ، سوریه بزرگ، اسرائیل بزرگ، خاکهایی که ارامنه از اناطولی(آنادولو) می خواهند، تشکیل کردستان در خاکهای اناطولی، بخشیدن مناطقی از اگه و آک دنیز غربی و ... و مسائل مرتبط جزء مشکلمان نمی باشد و تهدید کننده به نظر نمی آیند. چطور؟ به خاطر اینکه در کتاب قرمز(کتاب راهبردهای ملی امنیتی و سیاسی ترکیه) به غیر از اسرائیل چنین نوشته شده که تهدید دیگری نمی باشد. اما کتاب قرمز که روی پنهان بود و راهبرد سیاست ملی ترکیه بود امروزه با کتاب سفید تبدیل شده و همه اجتماع و افکار عمومی از آن آگاهند.
سخنان پر از تهدید اوجالان یا به قولی زیر عبای اوجالان که چوب کلفتی برای زددن آماده است – قرار آتش بس تا 1 مارس 2011 رسید
در هر موردی از موضوعات روز ترکیه که پر از سیاستهای پوپولیستی می باشد و بر هیچ مشکلی راه حلی ادامه دار دیده نمی شود، مباحث راه حلهایی ارائه شده  در سالهای 1970 که از تصفیه سازمان پ.ک.ک می بود را با مباحث رمانیتک مرتبط ساختن در عین حال از امرالی تهدیدی دیگر بر زبان رهبر سازمان تررویستی پ.ک.ک به زبان آورده شد. هنوز بر طبق شنیده ها که تکذیب نشدند قرار آتش بس تا ژوئن 2011 بود تا 1 مارس 2011 تمدید شد.
اوجالان مانند چند ماه گذشته از ایجاد یک کمیته حقیقت یاب و عادل خبر می دهد. اوجالان خواستار باز شدن منابع و برگه های نظامی دولت در مورد وقایع گذشته شد. یکی از سخنان مهم اوجالان مسلح شدن ک.ج.ک (همان پ.ک.ک داخل شهری) در تمام سالها خواهد بود، حتی مسلح شدن شاخه داخل شهری پ.ک.ک (ک.ج.ک) را به دور از موارد قانونی خواستار شد. بعد از سخنان اوجالان در یکی از روزنامه های ترکیه در حوادثی که در سالهای 1994 که شخصی با نام سیرت که قبلاً در پست نماینده مجلس بوده با یکی از اعضای طراز اول پشت صحنه پ.ک.ک در اوروپا به نام زوبیر آیدار می باشد در رابطه با پرونده د.ای.پ(پارتی دمکراتیک) به خارج از کشور ترکیه فرار کرده بود بعد از گذشت 16 سال مصاحبه این شخص منتشر شد. زوبیت آیدار در سخنانش چنین بیان می کند که اگر نیروهای مسلح پ.ک.ک به عراق مهاجرت کرده وسلاح هایشان را بر زمین بگذارند  دولت ترکیه و به طور کلی هیچ کس دیگر از آنها سخن شنوی نخواد داشت. و حتی زوبیر آیدار سخنانی را بر زبان آورد که نقشه راه اجرا شده توسط آ.ک.پ نیز از راه اقامتگاه امرالی گذشته بود...
نتیجه گیری:
سازمان تروریستی پ.ک.ک در صورتیکه حتی خواسته ای نامشروعش نیز محقق شود نه به داخل عراق مهاجرت خواهد کرد و نه سلاح هایشان را زمین خواهند گذاشت و مطئمناً بعد از محقق نشدن خواسته های نامشروع این سازمان تروریستی ترور دوباره ادامه خواهد داشت. منطق سازمان پ.ک.ک این هست که می خواهند بگویند مسئله ائتنیکی کرد تبارهای ساکن ترکیه مسئله پ.ک.ک می باشد و راه حل این مسئله نیز به پ.ک.ک  ختم می شود. مفهوم دمکراسی با طرف گفتگو نشستن و مخاطب قرار دادن یک سازمان تروریستی محقق نمی شود. از مطالبی که امروز می بینیم و  می شنویم می توان به خوبی از رابطه پنهان اقامتگاه امرالی و حزب آ.ک.پ پی برد. در این بازی پ.ک.ک نقش بالانس را دارد و بعضی از مواقع به عنوان ادویه به کار می رود. مسئله ائتنیک کرد ساکن ترکیه باید از طریق راه حل های قانونی و مجلس ترکیه و با مشارکت گروههای در باطن دمکراسی خواه مردم کرد ساکن ترکیه به وقوع بپیوندد.
مرکز روابط بین المللی، استراتژیک و آنالیز ترکیه – انستیتو ترور – دکتر جلال الدین یاووز
منبع: 
مترجم: اومود اورمولو
سخنان مترجم:
پ.ک.ک یا حزب کارگزان کردستان سازمان تررویستی می باشد که قریب به 30 سال به مبارزه مسلحانه و ترور افراد نظامی و غیر نظامی در ترکیه و چندین کشور دیگر پرداخته است. در این سالها این سازمان بیش از 30.000 ترور داشته که در این لیست بلد بالا بیش از 750 کودک جای می گیرند. هدف این سازمان تشکیل کردستان بزرگ با توجه به ادعای خاکهای نداشته از چنیدن کشوز از جمله ترکیه، آزربایجان، سوریه، عراق، ایارن می باشد. نظامیان این سازمان بیشتر از کرد تبارهای کشورهای ترکیه، عراق، سوریه، ایارن، ارمنستان و در طول تاریخ این سازمان نظامیانی با هویتهای مختلف همچون ارمنی و ... در بین نظامیان این سازمان مشاهده شده است. 
مسئله سازمان تررویستی پ.ک.ک یک مسئله منطقه ای هست و باید به عنوان مشکل تروریسم منطقه ای نگریسته شود چون این سازمان شاخه های متعددی در کشورهای همسایه ترکیه مثل ایارن با نام پژاک و در دیگر کشورها نیز ریشه دوانده است.
مردم کرد ترکیه را باید از اعضای این سازمان تمیز دهیم و در هر چه دمکراتیزه شدن کشور ترکیه و افزایش حقوق انسانی مردم کرد ترکیه حمایت داشته باشیم چون این حق آنهاست دولت ترکیه با ایجاد کانلال 24 ساعته به زبان کردی، حق تحصیل به کردی، افزایش و ایجاد مشاغل در منطقه های کرد نشین ترکیه، و به قولی با افزایش امکانات اجتماعی و ... به هر چه بهتر شدن و تسریع روند دمکراتیک شدن ترکیه قدم برداشته و بر می دارد. ولی در طرف دیگر قضیه دولت ترکیه و دیگر دول منطقه که به نوعی با موضوع تروریسم کرد در ارتباط اند اول با راه حل های سیاسی جلوی حمایت دیگر کشورهایی که رابطه خوبی با ترکیه ندارند را بگیرند و به عبارتی از تغذیه شدن این سازمان تروریستی ممانعت کنند و در وهله ی بعدی دولت ترکیه با توجه به قدرت نظامی سعی در مهار این سازمان تروریستی داشته باشد.    

دریاچه اورمیه، بزرگترین دریاچه تشنه جهان

Kategori: , , , , , , , , , , , Umud Urmulu - جمعه, آذر ۰۵, ۱۳۸۹ - 0 comments
دریاچه اورمیه، بزرگترین دریاچه تشنه جهان
دریاچه اورمیه معروف به "عروس آزربایجان" که امروزه با خطر جدی خشک شدن و نابودی روبروست، حدود ۴۰ سال پیش منطقه حفاظت‌شده اعلا‌م گردیده و از سال ۱۳۵۴ نیز به عنوان یكی از مهم‌ترین تالا‌ب‌های بین‌المللی جهان در سایت رامسر به ثبت رسیده است. این دریاچه همچنین یکی از 9 ذخیره‌گاه بیوسفری ایران است که در یونسکو ثبت گردیده است.
تقریباً تمامی کارشناسان محیط زیست بر این باورند که اگر اقدامی سریع و جدی انجام نگیرد، دریاچه اورمیه به زودی خشک شده و سرنوشتی مانند دریاچه آرال پیدا خواهد کرد.
دریاچه آرال نیز که یکی از دریاچه‌های مهم جهان به شمار می‌رفت، علیرغم هشدار کارشناسان، در نتیجه طرح‌ها و پروژه‌های نه چندان صحیح مسئولین وقت شوروی، پس از شصت سال برای همیشه نابود شد و یک فاجعه بزرگ انسانی و زیست‌محیطی در حاشیه دریاچه آرال به وقوع پیوست. در سال 1950 خروشچف دبیرکل حزب کمونیست و رهبر وقت شوروی دستور داد مسیر آب رودخانه‌های "آمودریا" و "سیردریا" که همواره به دریاچه آرال می‌ریخت، تغییر داده شود. علت چنین تصمیمی این بود که خروشچف قصد داشت اراضی زیر کشت پنبه را از ۵/۳ میلیون به ۵/۷ میلیون هكتار افزایش دهد. چرا که به نظر او، پنبه یک کالای مهم استراتژیک برای شوروی محسوب می‌شد و در واقع طلای سفید بود.
در نتیجه این سیاست نادرست، آب ورودی به دریاچه آرال در سال 1980 در مقایسه با دهه ۵۰ به یك‌دهم كاهش و وسعت دریاچه نیز تا ۷۰ درصد تقلیل یافت و ۱۰۰ كیلومتر از هر طرف پسروی كرد. دو بندر موینیاق در ازبكستان و آرالسك در قزاقستان خشك و متروك شدند. صنعت شیلا‌ت در این دو بندر به همراه ۶۰ هزار شغل از بین رفت و همه آرزوهای دولتمردان سابق شوروی با نابودی مزارع پنبه همانجا دفن شد.
با خشك شدن دریاچه آرال بستری از نمك به وسعت ۳۶ هزار كیلومتر مربع بر جای ماند. توفان‌های شن و نمك كه حامل غبارهای سمی آفت‌كش‌ها و سموم كشاورزی بودند، انواع بیماری‌های تنفسی و سرطان‌های پوستی و ریوی را برای مردم به ارمغان آورد. بر اساس گزارش یونسكو در این منطقه، سلا‌مت زنان باردار به علت كیفیت بد آب آشامیدنی همچنان رو به وخامت است و نوزادان مرده و ناقص‌الخلقه به دنیا می‌آیند. به طوری كه این منطقه هم‌اكنون یكی از بالا‌ترین میزان مرگ و میرهای نوزادان در جهان را داراست. ‌
سرنوشت تلخ دریاچه آرال و نتایج حاصل از آن به خوبی نشان می‌دهد که خشک شدن دریاچه اورمیه می‌تواند فاجعه‌ای به مراتب بزرگ‌تر و تلخ‌تر به بار آورد. چرا که دریاچه اورمیه دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است که دریاچه آرال علیرغم اهمیت‌ فوق العاده‌اش فاقد آن بود.
در صورت وقوع چنین حادثه‌ای شوره‌زارهای حاصل از عقب‌نشینی آب، زمین‌های کشاورزی، مزارع، ساختمان‌ها و نواحی مسکونی و آبادی‌های اطراف به لحاظ زیستی تهدید خواهد شد.
دشت‌های سلماس، اورمیه، تبریز، آذرشهر، مراغه، میاندوآب، مهاباد، نقده، پیرانشهر و اشنویه که از مهم‌ترین مناطق فعالیت کشاورزی و دامداری هستند، همگی اطراف این دریاچه قرار دارند و با خشک شدن آن آسیب جدی خواهند دید و در آینده‌ای نه چندان دور زمین‌های حاصل‌خیز این منطقه به کویر نمک تبدیل خواهند شد.
کارشناسان محیط زیست دلایل متفاوتی را برای روند خشک شدن دریاچه اورمیه بر می‌شمارند که می‌توان مجموع این دلایل را علت اصلی پسروی آب دریاچه شمرد.
دکتر اسماعیل کهرم کارشناس محیط زیست معتقد است که "3 عامل مهم در زمینه خشک شدن دریاچه اورمیه موثر بوده و همین سه عامل باعث گردیده که دریاچه اورمیه رو به نابودی برود. یکی از این دلایل بنا کردن بیش از 40 سد بدون در نظر گرفتن حق آبه برای این دریاچه بود. عامل بعدی احداث بزرگراه شهید کلانتری در عرض دریاچه بود که گردش آب را در دریاچه اورمیه متوقف کرد و دیگری وقوع خشکسالی در ایران باعث شد که این دریاچه رو به نابودی برود."
کهرم می‌گوید: "زمانی که هنوز هیچ سدی روی این دریاچه ساخته نشده بود، 5/5 میلیارد متر مکعب آب به درون این دریاچه وارد می‌شد. اما اکنون این رقم به کمتر از 1 میلیارد متر مکعب رسیده و این به معنی وقوع یک فاجعه زیست‌محیطی است. اگر 30 درصد از آب هر سدی که روی دریاچه اورمیه زده‌اند را به داخل این دریاچه بریزند، شاید بتوان از نابودی کامل آن جلوگیری کرد."
61 درصد وسعت دریاچه اورمیه در محدوده آزربایجان‌شرقی است و 20 درصد روان‌آب‌های تغذیه‌کننده دریاچه در این استان واقع شده و بقیه از استان‌های آزربایجان‌غربی و کردستان تامین می‌شود.
بیوک رییسی، مدیر کل حفاظت محیط زیست آزربایجان‌شرقی می‌گوید: به دلیل غرب به شرق بودن مسیر وزش باد در منطقه، در صورت خشک شدن دریاچه اورمیه بیشترین آسیب را آزربایجان‌شرقی و به ویژه کلان‌شهر تبریز می‌بیند.
حسین عباس‌نژاد، مدیرکل حفاظت محیط زیست آزربایجان‌غربی نیز در یک گفتگوی مطبوعاتی گفت: "میزان شوری آب دریاچه اورمیه به 340 گرم در لیتر رسیده و 250 هزار هکتار از سطح دریاچه اورمیه را به شوره‌زار تبدیل کرده است."
كاهش مداوم آب دریاچه و افزایش میزان نمك موجب شده در حال حاضر 200 تا 250 هزار هکتار از زمین‌های اطراف دریاچه اورمیه به شوره‌زار تبدیل شود. اما اگر این روند همچنان ادامه یابد و دریاچه اورمیه خشك شود، مشكلات آن تنها گریبانگیر ارومیه نخواهد بود و به‌دلیل وجود 8 میلیارد تن نمك در دریاچه، پس از خشك شدن، با وزیدن بادهای فصلی و جریانهای سطحی یا زیر‌زمینی، تمامی اراضی استان‌های آزربایجان و چند استان همجوار آن به شوره‌زار تبدیل می‌شود. در این صورت حتی ممكن است دامنه تأثیرات پخش این مقدار نمك به اراضی كشورهای اطراف نیز خسارات جبران‌ناپذیری وارد كند و در دراز مدت، بخش بزرگی از خاورمیانه را تحت تأثیر خود قرار دهد.
به گفته عباس‌نژاد، سطح آب پاک دریاچه با وسعت 570 هزار هکتار در حال حاضر 5/2 متر پایین تر از سطح اکولوژیکی آن در شرایط عادی است."
به دلیل عدم وجود سیستم فاضلاب صنعتی، بسیاری از کارخانه‌ها فاضلاب خود را به سوی دریاچه اورمیه هدایت می‌کنند و این دریاچه از شرق و غرب در معرض تهدیدات زیست‌محیطی قرار دارد. محمد درویش کارشناس محیط زیست می‌گوید: "ریختن فاضلاب کارخانه نمک صنعتی شهر مراغه که حجم پساب‌های آن بیش از 20 متر مکعب در ثانیه است، قطعا فرایند نابودی کامل دریاچه اورمیه را فراهم خواهد ساخت.
احداث پل میان‌گذر بر روی دریاچه اورمیه نیز یکی از عوامل مهمی است که حیات دریاچه اورمیه را به مخاطره انداخته است. دکتر اسماعیل کهرم استاد محیط زیست می‌گوید: دریاچه‌ها مانند بدن انسان که سیستم گردش خون دارد، سیستم گردش آب دارند. گردش آب، اکسیژن و غذا را به نقاط مختلف دریاچه می‌برد. ما با ایجاد میان‌گذر در دریاچه اورمیه اختلال ایجاد و آن را بیمار کرده‌ایم.
کهرم با اشاره به نمونه‌های مختلف در جهان می‌گوید: در سراسر آمریکا قطار و اتومبیل‌ها از روی تالاب‌ها و دریاچه‌ها عبور می‌کنند، اما هیچکس کوه را درون دریاچه یا تالاب نریخته است. آنها با استفاده از ستون‌های متعدد این عمل را انجام داده‌اند.
چرخش آب دریاچه اورمیه به صورت پاد‌ساعتگرد است، اما پل شهید كلانتری كه از سمت غرب حدود 12 كیلومتر و از سمت شرق حدود 3/2 كیلومتر خاكریزی شده مانع چرخش طبیعی آب است. این پل در یكی از كمترین فاصله‌های گلوگاهی دریاچه اورمیه احداث شده و در واقع مانند یك طناب بر گردن این دریاچه چرخش آب را خفه كرده است.
آنچه که قابل تأمل است اینست که روند خشک شدن دریاچه اورمیه تقریبا از 15 سال پیش آغاز شده و از همان موقع کارشناسان امور زیست محیطی نسبت به خطرات این روند که سد‌ سازی نیز یکی از مهمترین عوامل آن می‌باشد، هشدار داده‌اند. اما علیرغم این هشدارها در سال 1387 نیز سد مخزنی قلعه‌چای عجب‌شیر مورد بهره‌برداری قرار گرفت که اگرچه از نظر اشتغال و تأمین بخشی از آب مورد نیاز منطقه فوایدی داشت، اما متأسفانه روند خشک شدن دریاچه اورمیه را نیز تسریع بخشید.
کاظم‌زاده دبیر منطقه 7 کمیسیون حقوق بشر اسلامی نیز با اشاره به نابودی بسیاری از ویژگی‌های زیستی دریاچه اورمیه می‌گوید: افزایش میزان شوری آب دریاچه اورمیه و رسیدن آن به حد فوق اشباع (340 گرم در لیتر)، مرگ و میر پرندگان در نتیجه رسوب نمك بر روی بال و پر و بدن آنها و نهایتا عدم قدرت جابجایی و تغذیه، مختل شدن امور تردد شناورهای دریایی و عدم كارایی اسكله‌های احداث شده در سواحل رشكان، گلمانخانه و جزایر اشك و كبودان، پدیدار شدن زمینهای شوره‌زار به میزان حداقل 150 هزار هكتار خصوصا در نواحی پست اطراف دریاچه و سواحل جزایر، چسبیده شدن جزایر نه‌گانه پارك ملی (محل زادآوری گونه‌های مهم پرندگان مهاجر) به سواحل جنوبی دریاچه (پدیدار شدن ارتباط خشكی جزایر فوق با سواحل)، كاهش جمعیت و عدم زادآوری پرندگان مهم ساكن دریاچه (پلیكان سفید و فلامینگو)، كاهش مهاجرت پرندگان به زیستگاه پارك ملی دریاچه اورمیه، كاهش شدید تولید سیست آرتمیا در دریاچه و بلوری شدن نمك و تشكیل لایه‌های ضخیم نمكی در كف و بستر دریاچه مهمترین مشكلات كنونی این دریاچه است
همانطوری که از داده‌های آماری و اظهارات مقامات مسئولین و کارشناسان محیط زیست نیز پیداست، دریاچه اورمیه به مثابه یکی از 20 دریاچه بزرگ جهان که زیستگاه بسیاری از جانداران آبی، دوزیست و نیز پرندگان می‌باشد، با خطر نابودی مواجه است که بی‌تردید در صورت عدم پیشگیری از آن، یک فاجعه بزرگ زیستی در منطقه بوجود خواهد آمد. کارشناسان هشدار می دهند که میزان نمک موجود در دریاچه اورمیه به بیش از میزان نمک موجود در "بحرالمیت" رسیده است. کارشناسان هشدار می دهند که در صورت ادامه این روند در دراز مدت، کویر نمکی مشابه کویر نمک نیمه شرقی ایران در شمال غرب این کشور که جزو حاصل‌خیزترین اراضی می باشد ایجاد خواهد شد و در نتیجه مهاجرت بخش عظیمی از مردم منطقه به دیگر نقاط را در پی خواهد داشت.
با اینحال آگاهی و حساسیت قابل تحسین مردم منطقه به اهمیت حیاتی دریاچه و خطرات ناشی از خشک شدن آن، می‌تواند انگیزه خوبی برای مسئولین و سازمان‌های حفاظت از محیط زیست فراهم سازد تا شاید با ارائه پروژه‌های علمی و عملی دریاچه زیبای اورمیه از خطر نابودی رهایی یابد.
محمدرضا هیئت
منتشر شده در سایت تی آر تی

ویکی لیکس و احتمال افشای اسناد محرمانه کمک آمریکا به سازمان تررویستی پ.ک.ک

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - جمعه, آذر ۰۵, ۱۳۸۹ - 0 comments
سایت معروف ویکی لیکس اسنادی منتشر خواهد کرد که طبق آن اسناد ایالات متحده آمریکا طی این سالها کمکهای فراوانی به سازمان تروریستی پ.ک.ک انجام داده.
طبق اخبار موثق چندین روزنامه شناخته شده در آخر هفته پیش رو سایت معروف ویکی لیکس در تازه ترین افشاگری خود اقدام به نشر چندین سند در مورد همکاری دیپلماتیک، کمک مالی، کمک نظامی، تامین سلاح و ... که توسط مقامات آمریکایی برای تجهیز سازمان تروریستی پ.ک.ک یا حزب کارگران کردستان خواهد کرد. 
بر طبق اخباری که "روزنامه الحیاط" در لندن منتشر کرده بلایی به نام ویکی لیکس این دفعه اقدام به نشر اسناد محرمانه در سالهای 1979 خواهد نمود که طی این اسناد ادعا می شود که مقامات آمریکایی که در ان سالها سازمان تروریستی پ.ک.ک را جز لیست سیاه خود به عنوان سازمان تررویستی قرار داده بودند ولی دارای روابط زیرزمینی در جهت تجهیز این سازمان مخوف برآمده اند. 
بر طبق اسنادی که مرتبط به ژنرال ارتش آمریکا در عراق می باشد تروریستهای سازمان پ.ک.ک مبارزان آزادی خوانده و تلقی شده و تروریستهای پ.ک.ک که در عراق تحت مراقبت ارتش آمریکا بوده اند آزادی اعضای این سازمان را بدون قید و شرط ذکر کرده است. در اسناد منتشر شده به صورت کاملا آشکار مشخص می شود که نظامیان آمریکایی یکی از تامین کنندگان سلاح برای پ.ک.ک بوده و به اعضای مرتبط به این سازمان در عراق برای حملات به خاک ترکیه از طریق اطلاعاتی کمکهای فراوانی می شده است. 
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا با توجه به احتمال نشر این اسناد فوق محرمانه توسط سایت ویکی لیکس و رسوایی دیپلماتیک حاصل از این تفاهمات با این سازمان تررویستی به خاطر مشکلات پیش رو و سوالات مدیای جهانی الخصوص مدیای ترکیه در خصوص ارتباطات آشکار آمریکا با این گروه باراک اوباما به خاطر احتمال درگیری های دیپلماتیک و روابط با ترکیه از ادمین و صاحب سایت خواسته تا جلوی نشر احتمالی این اسناد محرمانه را بگیرد. در عین حال روابط دیپلماتیک آنکارا – واشینگتن که در ماههای گذشته که به اعتقاد بعضی کارشناسان رو به سردی بوده با انتشار این اسناد توسط سایت ویکی لیکس دور جدیدی به خود می گیرد.
بر طبق گزارش فیلیپ کرولی مخبر روابط مجلس آمریکا احتمال افشای این سند بر روابط آمریکا و چندین کشور از جمله ترکیه مضر خواهد بود فیلیپ کرولی از اشخاصی که نامشان در این اسناد محرمانه ذکر شده تصریح کرده که به روابط دوستانه و دیپلماتیک کشورهای متفق آمریکا ضرر خواهند داشت. او نیز روابط زیرزمنی و پنهان دولت و مقامات آمریکای با این چنین سازمانهایی را سبب بی اعتمادی کشورها و متفین آمریکا بیان گرده است. در ضمن کرولی در رابطه با احتمال نشر این اسناد در سایت ویکی لیکس گفت: امیدوارم چنین اسنادی منتشر نشود ولی ما برای هر احتمالی حاظریم.
سایت ویکی لیکس با افشاء اسناد محرمانه در ماههای جولای و اکتبر که برای بار اولین بار در روزنامه های نیویورک تایمز، گاردین و اشپیگل در مورد جنگ افغانستان و جنگ عراق منتشر ساخت در افکار عمومی جهان سبب بسیاری از سوالات بی پاسخ شد.
برداشت آزاد از چندین مقاله: اومود اورمولو
منابع مورد استفاده:
http://tinyurl.com/26ta27b
http://tinyurl.com/2f4pvmx 

آشکار شدن کمک مالی ابراهیم تاتلیسس خواننده کرد تبار ترکیه به سازمان تروریسی پ.ک.ک

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - جمعه, آذر ۰۵, ۱۳۸۹ - 0 comments
خواننده مشهور و کردتبار ترکیه، ابراهیم تاتلیسس(ملقب به ایبو) در تازه ترین ماجرایی جنجالی که به بار آورده برملاء شدن کمک مالی به گروههای پان کردیسم ساکن ترکیه یعنی سازمان تروریستی پ.ک.ک (حزب کارگران کردستان) در حدود 21 ماه گذشته می باشد. این خبر جنجالی از مدیای داخلی شهر و دست راست سازمان تررویستی حزب کارگران کردستان، ک.ج.ک می باشد طی مکالمات تلفنی و اطلاعات ردو بدل شده ببین این اعضا به بیرون درز کرده است. ک.ج.ک مخفف  Koma Civakén Kurdistan یا کنفدراسیون خلق های کردستان  می باشد. پرونده رسیدگی به محکومیت اعضای منتخب به ک.ج.ک هنوز در ترکیه ادامه دارد و بنا ممنوع شدن کنسرت تاتلیسس در آلمان و کمک مالی که از این طریق عاید سازمان پ.ک.ک می بود ابراهیم تاتلیسس تصمیم به کمک بدون واسطه به این سازمان تررویستی و رادیکال کردی گرفته هست. 
بنا به مکالمات تلفنی  که توسط سه تن از رهبران سازمان ک.ج.ک نادر ایلدیریم، هردم قیزیل قایا و حسین زورلو در تاریخ 13 فوریه 2009 صورت گرفته در این مذاکرات از نقش مالی تالیسس در کمک به این سازمان مطالب مهمی ردو  بدل شده است. در گذشته نیز چنیدن بار ابراهیم تاتلیسس، احمد کایا و ... چندین خواننده کردتبار به علت کمک مالی به سازمان تررویستی و رادیکال کردی همچون پ.ک.ک، پژاک، ک.ج.ک و ... مطالبی در  مدیای جهانی منتشر شده است. نا گفته نماند که پ.ک.ک یک گروه افراطی کرد ساکن ترکیه، سوریه،عراق، لبنان، ایران و ... می باشد که سعی در تشکیل کردستان بزرگ را دارد. تا کنون این سازمان در ترکیه 30.000 نفر نظامی و غیرنظامی را ترور کرده که در این لیست بلند بالا 750 کودک نیز جای می گیرند
منبع مقاله:
http://news.qaynar.info/42260.html     

آذری، آذربایجانلی تئرمینلری تورکلوگوموزو اینکار ائدیر

Kategori: , , , , , , , , , , , , , Umud Urmulu - جمعه, آذر ۰۵, ۱۳۸۹ - 0 comments
آزربايجان تورکلرينه آذري دئييلمه سي آرتيق عادي حال آليب. بير قايدا اولاراق هم آزربايجانليلار اؤزلري، هم ده باشقا خالقلارين نوماينده لري آزربايجان تورکلرينه بو جور خطاب ائديرلر. ماراقليدير کي، بو ايفاده يالنيز آزربايجانين تورک اصيللي وطنداشلارينا خطابن دئييلير. يني مثلا، اؤلکه ده ياشايان باشقا ميلتلرين نوماينده لرينه بير چوخ حاللاردا اؤز ميللي کيمليکلري ايله موراجيعت ائديرلر. توتاليم کي، کورد، لزگي و يا تاليشلار مخصوص اولدوقلاري خالقين آدي ايله موراجيعت ائديلير. آنجاق آزربايجانين تورک اهاليسي اؤلکه نين آدي نين قيسالديلميش فورماسي ايله يني آذري کيمي چاغيريلير.
وخشار موراجيعت فورماسي ايراندا ياشايان ائتنيک آزربايجان تورکلرينه ده ائديلير. اونلار دا آذري آدلانديريليرلار. خوسوسن ده تورکييه ده بو جور موراجيعت گئنيش ياييليب و قارداش اؤلکه وطنداشلاري بيزلري بير قايدا اولاراق آذري دئيه چاغيريرلار.
آنجاق بو آدلانديرما يانليشدير و زامان-زامان آزربايجان ضياليلاري، عاليملر بو ايفاده نين دوغرو اولماديغي هاقدا فيکيرلريني آچيقلاييبلار. بو گونلرده شاعير فيکرت ساديق يئنيدن بو مؤوزويا توخونوب و آزربايجان تورکلري نين آذري آدلانديريلماسيني تنقيد ائديب. آذري کلمه سي نين ايلک دفعه ايراندا فارس ميلتچيلري طرفيندن اورتايا آتيلديغيني بيلديريب. عئيني زاماندا ف.ساديق مقاله سينده عدالت طاهيرزاده نين ” کسرويچيليگين کؤکو، اؤزگي، آرديجيللاري، ديريلمه سي ” مقاله سينه ايستيناد ائديب.
قئيد ائدک کي، سون زامانلار آدلار و سويادلارلا باغلي مثلاين گوندمه گلمه سيني نظره آلاراق مؤوزويا عاييد موتخصيص ريي آلماق قرارينا گلديک. تدقيقاتچي عدالت طاهيرزاده بيلديردي کي، آزربايجان تورکلري نين آذري آدلانديريلماسي کؤکوندن يانليش بير مسله دير. همسؤهبتيميزين فيکرينجه، آذري کلمه سي و عوموميتله تورک کيمليگي نين گيزله ديلمه سي آزربايجاني ايشغال ائدن و اسارتده ساخلاماق ايسته ين ايمپئرييالار طرفيندن اورتايا آتيليب: ” آزربايجان اراضيسينده ياشايان تورکلر تاريخ بويو تورک آدلانيب. هم جنوبدا، هم ده شيمالدا ياشايانلار تورک حساب اولونوبلار. بو گون ده گونئي آذربايجاندا ياشايان 40 ميليون هموطنيميز اؤزلريني تورک آدلانديرير. آنجاق بيزي آذري آدلانديريرلار. نئجه اولا بيلر کي، بير ميلتين ايکي آدي اولسون. اونلار اؤز ديللرينه تورک ديلي دئييرلر، بيز ديليميزه آزربايجان ديلي دئييريک. بير ديلين نئجه ايکي آدي اولا بيلر؟ “
ه.طاهيرزاده قئيد ائتدي کي، آذري کلمه سي ايلک دفعه اؤتن عصرين اوللرينده اورتايا چيخيب. بئله کي، سووئت حاکيميتي آزربايجان تورکلري نين ميللي کيمليکلري نين اونوتدورولماسي اوچون ايلک اولاراق آزربايجاندا ديلين و ميلتين آدي نين دييشديريلمه سينه ال آتيب. ماراقليدير کي، پارالئل اولاراق اوخشار پروسئس ايراندا پهلوي خاندانليغي طرفيندن حياتا کئچيريليب: ” بو، چار روسيياسي واختي اورتايا آتيلميش و سونرالار ستالين طرفيندن رئاللاشديريلميش تورک ميلتيني پارچالاماق پلاني ايدي. سسري- نين ايلک کونستيتوسيياسيندا ايلک دفعه تورک سؤزونو آزربايجانلي سؤزو عوض ائله دي. بو پروسئسي سووئتلر و ستالين آپاريرديسا، ايراندا دا بو ايشي پهلوي رئژيمي داوام ائتديريردي. 1926-جي ايلده کسروي آذري مسلسيني اورتايا آتدي. کسروي ايديعا ائديردي کي، آذريلر قديم فارسلاردير، فارس ديلينده دانيشيبلار. آنجاق سونرادان بو فارسلار تورکلشيب تورک ديلينده دانيشيبلار. 12-15-جي عصردن سونرا قديم فارسلار تورکجه دانيشماغا باشلاييبلار. کسروي ايديعا ائديردي کي، اينديکي آذربايجان اهاليسي قديم آذريلردير، يني فارسلار. بو مسله ده سووئتلر بيرليگي ايله پهلوي رئژيمي نين سيياستي اوست-اوسته دوشدو. يني هر ايکيسي بو بؤلگه نين تورکلريني اؤز آديندان محروم ائتمه يه چاليشيرديلار. آذري قوندارما بير آددير. تورک ميلتيني پارچالاماق اوچون پهلوي رئژيمي نين اورتايا آتديغي آددير. تأسوف کي، تورکييه ده ده بو سؤزو ايشله ديرلر. بونونلا دا يانليش ياپيرلار. اونلار دا بيزي تورک کيمي قبول ائتمه ليديرلر. آذري سؤزونو تورکييه ده ايلک دفعه يانيلميرامسا، ايلک تورک ائنسيکلوپئديياسيندا مئهمئد فواد کؤپرولوزاده اورتايا آتيب و آذريلري آذربايجانين تورک اهاليسي کيمي قئيد ائديب. بوندان سونرا تورکييه ده آزربايجان تورکلرينه آذري دئييلير ” .
آزربايجان تورکلرينه ” آذربايجانلي ” دئييلمه سي نين ده دوغرو اولماديغيني دئين، همسؤهبتيم ” آزربايجانلي ” سؤزونون بو تورپاقلاردا ياشايان بوتون ميلتلري اؤزونده بيرلشديرديگيني و بو سببدن ده بير ميلته شاميل ائديلمه سي نين يانليش اولدوغونو دئدي: ” آزربايجاندا ياشايان بوتون ميلتلر آزربايجانليدير. آنجاق رسمي ستاتيستيکادا بو آزربايجانليلارين ايچريسينده تورک يوخدور. بوتون آزسايلي خالقلارين هر بيري نين آدي اولدوغو حالدا، بو اؤلکه نين ان چوخسايلي وطنداشي اولان تورکون آدي يوخدور.
قایناق:
http://tinyurl.com/2vwkszx

آيا دریاچه اورمیه می‌میرد؟

Kategori: , , , , , , , , , , , Umud Urmulu - چهارشنبه, آذر ۰۳, ۱۳۸۹ - 0 comments
عیوض بيات
درياچه اورميه واقع در آزربایجان و دومين درياچه آب شور جهان با 5500 کيلومتر مربع مساحت، يکي از نادرترين ذخيره‌گاه‌هاي زيستي ايران و جهان و داراي 102 جزيره کوچک و بزرگ است كه كل مساحت جزایر بر روی هم، معادل 334 كیلومتر مربع می‌باشد كه جزایر اسلامی، كبودان، اسپیر، آرزو و جزایر 9 گانه از نظر وحوش و وسعت قابل اهمیت می‌باشد. طول تقریبی دریاچه در حدود 130 تا140 كیلومتر و عرض آن بین 15 تا 40 كیلومتر است. اين درياچه یکی از 9 ذخیره‌گاه بیوسفری ایران است که به همراه جزاير دروني آن از سوي سازمان يونسکو به عنوان ذخيره‌گاه طبيعي به ثبت جهاني رسيده است. متاسفانه روند نزولي سطح آب اين درياچه در سال‌هاي اخير کارشناسان و دوستداران محيط زيست را نگران کرده و هشدار کارشناسان را در رابطه با وضعيت اين زيست‌بوم ارزشمند آزربايجان درپي داشته است. کاهش 6 متري عمق آب و قرار گرفتن سطح آب 2 متر پايين‌تر از تراز اکولوژيک درياچه، شوره‌زار شدن سطح وسيعي از درياچه، پيوستن جزاير 9 گانه به خشکي که زيست و زادآوري موجودات زنده بويژه پرندگان را با تهديد مواجه کرده و کاهش تعداد آرتميا به عنوان تنها موجود آبزي پارک ملي درياچه اورميه در پي افزايش شوري آب، زنگ خطر نابودي اين درياچه را به عنوان يک ثروت طبيعي براي کشور و آزربايجان براي مسولان و کارشناسان امر به صدا درآورده است.
هم اكنون تراز دریاچه اورمیه نیز 67/1271متر از سطح آب‌های آزاد است و نسبت به مدت زمان مشابه سال قبل يك متر و هفت سانتی‌متر كاهش یافته، همچنین از اول آبان ماه سال گذشته تا چند روز گذشته مجموع بارش‌ها تنها 22 سانتی‌متر ارتفاع آب دریاچه را افزایش داده است. در سال زارعی 87-86 تا فروردین ماه، 43 سانتی‌متر ارتفاع آب پایین رفته بود در حالی این رقم در سال زراعی 88-87 در حدود 107 سانتی‌متر است كه این امر باعث افزایش 36 درصدی شوری آب دریاچه و املاح آن شده است.
لب‌های دریاچه اورمیه خشكید!
به بياني ساده‌تر، درياچه اورميه در حال خشك شدن است و بنا به گفته كارشناسان محيط زيست اگر اين روند ادامه داشته باشد، سه سال ديگر نه تنها اثري از اين درياچه نخواهد بود بلكه در آزربایجان و كشورهاي منطقه شوره‌زاري عظيم تشكيل خواهد شد كه زندگي مردم منطقه را از بين خواهد برد. البته به گفته جهانگیرزاده نماينده اورميه، اگر این دریاچه دچار مشکل شود، باید صدها میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مجدد شود. 8 میلیارد تن نمکی که باد از این دریاچه از غرب به شرق کشور می‌برد می‌تواند زندگی 13 میلیون نفر را تحت تاثیر قرار دهد و حتی زندگی مردم تهران را هم دچار مشکل کند. در حال حاضر 250 هکتار از زمین‌های اطراف دریاچه به شوره زار تبديل شده است.
طبق بيان كارشناسان محيط زيست، 8 ميليارد تن نمك در درياچه موجود است و هم اكنون نيز 60 درصد از اقليم درياچه اورميه به كوير تبديل شده است و در صورت عدم اقدام موثر در نجات درياچه اورميه، اين بمب نمكي 8 ميليارد تني مشكلات بسياري عديده‌اي ايجاد مي‌كند. با توجه به ميزان بالاي نمك در درياچه اورميه، خشك شدن درياچه و ورزش بادهاي حاوي نمك به سمت شهرها و زمين‌هاي كشاورزي اطراف درياچه، سبب نابودي زمين‌هاي كشاورزي، زيستگاه‌هاي جانوري، شهرها، تخريب ساختمان‌ها و ... را علاوه بر آزربايجان غربي، در ساير استان‌هاي همجوار مثل آزربايجان شرقي، زنجان، كردستان و كشورهاي تركيه، عراق و جمهوري خودمختار نخجوان به دنبال خواهد داشت.
کاهش عمق آب درياچه اورميه متاثر از دو عامل اقليمي و انساني است. کاهش قابل ملاحظه ميزان بارندگي در سال‌هاي اخير و وابستگي مستقيم بارش با حجم روان آب ورودي به درياچه، نقش تاثيرگذاري در پايين رفتن سطح آب درياچه داشته است. افزايش دما و تبخير سطح درياچه يکي ديگر از عوامل اقليمي تاثيرگذار در اين مساله است.
احداث سد و توسعه بي‌رويه کشاورزي در بالادست حوضه آبخيز درياچه اورميه و احداث جاده ميانگذر، از عوامل انساني است. در حال حاضر نزديک به40 سد و بند احداث و يا در دست اجراست که حجم قابل توجهي از آب‌هاي برداشتي به مصرف کشاورزي مي‌رسد. وجود اين سدها باعث جلوگيري از ورود آب رودخانه‌ها به درياچه شده است.
احداث پل ميانگذر، يكي ديگر از عوامل انساني كم شدن سطح آب درياچه اورميه است. احداث اين پل اثرات مخربي مانند جلوگيري از چرخش (circulation) آب درياچه دارد. چرخش آب درياچه اورميه به صورت پاد ساعتگرد است، حال آنكه پل شهيد كلانتري كه از سمت غرب حدود 12 كيلومتر و از سمت شرق حدود 2/3 كيلومتر خاكريزي شده (و تنها 1276 متر مياني به صورت پايه‌گذاري است) مانع اين چرخش طبيعي است. پل شهيد كلانتري در يكي از كمترين فاصله‌هاي گلوگاهي درياچه اورميه احداث شده كه در واقع «مانند يك طناب بر گردن اين درياچه»، چرخش آب را خفه كرده است. شايد در روزنامه‌ها و كتاب‌هاي چند سال آينده تنها يادي از يك درياچه‌اي باشد كه سال‌ها قبل در آزربایجان و. شمال غربي ايران واقع بوده است و چنين بوده و چنان بوده و هم اكنون تبديل به بزرگترين شوره‌زار ايران شده است.
آيا درد «اورمو گؤلو» پاياني دارد؟
براي جلوگيري از ادامه روند كم شدن سطح آب و خشكي درياچه اورمیه ، راه‌هاي گوناگوني ارائه مي‌شود كه بارور کردن ابرها، افزایش راندمان آبیاری، رها كردن آب ذخيره شده پشت سدهاي ايجاد شده بر روي رودهاي منتهي به درياچه، تغییر الگوی کشت، انتقال آب از رودخانه‌هاي نزديك به درياچه از طريق احداث كانال و ... از جمله اين راه‌ها برای نجات دریاچه اورمیه است. مطمئناً نجات اين درياچه نياز به تلاش جدّي مردم، دوستداران طبيعت و محيط زيست و مسولان داخلي و بين‌المللي دارد. در حالي كه براي ساخت و آبگيري «سد سيوند» سر و صداهاي فراواني از سوي نشريات، سازمان‌ها، نهادها و افراد گوناگون برپا شد، خشك شدن درياچه اورميه در بايكوت كامل خبري قرار گرفته و كسي فرياد رس «قوي سفيد آزربايجان» نيست و با كساني هم كه به فكر حمايت از اين درياچه هستند، برخورد شديد شده است كه نمونه آن گردهم‌آيي سمبليك 13 فروردين دوستداران طبيعت براي نشان دادن اعتراض خود نسبت به عدم حمايت مسئولين از درياچه بود. در اين روز عده بی‌شماری از مردم منطقه و طرفداران حفاظت از محیط زیست در ساحل دریاچه اورمیه جمع شده و با ريختن يك ليتر آب به درياچه، خواستند خطر نابودی این موهبت طبیعی را به گوش جهانیان رسانده و مسئولین ذیربط و اکولوژیست‌ها را وادار و تشویق کنند تا برای نجات دریاچه اورمیه پروژه‌های فوری و قابل اجرایی طرح‌ریزی نمایند اما با برخورد شديد نيروهاي انتظامي و امنيتي روبرو شدند.
متاسفانه در وضعيتي كه با خشك شدن درياچه اورميه، آزربایجان و شمال غرب كشور به بيابان نمك تبديل خواهد شد، در سوي ديگر مسئولين محترم در استان‌هاي كويري ايران ابرها را بارور مي‌كنند تا آنجا را به باغ و بستان تبديل كنند.
به نظر شما اين كار را چه مي‌توان ناميد؟ چرا در حالي كه آبادي‌اي به ويرانه تبديل مي‌شود، ويرانه‌اي را آباد مي‌كنند؟
پاسخ این سوال را با گذر از زمان می‌توان یافت!
منبع: http://cobanyildizi.blogfa.com/post-67.aspx

بيهوده كاري 6 مقام ارشد و مرگ درياچه اورمیه + سند و تصوير

Kategori: , , , , , , , , , , , Umud Urmulu - چهارشنبه, آذر ۰۳, ۱۳۸۹ - 0 comments

يك معاون رئيس جمهور ،‌ دو وزير و سه استاندار در تاريخ 27 مهر 87 ، گرد هم آمدند و براي نجات درياچه اورميه از خشك شدن ،‌تفاهم نامه بلند بالايي امضا كردند كه در زير تصويرش را مي بينيد: 




















































همان طور كه در متن تفاهم نامه ملاحظه مي كنيد ،‌ امضا كنندگان اين تفاهم نامه به اهميت درياچه اورميه و وضعيت اسفناك آن وقوف كامل داشته اند و از اين رو تفاهم نامه اي براي نجات آن امضا كرده اند.
امضاكنندگان هم اعضاي چند "سازمان مردم نهاد" (NGO) بي اختيار نبوده اند بلكه معاون رئيس جمهور ،‌وزير نيرو و وزير كشاورزي به همراه استانداران وقت آزربايجان غربي ،‌آزربايجان شرقي و كردستان بوده اند. يعني مقامات ارشد كشوري ومنطقه اي تصميمگرفته بودند كاري براي درياچه درمعرض مرگ اورميه كنند.
اما از آنجا كه مرسوم است در ايران ،‌تصميمات و مصوبات ، روي كاغذ بمانند و كمتر به منصه ظهور برسند ،‌ از اين تفاهم نامه هم بخاري براي درياچه بلند شد و نتيجتاً‌ درياچه اورميه به حال و روزي افتاد كه كارشناسان مي گويند :‌با ادامه اين وضعيت ،‌ بزرگترين درياچه كشور ،‌تا سه سال آينده كاملاً ‌از بين خواهد رفت. 
راستي اگر اين مسوولان محترم تفاهم نامه فوق را امضانمي كردند ،‌چه اتفاقي بدتر از ايني كه رخ داده ،‌ به وقوع مي پيوست؟ و اساساً‌ حضرات براي چه دور هم جمع شده بودند؟ آيا بود و نبودشان و امضا و عدم امضايشان توفيري هم مي كند؟
آن بيانيه پرطمطراق را در بالا و اين عكس هاي تأسف انگيز از درياچه رو به موت اورميه را در زير ببينيد:



























حالا بار ديگر خبر آمده كه مسوولان بسيار مدير و مدبر ،‌ 12 طرح براي نجات درياچه اورميه تصويب كرده اند تا قند در دل مردم آب شود كه "خدا را شكر ، اين پارك ملي نمي ميرد!" ؛ ‌اما اگر قرار بود با اين نشست و برخاست ها و مصوبات بدون پشتوانه اجرايي مشكلي حل شود ،‌درياچه دوست داشتني ايران ،‌هرگز به اين مصيبت دچار نمي شد. 
 مسوولان! مي خواهيد واقعاً‌ كاري كنيد (از جمله انتقال آب به درياچه اورمیه) ،‌ بسم الله ؛ اين گوي و اين ميدان! 
ولي اگر مردش نيستيد ،‌ اين قدر از مصوبه و تصميم و تفاهم نامه و اجلاس و همايش و جلسه و نشست حرف نزنيد و بگذاريد اين درياچه لا اقل بي منت شما بميرد.
يادش بخير !‌ ما ايراني ها چه درياچه زيبا و بانمكي داشتيم تا همين چند وقت پيش ! 
آيا بار ديگر آن شكوه و زيبايي از دست رفته باز خواهد گشت؟
منبع: http://tinyurl.com/27wlel2


اورومو گؤلونون قوروماسیندان دولایی بؤلگه‌ده‌کی اهالینین گؤزلویه احتیاجی اولاجاق

Kategori: , , , , , , , , , , , Umud Urmulu - سه‌شنبه, آذر ۰۲, ۱۳۸۹ - 0 comments
دوغو آزربایجان چئوره گنل مودورلوگوندن بیر یئتکیلی، دوغو و باتی آزربایجاندا اورمو گؤلونون قوروماسیندان دولایی بؤلگه اینسانلارین گؤزلویه احتیاج تاپاجاغینی سؤیله‌ییب
فارس خبر آژانسینین وئردیگی خبره گؤره دوغو آزربایجان چئوره گنل مودورلوگوندن بیر یئتکیلی، دوغو و باتی آزربایجاندا اورمو گؤلونون قوروماسیندان دولایی بؤلگه اینسانلارین گؤزلویه احتیاج تاپاجاغینی سؤیله‌ییب.
محمود اکرمی ایران یئتکیلیلرینی اویاراراق دئییب:"اورمو گؤلونون قوروماسینین اؤنو آلینمازسا، بؤلگه بؤیوک بیر چئوره فلاکتینه اوغراییب، گؤلون یان یوره‌سی آغیر خسارتلر آلاجاقدیر."
اکرمی آرتیریب کی اورمو گؤلونون اکوسیستم و ساغلیق آچیسیندان آذربایجانا بؤیوک منفعتلره صاحیب اولدوغونو باخمایاراق، گئتدیکجه اونون بوخارلانماسی، قوروماسی و داها دوغروسو اؤلدوغو گؤرولور.
دوغو آربایجان چئوره گنل مودورلوگوندن بو یئتکیلی آیریجا دئییب:" چئوره قوروملاری و اکوسیستم اوزمانلاری طرفیندن چئشیدلی اعتیراضلارا باخمایاراق، ایران دؤلتینین قونونو جیدیه آلماماسی، گؤلون دورومونو داها دا تهلوکه‌لی بیر آشامایا چاتدیریب."
بو یئتکیلینین آچیقلاماسینا گؤره آراشدیرمالار گؤستریر کی اورمو گؤلونون قوروماسیندا قوراقلیغین ائتکیسی اولسادا، ان اؤنملی ندن، حسابسیز سدلرین بؤلگه چایلاری اوزه‌رینده تیکیلمه‌سیدیر.
اکرمی علاوه ائدیب کی اورمو گؤلونون قوروماسینی اؤنله‌مک، بؤلگه ده تاریمیین و اکینین ده قورونماسی آنلامینا گلیر.
دئمه لییک کی اورمو گؤلو اورتادوغونون خزر دنیزیندن سونرا ان بؤیوک گؤلو دور.
دونیانین ایکینجی بؤیوک دوزلو گؤلو اولان ایرانداکی اورمیه گؤلو آلانینین یاریسیندان چوخو بوخارلاشیب. بئله کی باتی آزربایجان چئوره یئتکیلیلرینین دئدیگینه گؤره بوگون اورمیه گؤلونون یوزده ۶۰-ی قورویوبدور. ایرانلیلار بیر چئوره فاجیعه‌سی‌ایله قارشی قارشییا قالدیقلارینی بیلدیریر.
ایرانین باتی آزربایجان ایالتینده اولان اورمیه گؤلونده، ۵ مین ۲۰۰ کیلومترمربع آلانین یاریسیندان چوخو بوخارلانیب.
بیرلشمیش میلتلر تعلیم، بیلیم و کولتور اؤرگوتو یونسکو، اولوسلار آراسی اؤنمه صاحیب دنیز جانلیلاری‌نین یاشادیغی بیوسفر ذخیره‌سی اولاراق قیده گئچیردیگی گؤل، ۱۹۸۴ ایلیندن بری هر ایل گئتدیکجه کوچولور.
ایرانلی‌لار اوزللیکله آزربایجان ایالتنیده‌کی اهالی، چئوره فلاکتینه یول آچما‌دان، بو گؤلون قوروماسینا قارشی اؤنلملرین آلینماسینی ایسته‌ییر.
ایسنا خبر آژانسینین وئردیگی خبره گؤره جواد جهانگیرزاده اورمیه اهالیسی‌نین ایران مجلیسینده‌کی میلت وکیلی، اورومو بیلی یوردوندا، اورمو گؤلونون قوروماسیندان اؤز درین قایغیسینی دیله گتیره‌رک"اورمو گؤلو سون نفسلرینی آلیر" دییه دانیشیب.
جهانگیرزاده ایران یئتکیلیلرینی اورمو گؤلونون قورونماسی اوچون داها چوخ و داها جیدی چالیشمایا چاغیریب.
جهانگیرزاده نین دئدیگینه گؤره اورومو گؤلونون قوروماسی، یالنیز باتی و دوغو آزربایجان اوستانلارینی یوخ بلکه بوتون ایران اؤلکه‌سینه قارشی بیر تهلوکه ساییلیر.
بو آرادا سید سلمان ذاکری اورمیه اهالی‌سینین باشقا میلت وکیلی، اؤنجه‌کی گؤنلرده ایرنا خبر آژانسی ایله دانیشیقیندا اورمو گؤلونون قوروماسیندان دولایی ۱۵ میلیون اینسانین حایاتی تهلوکه‌لرله قارشی قارشیا قالاجاغینی و میلیونلار یئرلی اهالی‌نین دیدرگین اولابیله‌جکلرینی سؤیله ییب.
ذاکری‌نین دئدیگینه گؤره گؤلون قوروماسی، ایلک آشامادا نفس چکمکده چتینلیک، تاریمین و باغلارین قوروماسی و سونرا کؤلکله بیرلیکده گؤلون یاتاغیندا اولان دوزلارین ارمنیستان، عراق، تورکیه و آذربایجان جمهوریتلرینه قدر یایینلانماسی، کیمین تهلوکه‌لره ندن اولابیلیر.
قایناق:
http://tinyurl.com/25qfuj2

داغليق قاراباغا ائرمنيلرله بيرليکده پ ک ک-چي کوردلر ده يئرلشديريلير

Kategori: , , , , , , , , , , , , , , , , Umud Urmulu - سه‌شنبه, آذر ۰۲, ۱۳۸۹ - 0 comments
بو ايشه ائرمني دياسپورو و هؤکومتي دستک وئرير، آزربايجان بين الخالق نورمالارين آچيق-آشکار پوزولماسي فاکتينا قارشي ديپلوماتيک ايمکانلاري صفربر ائدير.  
  آراشديرمالار گؤستريب کي، ائرمنيستانين ايشغالي آلتيندا اولان آزربايجان اراضيلرينده ايقتيصادي باخيمدان هئچ بير پئرسپئکتيوين اولماديغيني گؤرن، قانونسوز مسکونلاشما اوچون اونلارا آيريلان ايلکين يارديملاري خرجله ديکدن سونرا دولانيشيق پروبلئمي ايله قارشيلاشان ائرمنيلر سون بير ايلده کوتلوي شکيلده شيمالي قافقازا و ديگر يئرلره کؤچور. بو کؤچدن ناراحات اولان ائرمنيستان هؤکومتي دياسپورون قانونسوز مسکونلاشما سيياستينه دستگي نين آرتيريلماسينا چاليشير. اوللر ائرمنيستان قانونسوز مسکونلاشماني اساسن ايشغال آلتيندا اولان لاچين و کلبجر رايونلاريندا حياتا کئچيريردي. آنجاق معلوماتلار وار کي، سون واختلار آغدام، فوضولي و جبراييل رايونلاري اراضيسينه ده ائرمنيلرين قانونسوز کؤچورولمه سي حاللاري آرتيب. بو سيياستي ائرمنيستاندان و خاريجدن  " بير کوادراتمئتر ده اراضيني قايتارماماق "  پرينسيپيني ايره لي سورن قاتي ميلتچي ائرمني چئوره لري ده دستکله يير.  
  رسمي باکيدان ديپلوماتيک همله  
  ايشغال آلتينداکي بؤلگه لرده قانونسوز مسکونلاشما باره ده وضعيتي ايزله ين آزربايجان بو ايلين اوللريندن باشلاياراق همين اراضيلره بين الخالق ميسسييانين گؤندريلمه سينه داير مسله قالديريب. پرئزيدئنت ايلهام الييئو بو ايلين آپرئلينده باکيدا کئچيريلن بين الخالق کونفرانسلاردان بيرينده کي  چيخيشي زاماني دئميشدي کي، ائرمنيستان ايشغال فاکتيني مؤحکملنديرمک اوچون قانونسوز مسکونلاشما سيياستيني داوام ائتديرير. دؤولت باشچيسي 5 ايل اول آتت-اين ايشغال اولونموش بؤلگه لرده وضعيتي آراشديرماق اوچون ميسسييا گؤندرديگيني و بين الخالق نورمالارا ضيد اولان بو فاکتين تصديقلنديگيني دئييب:  " ائرمنيستان ايشغال اولونموش اراضيلرده قانونسوز مسکونلاشما سيياستي آپاريب. حالبوکي اونلارين اينسان رئسورسلاري مهدوددور. لاکين اونلار يئنه ده دئ-فاکتو ياشاييشين اولماسي وضعيتيني ياراتماق ايسته ييرلر. بونا گؤره، حساب ائديرم کي، آتت اوچون موهوم واخت يئتيشيب و بيز بئله بير ايدئيا ايله چيخيش ائده جگيک کي، آرتيق بئش ايل اؤتوب، ديگر فاکتاراشديريجي ميسسييا تشکيل اولونسون. بئله اولسا، موختليف تسيساتلارين نوماينده لري همين يئرلره گئديب نيين باش وئرديگيني گؤره بيلر. بيزده بئله بير معلومات وار کي، قانونسوز مسکونلاشما داوام ائدير. بو، تاماميله قبولئديلمزدير " .  
  5 ايل اولکي بين الخالق ميسسييا قانونسوز مسکونلاشماني تصديقله ميشدي  
  ائرمنيستان ايشغال آلتينداکي بؤلگه لرده قانونسوز مسکونلاشما دا داخيل اولماقلا، ايشغال سيياستي نين ديگر تظاهورلري نين بين الخالق ميسسييا طرفيندن آراشديريلماسينا بير قايدا اولاراق قارشي چيخير. لاکين 5 ايل اول رسمي باکي بئله ميسسييانين تشکيلينه نايل اولموشدو. همين ميسسييانين حساباتي آذربايجان طرفيندن تقديم ائديلميش فاکتلاري اساسن تصديقله ييب. بونونلا بئله، بين الخالق تشکيلاتلار-موناقيشه نين نيزاعملانماسي اوچون واسيطه چيليک ائدن مينسک قروپو، ايشغال ائديلميش اراضيلرين درهال بوشالديلماسيني طلب ائدن 4 قطعنامه چيخاران بمت، ايشغال آلتينداکي اراضيلرده غئيري-قانوني مسکونلاشماني پيسله ين قطعنامه قبول ائدن آوروپا شوراسي پارلامئنت آسسامبلئياسي و ديگرلري ائرمنيستانين بو سيياسته سون قويماسي اوچون عملي آدديم آتماييب. باخماياراق کي، همين ميسسييا کيفايت قدر جيدي فاکتلاري اورتايا قويموشدو و نه قدر نئيترال گؤرونمه يه چاليشسا دا ائرمنيستانين ايشغال آلتيندا اولان اراضيلرده ائتنيک تميزله مه سيياستي آپارديغي، هر شئيي، او جومله دن تاريخ-مدنيت آبيده لريني داغيتديغي، ائکولوژي بالانسي پوزدوغو اوراداکي فاکتلاردان گؤرونوردو. آزربايجان طرفي نين موختليف منبعلردن توپلاديغي معلوماتلارا اساسن، 2005-جي ايله قدر ايشغال آلتينداکي بؤلگه لره خاريجي اؤلکه لردن و ائرمنيستاندان 23 مينه ياخين ائرمني کؤچورولموشدو. آتت-اين 2006-جي ايلده ايشغال آلتينداکي بؤلگه لرده وضعيتي آراشديران ميسسيياسي ايسه بو رقمين 17 مينه ياخين اولدوغونو گؤستريب. رقملر آراسيندا فرق اولسا دا، 17 مين اؤزو ده کيفايت قدر بؤيوک رقمدير و ائرمنيستانين آذربايجان اراضيلرينده کوتلوي شکيلده قانونسوز مسکونلاشما آپارديغيني آچيق-آشکار نوماييش ائتديريردي.  
  لاچين اساس حدفدير  
  همين ميسسييا خوصوصن لاچين رايونوندا سورعتلي مسکونلاشما گئتديگيني قئيده آليب. همين واخت اورادا آزي 8-11 مين آدامين يئرلشديريلديگي بيلديريليردي. لاکين ائرمنيستان منبعلري نين معلوماتلاريندان دا گؤرونور کي، آتت ميسسيياسي لاچيندا قانونسوز مسکونلاشانلارين ساييني آزي ايکي دفعه  آزالديب. مثلا، بو گونلرده ائرمنيستاندا لئوون تئر-پئتروسيانين باشچيليق ائتديگي موخاليفت حرکاتي نين کوورديناتورو لئوون زورابيان بيلديرميشدي کي، تکجه اونلارين حاکيميتي دؤورونده (1998-جي ايله قدر-رئد.) لاچين رايونوندا اهالي نين سايي سيفيردان 15 مينه قدر آرتميشدي. دوغرودور، همين ميسسييا حساباتيندا گؤسترميشدي کي، ايشغال آلتيندا اولان اراضيلرده مسکونلاشانلار اساسن باکيدان و سومقاييتدان قاچان ائرمنيلردير. لاکين ميسسييا بي طرفليک خاطيرينه حسابات داخيل ائتديگي بو ايفاده لرله ياناشي خاريجدن ده ائرمنيلرين بو بؤلگه لره کؤچورولدويونو قئيده آليب.  
  رسمي باکي 5 ايل اول همين ميسسييانين ياراديلماسينا و ايشغال آلتينداکي بؤلگه لره گؤندريلمه سينه مثلاي بمت- نين موزاکيره سينه چيخارديقدان سونرا نايل اولا بيلميشدي. مثلاين بمت گوندمينه چيخاريلماسيندان ناراحات اولان ائرمنيستان باکي نين بو باره ده قطعنامه لاييهه سيني گئري چکمه سي نين عوضينده ميسسييانين ايشغال آلتيندا اولان اراضيلرده وضعيتي آراشديرماسينا راضيليق وئرميشدي. بئله گؤرونور کي، 5 ايل سونرا دا رسمي باکي بو اوغورلو ديپلوماتيک تاکتيکادان فايدالانيب. خبر وئريلديگي کيمي، بو گونلرده رئگيوندا صفرده اولان مينسک قروپو همسدرلري بيلديريبلر کي، گلن آي ايشغال آلتينداکي اراضيلرده وضعيتي اؤيرنمک اوچون بين الخالق ميسسييا گله جک. رسمي باکي ايسه ايشغال آلتينداکي اراضيلرده وضعيته داير قطعنامه لاييهه سيني سون آندا بمت باش آسسامبلئياسي نين 64-جو سئسسيياسي نين پلئنار ايجلاسيندا سسوئرمه يه چيخارماقدان ايمتيناع ائتدي و بونو بين الخالق ميسسييانين بؤلگه يه گؤندريلمه سي باره ده الده ائديلن راضيليقلا اساسلانديردي. باکي نين سؤزوگئدن قطعنامه لاييهه سيني گئري چکمه سي بير چوخ ائکسپئرتلر طرفيندن تنقيد ائديلسه ده بئله گؤرونور کي، بو، اينديکي سيتواسييادا ان دوزگون تاکتيکادير. چونکي همين قطعنامه يه داير سسوئرمه ني تاخيره سالماغين عوضينده ايشغال آلتينداکي بؤلگه لره يئني بين الخالق ميسسييانين گؤندريلمه سينه نايل اولماق اؤنملي نتيجه دير. ميسسييانين ترکيبينده بمت- نين قاچقينلارلا ايش اوزره عالي کوميسسارليغي نين و بمت- نين اينکيشاف پروقرامي نين نوماينده لري نين ده يئر آلاجاغي گؤزله نيلير. خاريجي ايشلر نازيري ائلمار محمدياروو بيلديريب کي، ميسسييادان ايشغال آلتينداکي بوتون اراضيلره باش چکمک طلب اولوناجاق. بو دا رسمي باکي نين داغليق قاراباغ اطرافينداکي ديگر رايونلاردا دا قانونسوز مسکونلاشمانين آرتماسيندان خبردار اولدوغونو گؤسترير.  
  گلن آي يئني ميسسييا گلير، آنجاق فاکتلاري توپلاماق اوچون اوزاغا گئتمک لازيم دئييل  
  سؤزوگئدن بين الخالق ميسسييانين آراشديرماني نه درجه ده اوبيئکتيو آپاراجاغي هله معلوم دئييل. لاکين آراشديرما آپارماق اوچون هئچ اوزاغا گئتمه دن ائرمنيستان هؤکومتي نين رسميلري نين، او جومله دن داغليق قاراباغداکي سئپاراتچي رئژيمين تمثيلچيلري نين موختليف واختلاردا وئرديکلري آچيقلامالارا و معلوماتلارا نظر سالماق اولار. مثلا، ائرمنيستان هؤکومتي اؤتن ايل ائلان ائديب کي، داغليق قاراباغ و اطراف رايونلاردا ائرمني عاييلهلري نين مسکونلاشديريلماسي ايله باغلي خوصوصي کونسئپسييا حياتا کئچيريله جک. بو کونسئپسييا ائرمنيستاندان و يا دونيانين هر هانسي اؤلکه سيندن قاراباغا کؤچن ائرمني عاييلهلرينه اؤدنن بيردفه ليک تمنناسيز يارديمين مبلغي نين ايکي دفعه  آرتيريلاراق 1 ميليون دراما (تقريبن 3275 دوللارا) چاتديريلماسيني نظرده توتور. بوندان باشقا، کؤچوروله جک عاييلهلرين يئرلشديريله جگي اراضيلرين جوغرافيياسيندا دا دييشيکليکلر ائديليب. يني ائرمنيلر تکجه لاچين و کلبجره دئييل، آغدام، فوضولي و ديگر رايونلار دا يئرلشديريلمه سينه باشلانيليب. سئپاراتچي رئژيمين تمثيلچيلريندن بيري نارينئ آزاتيان ايسه دئييردي:  " داغليق قاراباغا و نزارتيميزده اولان اراضيلره ائرمني عاييلهلرين کؤچورولمه سينده ائرمني دياسپورونون يارديملارينا بئل باغلاييريق. بيز کؤچه جک عاييلهلره يالنيز 1 ميليون درامليق يارديم گؤستره بيليريک کي، بو دا طبيعي، بؤيوک مبلغ دئييل. دياسپور اؤز سؤزونو دئمه لي، داغليق قاراباغا گلن عاييلهلره دستک وئرمه ليدير " .  
  اونون سؤزلرينه گؤره، فرانسا، بئلچيکا و آرگئنتيناداکي ائرمني ايجماعلاري داغليق قاراباغا کؤچمک فيکرينده اولان هر عاييلهيه 10 مين دوللار يارديم گؤستره جکلريني ود ائديبلر. بوندان باشقا، آذربايجانين ايشغال ائديلميش رايونلاريندا، کلبجر و لاچين رايونلاريندا مسکونلاشماق فيکرينه دوشن ائرمني عاييلهلري نين هر بيرينه 0،5 هئکتار تورپاق، 1 تون بوغدا، 500 کق قارغيدالي، 500 کق آرپا، 400 کق کارتوف، 2 کوبمئتر تاختا، 600 کق سئمئنت، 300 کق آرماتور وئريله جک کي، اونلار کؤچدوکلري يئرده ائو تيکيب ايلک مودتده ياشاملا باغلي پروبلئملرله قارشيلاشماسينلار. ائرمني عاييلهلري مسکونلاشاندان سونراکي 5 ايل عرضينده گلير و تورپاق وئرگيلريندن، 1 ايل عرضينده ايسه کوممونال تاريفلرين اؤدنيلمه سيندن آزاد ائديليرلر. ائله ائرمنيلرين اؤزلري طرفيندن ياييلان بو معلوماتلار گؤسترير کي، قانونسوز مسکونلاشما ائرمنيستانين دؤولت سيياستيدير و صؤحبت آذربايجاندان قاچان ائرمنيلرين اؤزباشينا مسکونلاشماسيندان گئتمير. يني بو مسکونلاشمايا هومانيتار آسپئکتلردن هئچ جور حاق قازانديرماق مومکون دئييل.  
  تکجه ائرمنيلر دئييل، پکک-چيلار دا مسکونلاشير  
  ائرمني طرفي نين آچيقلاديغي ستاتيستيکادان دا قانونسوز مسکونلاشما فاکتي گؤرونور. بو ستاتيستيکايا گؤره داغليق قاراباغدا و ايشغال آلتينداکي ديگر اراضيلريميزده ياشايان ائرمنيلرين سايي حاضيردا 140 ميني کئچير. لاکين بؤلگه ده کي  دئموقرافيک وضعيته بلد اولانلار ياخشي بيلير کي، آغير سوسيال-ايقتيصادي شراييطين حؤکم سوردويو بير واختدا ائرمنيلرين بو جور آرتيمي مومکون اولا بيلمزدي. حسابلامالار و موختليف منبعلردن توپلانان معلوماتلار حاضيردا ايشغال آلتينداکي اراضيلرده قانونسوز مسکونلاشان ائرمنيلرين سايي نين 30 مينه ياخين اولدوغونو دئمه يه اساس وئرير. بو بؤلگه لرده تکجه ائرمنيلر يوخ، پ ک ک-يا باغلي کوردلرينده ده يئرلشديريلديگي معلومدور. بونو تورکييه نين کشفياتي دا اوزه چيخاريب. پکک-چي کوردلر اساسن لاچين و کلبجرده مسکونلاشديريلير. رسمي باکي دا پکک-چيلارين قاراباغدا مسکونلاشديغيني تصديقله يير. شوبهه يوخدور کي، ايشغال آلتينداکي بؤلگه لرده بو تئررور تشکيلاتي منسوبلاري نين يئرلشديريلمه سي ائرمنيستانين گله جکده اونلاردان آزربايجانا قارشي تئررور آکتلاري حياتا کئچيرمک اوچون فايدالانماق نيتيني گؤسترير. يئني موساوات  
قایناق:
http://gunaz.tv/ott/37/newsCat/1/newsID/39570.html/inner/1

Casusluk yapan PKK'lılar tutuklandı

Kategori: , , , , , , , , , , , Umud Urmulu - سه‌شنبه, آذر ۰۲, ۱۳۸۹ - 0 comments

İran'da, ''İngiltere adına casusluk'' yaptıkları iddiasıyla 4 PKK/PJAK terör örgütü mensubunun tutuklandığı belirtildi.
Edinilen bilgiye göre, İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı, terör örgütü PKK/PJAK'a yönelik operasyon düzenleyerek 4 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan 4 kişi ''İngiltere adına ajanlık yaptığı'' iddiasıyla tutuklandı.
Söz konusu teröristlerin, Eylül ayında Mahabad kentinde gerçekleştirilen askeri törende meydana gelen bombalı saldırıda 12 kişinin ölümünden sorumlu tutuldukları ve ''PKK/PJAK adına bombalı eylemler gerçekleştirmek, halk arasında etnik ayrımcılık yaratmak, Kürt milliyetçiliğini özendirmek, halkı devlet aleyhine kışkırtmak, İran'ın ulusal ve toprak güvenliğini tehdit etmek'' suçlarından ağır hapis veya idam cezası ile yargılanacak.
Diğer yandan, İran Genelkurmay Başkanlığı'nın, İran cezaevlerinde tutuklu bulunan terör örgütü PKK/PJAK mensuplarının ''açlık grevi'' eylemlerini sonlandırmak amacıyla, eyleme katılan tüm tutukluların ''idam'' edilmesi yönünde bir girişim içerisinde olduğu öne sürüldü. İran'da 2009 yılından bu yana terör örgütü PKK/PJAK mensubu 7 kişi idam edilmişti. Halen 20 terörist hakkında verilmiş idam cezası bulunuyor.
Geçen ay Lübnan güvenlik birimleri, İsrail casus şebekelerine yönelik başlatılan operasyonlar kapsamında yakalanan 3 terör örgütü mensubunu ''Lübnan'da İsrail adına casusluk faaliyetleri yürüttükleri'' iddiasıyla  tutuklamıştı.
Terörist Murat Karayılan da, bir İsrail televizyonuna yaptığı açıklamada, Türkiye, İran ve Suriye'yi, İsrail ve PKK için ''ortak düşmanlar'' olarak tanımlayıp, ''Bizim düşmanlarımız İsrail'in de düşmanlarıdır'' demişti. Yetkililer, İran ve Lübnan'da yaşanan son gelişmeler ile terörist Murat Karayılan'ın İsrail televizyonuna yaptığı açıklamaların, terör örgütü PKK'nın ''taşeron örgüt'' olarak kullanıldığı iddialarının geçerliliği açısından önemli olduğuna dikkat çekiyorlar.
Qaynaq

يک ميليارد و 700 ميليون ليتر مکعب آب پشت سدها تلنبار شده

Kategori: , , , , , , , , , , Umud Urmulu - سه‌شنبه, آذر ۰۲, ۱۳۸۹ - 0 comments
درياچه اورميه در خطر است؛ هم خودش، هم تالاب‌هاي اقماري‌اش، هم گونه‌هاي متنوع و کمياب جانوري و گياهي‌اش و هم جوامع محلي و صنعت کشاورزي برآمده و وابسته به آن. اين را همه مي‌گويند، سال‌ها است و اين مرتبه، مدير کل سازمان حفاظت محيط زيست آزربايحان غربي، اما از عمل کار برآيد، به سخن‌ داني نيست.
حسن عباس نژاد در گفت و گو با خبرنگار جهان اقتصاد به نقش اساسي و مهم جوامع محلي در احياي تالاب‌هاي اقماري 31 گانه درياچه اروميه اشاره مي‌کند و مي‌گويد: تالاب کاني برازان تجربه موفقي از حضور و مشارکت جوامع محلي در احيا و حفاظت تالاب‌ها به شمار مي‌رود.
به گفته مدير کل حفاظت محيط زيست آزربايجان غربي، تبديل شدن سه هزار از پنج هزار و 700 کيلومتر مربع وسعت درياچه اورميه به نمک‌زار، تهديدي اساسي براي جوامع محلي اطراف درياچه محسوب مي‌شود.
وي در خصوص شايعه انتقال ‌آب از درياچه خزر به اورميه متذکر مي‌شود: هر کاري را که صرفه اقتصادي داشته باشد، با در نظر گرفتن بودجه کافي مي‌توان انجام داد اما انتقال آب خزر به اورميه مدنظرمان نيست. در حال حاضر رودخانه ارس و حوضه‌هاي ديگري را با توجه به آب مازادي که دارند براي انتقال مدنظر داريم، البته بدون ضرر و عوارض براي خودشان.
وي درباره 29 سد احداث شده بر روي رودخانه‌هاي اطراف درياچه اورميه مدعي مي‌شود: براي مهار‌ آب‌هاي سطحي تمام تلاش خود را به کار گرفته‌ايم، با اين وجود تنها 30 درصد اين آب‌ها مهار شده و مابقي به صورت سيلاب موجب خسارت و زيان مي‌شود.
عباس نژاد مي‌گويد: با مهار آب‌هاي سطحي مخالف نيستم، اگر در سدسازي ملاحظات زيست محيطي و حد بيولوژيکي رودخانه‌ها رعايت شود، مفيد فايده خواهد بود.
مدير کل محيط زيست آزربايجان غربي با اشاره به اين که حدود يک ميليارد و 700 ميليون ليتر مکعب آب پشت سدها تلنبار شده، عنوان مي‌کند: با بهره‌برداري از سدهاي جديد 4 ميليارد متر مکعب ديگر هم به ‌آب‌هاي موجود افزوده مي‌شود، ولي اگر مديريت درستي اعمال نشود، به درياچه اورميه صدمات جبران ناپذيري وارد مي‌آيد.
وي اولويت اساسي را تامين حداقل 1/3 ميليارد متر مکعب آب براي درياچه اورميه مي‌داند و تاکيد مي‌کند: درصدد شناسايي منابع آبي جديدي هستيم تا درياچه را از خطر نجات دهيم.
عباس نژاد در پاسخ به اين سوال که با ادامه روند خشکسالي و شوره‌زاري درياچه از نظر اقتصادي چه آسيبي به استان وارد مي‌آيد، اظهار مي‌دارد: اگر درياچه اورميه خشک شود، اقتصادي در منطقه باقي نمي‌ماند و کشاورزي صدمات جبران ناپذيري خواهد ديد. توفان شن همراه نمک يکي از  آسيب‌هايي است که اقتصاد منطقه را تحت تاثير قرار مي‌دهد.
 وي با اشاره به اين که مسايل زيست محيطي، اقتصادي و سياسي زنجيروار به هم متصلند، توضيح مي‌دهد: اگر به اقتصاد منطقه زيان وارد شود، به تبع صدمات اجتماعي و سياسي را پيش رو خواهيم داشت و بحران سياسي و اجتماعي منطقه را فراخواهد گرفت.
عباس نژاد در خصوص اکوتوريسم و کم رنگ شدن آن در استان اظهار مي‌دارد: با وجود آن که دنيا به سمت اکوتوريسم مي‌رود، متاسفانه ما از اين قافله عقب مانده‌ايم. در حال حاضر کميته‌اي در استان به نام کميته ملي طبيعت گردي تاسيس کرده‌ايم و نه فقط در استان، بلکه در کشور، با ايجاد ارتباط بين توريسم و اکوتوريسم مي‌توانيم درآمدي بالاتر از حتي عايدي نفت را کسب کنيم. 

منبع : http://www.jahaneghtesad.com

خشك‌شدن 60 درصد دریاچه اورمیه وضعیتی نیست كه بتوان از آن چشم‌پوشی كرد

Kategori: , , , , , , , , , , Umud Urmulu - سه‌شنبه, آذر ۰۲, ۱۳۸۹ - 0 comments
بزرگ‌ترین دریاچه شور جهان دریاچه اورمیه این روزها شرایط بحرانی را پشت سر می‌گذراند. خشك‌شدن 60 درصد دریاچه اورمیه وضعیتی نیست كه بتوان از آن چشم‌پوشی كرد.
به گزارش ایرنا، سجادی با تاكید بر لزوم تلاش سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی در این طرح‌ها گفت: در صورت عدم نجات این دریاچه، باغ‌ها و مزارع اطراف دریاچه به مرور زمان از بین خواهد رفت.
علی‌رغم این كه راهكارهای مختلفی برای حفظ این دریاچه پیشنهاد شده است، ولی بحث دسترسی به حقابه‌های جدید به عنوان راهكاری عملی بیش از دیگر راهكارها مطرح است به طوری كه معاون آب و خاك وزیر جهاد كشاورزی اخیرا در همین رابطه از اختصاص بودجه ویژه برای نجات دریاچه اورمیه به 3 استان حاشیه خبر داده است؟.
به گفته رحیم سجادی، این استان‌ها شامل آزربایجان شرقی، آزربایجان غربی و كردستان است و در این راستا كارگروه نجات دریاچه اوزرمیه به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور تشكیل شده است.
وی با اشاره به رویكرد وزارت جهاد كشاورزی برای نجات دریاچه اورمیه گفت: براساس تصمیمات این كارگروه، 3 استان مزبور موظف به اجرای این طرح در راستای صرفه‌جویی در مصرف منابع آبی هستند.
وی با اشاره به واقع‌شدن مراغه در حاشیه دریاچه ارومیه ادامه داد: در همین راستا، به منظور انتقال بهینه آب به مزارع و باغات كشاورزی و جلوگیری از هدررفت آب، طرح‌های اصلاح شبكه‌های آب در این استان‌ها بخصوص در شهرستان مراغه در حال اجراست.
شهرستان مراغه با حدود 100 هزار هكتار اراضی كشاورزی در جنوب‌غربی تبریز مركز آزربایجان شرقی واقع است.
حقابه هر استان اجرایی می‌شود
مدیركل حفاظت از محیط زیست آزربایجان غربی نیز در گفت‌وگو با فارس با اشاره به افزایش 70 سانتی‌متری آب دریاچه اورمیه در 3 ماهه نخست امسال گفت: حقابه آزربایجان غربی، آزربایجان شرقی و کردستان تا 3 ماه آینده اجرایی می‌شود.
حسن عبا‌س‌نژاد افزود: از فروردین تا خرداد امسال شاهد بارش در 3 استان آزربایجان غربی، آزربایجان شرقی و کردستان بودیم كه بر این اساس در 3 ماهه نخست سال جاری آب دریاچه اوزمیه 70 سانتی‌متر بالا آمده است؟ كه در صورت افزایش بارش، دریاچه اورمیه نجات می‌یابد؟.
وی با بیان این‌كه در سال 75 میزان بارش استان 700 میلی‌متر بود، تصریح كرد: در سال 75 با پیشروی آب دریاچه اورمیه مواجه بودیم كه در این سال روستاهای اطراف دریاچه زیر آب رفتند.
عباس‌نژاد با اشاره به بحران دریاچه اورمیه افزود: 30 درصد عوامل انسان‌ساز در بحران موثر هستند، اما مشكل اصلی در بحران دریاچه اورمیه كاهش نزولات آسمانی است؟.
وی اعلام كرد: ظرفیت سدها در سطح حوزه دریاچه اورمیه یك میلیارد و 700 میلیون مترمكعب در سطح حوزه آبخیز است كه در آینده این میزان به 4 میلیارد مترمكعب می‌رسد.
این مقام مسوول با بیان این‌كه برای بهبود وضعیت دریاچه اورمیه از آب سدها نیز استفاده خواهیم كرد، اعلام كرد: برخی سدها كاربری شرب دارند كه استفاده از آب این سدها مقرون به صرفه نیست.
عباس‌نژاد گفت: در حال حاضر در مقایسه با سال 75 در حدود 15 هزار میلیارد مترمكعب آب برای رسیدن به حد نرمال نیاز است كه این میزان آب شامل 60 میلیارد بشكه آب می‌شود. در شرایط نرمال 34 میلیارد مترمكعب آب در كل دریاچه باید وجود داشته باشد كه از این میزان 20 میلیارد مترمكعب خشك شده است.
این مقام مسوول تصریح كرد: در حال حاضر 4 جزیره به كبودان، اسپیر و آرزو به هم پیوسته‌اند و وضعیت جزایر دریاچه اورمیه نیز بحرانی است.
عباس‌نژاد با اشاره به حقابه هر استان برای دریاچه ارومیه گفت: حقا‌به هر استان مشخص شده است و تا 3 ماه آینده اجرایی می‌شود.
www.NiceNews.IR

بيشترين پس‌روي درياچه اورميه را شاهد هستيم

Kategori: , , , , , , , , , Umud Urmulu - دوشنبه, آذر ۰۱, ۱۳۸۹ - 0 comments
 رئيس سازمان جهاد كشاورزي‌ آزربايجان شرقي گفت: در حال حاضر بيشترين پس‌ روي درياچه اورمیه را شاهد هستيم.
به نقل از روابط عمومي سازمان جهاد كشاورزي آزربايجان شرقي، مسعود محمديان در كارگاه آموزشي تبيين طرح ملي حفاظت از درياچه اورمیه در حوزه كشاورزي در اين جلسه با اشاره به اينكه استان آزربايجان شرقي بيشترين خسارت و بيشترين پس‌روي آب در حاشيه اورمو گولو (درياچه اورمیه) را شاهد است، اظهار داشت: اين سازمان با انجام طرح اصلاح الگوي كشت گياهان، جايگزيني گياهان سازگار با شرايط شوري، جلوگيري از افزايش زيركشت، پيگيري الگوي مصرف بهينه آب بخش كشاورزي و اجراي روش‌هاي آبياري نوين (تحت فشار، لوله‌گذاري، پوشش انهار و ...)، اجراي طرح‌هاي آبخيزداري و نيز انجام برنامه‌هاي مختلف ترويجي براي افزايش آگاهي عمومي و مشاركت مردمي در حفاظت از درياچه اورمیه با مصرف منابع آب حوزه گام‌هاي موثري براي ممانعت از خشك شدن درياچه اورمیه برداشته است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي آزربايجان شرقي با اشاره به اينكه تصويب مبناي 3.1 ميليارد مترمكعب به عنوان نياز آبي درياچه اورمیه بايد توسط سازمان مربوطه جدي گرفته شود، گفت: اجراي طرح‌هاي اضطراري و اولويت‌دار احيا و حفاظت از درياچه اورمیه بدون تامين منابع مالي مورد نظر امكانپذير نبوده و تلاش مي‌شود تا ضمن همگامي با سازمان‌هاي ديگر از تخريب بيش از حد اين درياچه ممانعت شود.
درياچه اورمیه به عنوان دومين درياچه بزرگ ايران در معرض تهديد جدي قرار داشته و حيات‌وحش بي‌نظير آن نيز با وجود اقدامات مديريتي و صرف هزينه‌هاي زياد، از تبعات اين بحران، دچار آسيب‌هاي جدي خواهند شد. بنابراين هرچه زودتر بايد در راستاي تامين حق‌آبه اين درياچه اقدامات جدي انجام شود.
پارك ملي درياچه اورمیه با وسعت 573 هزار هكتار از دو بخش خشكي و آبي تشكيل شده است، اين پارك داراي 102 جزيره است كه سه جزيره اصلي آن پناهگاه حيات‌وحشي نظير گوزن‌زرد، خالدار ايراني، قوچ و ميش ارمني است.
درياچه اورمیه در سال 1346 به دليل ويژگي‌هاي خاص اكولوژيكي به همراه تمام جزاير داخل آن به عنوان منطقه حفاظت شده اعلام و تحت مديريت سازمان حفاظت از محيط زيست قرار گرفت.
در سال 1354 نيز محدوده درياچه اورمیه به همراه 60 متر از حريم آن به پارك ملي تبديل و توسط اداره كل محيط زيست استان تحت مديريت قرار گرفت.
در سال‌هاي اخير به دليل وقوع خشكسالي، به شدت از سطح درياچه اورمیه كاسته شد. سال 89 شاهد بيشترين پس‌روي در آب درياچه اورمیه بوديم، به نحوي كه از 5 هزار و 700 متر مربع وسعت درياچه فقط 2 هزار و 700 متر باقي مانده است.
منبع:
http://tinyurl.com/28d2esx

موضوع خشک شدن دریاچه ی اورمیه در رسانه های دانمارک

Kategori: , , , , , , , , , , , , Umud Urmulu - دوشنبه, آذر ۰۱, ۱۳۸۹ - 0 comments
رسانه های دانمارک نیز به موضوع خشک شدن اور مو گولو (دریاچه ی اورمیه) پرداختند.
به گزارش ارک قالاسی در حالی که روز به روز به زمان مرگ این دریاچه نزدیک می شویم موج اعتراضات جهانی به روند بی توجهی به آن گسترده می گردد. در یکی از آخرین موارد از این اعتراضات رسانه های دانمارک نیز به این موضوع پرداخته اند.
فیلم این گزارش را می توانید از لینک زیر مشاهده نمایید:

درياچه اورمیه در وضعيت بحراني قرار گرفته

Kategori: , , , , , , , , , , , Umud Urmulu - دوشنبه, آذر ۰۱, ۱۳۸۹ - 0 comments
معاون مدير ملي طرح حفاظت از تالاب‌هاي ايران گفت: اورمو گولو (درياچه اورمیه) با توجه به كاهش 94 درصدي ورودي آب به دليل طرح‌هاي توسعه در وضعيت بحراني قرار دارد
به گزارش گروه خبری تبریز سسی به نقل از روابط عمومي سازمان جهاد كشاورزي آزربايجان شرقي، محسن سليماني روزبهاني در كارگاه آموزشي تبيين طرح ملي حفاظت از درياچه اورمیه در حوزه كشاورزي افزود: با اجراي صحيح طرح مديريت جامع درياچه اورمیه، اين درياچه جان دوباره مي‌گيرد.
وي هدف از برگزاري چنين كارگاه‌هايي را ايجاد انگيزه‌اي مشترك براي دستگاه‌هاي اجرايي مرتبط در راستاي حفاظت از تالاب‌ها و در آزربایجان غربی مشخصاً درياچه اورمیه دانست و گفت: در اين كارگاه‌ها از دستگاه‌هاي مختلف نظير سازمان جهاد كشاورزي، آب منطقه‌اي و سازمان حفاظت از محيط زيست حضور مي‌يابند تا از تجربيات بين‌المللي در زمينه حفاظت از تالاب‌ها مطلع شده و در مسير مناسب گام بردارند.
معاون مدير ملي طرح حفاظت از تالاب‌هاي ايران با اشاره به اينكه طرح ملي حفاظت از تالاب‌هاي ايران داراي سه سايت مطالعاتي بوده كه يكي از اين سايت‌ها درياچه اورمیه است، افزود: از سه سايت مورد مطالعه، درياچه اورمیه با توجه به كاهش 94 درصدي ورودي آب به دليل طرح‌هاي توسعه در وضعيت بحراني قرار دارد.
سليماني روزبهاني، تأمين نيازهاي آبي درياچه اورمیه توسط سازمان‌هاي مربوطه را ضروري دانست و گفت: با وجود اين بر اين باوريم احياي درياچه اورمیه همدلي كارشناسان جهاد كشاورزي و سازمان آب منطقه‌اي را مي‌طلبد.
وي مشكلات اصلي تالاب‌هاي كشور را محدوديت شديد منابع آبي، رقابت بين بهره‌برداران مختلف براي بهره‌برداري و تغييرات كاربري اراضي در سطح حوضه اين تالاب‌ها دانست و اظهار داشت: جمهوري اسلامي ايران عضو فعال كنوانسيون تنوع زيستي كه 188 كشور جهان آن را امضا كرده‌اند، است و ضمن تأكيد بر مديريت اكو‌سيستمي تالاب‌هاي كشور خود را بر احياي آن متعهد مي‌داند.
معاون مدير ملي طرح حفاظت از تالاب‌هاي ايران با اشاره به اينكه طرح مطالعاتي حفاظت از تالاب‌هاي كشور از سال 2005 ميلادي آغاز و در سال 2012 به اتمام مي‌رسد، افزود: اين طرح بدون مشاركت فعال دستگاه‌هاي ذي‌ربط عملياتي نشده و نمي‌توان بدون اجراي تمام برنامه‌هاي مديريت جامع درياچه اورمیه به نجات اين درياچه دلخوش شد.
منبع:
http://tinyurl.com/3yqgupu

Ermənistan və PKK terror Örgütilə əlaqəsi olan adlım silah baronu Amerikaya verildi

Kategori: , , , , , , , , , , , Umud Urmulu - شنبه, آبان ۲۹, ۱۳۸۹ - 0 comments

Ermənistan və Kürd Terror Örgütüilə əlaqəsi olan adlım silah baronu Amerikaya verildi
GünAzTv: Tailand hakimiyyəti gözlənilmədən Viktor Butun ekstradisiyası barədə qərar verib, onun arvadı Rusiyanın bütün paxırlarını açmaqla hədələyir.
Tailand hakimiyyəti noyabrın 16-da gözlənilmədən məşhur silah qaçaqmalçısı, 2008-ci ildə ABŞ-ın sorğusu əsasında bu ölkənin paytaxt Banqkoqda həbs edilən Viktor Butun ekstradisiyasına dair qərar verib. PKKErmənistanla da əlaqələri olan bu silah baronunun ABŞ-a ekstradisiyası məsələsi uzun müddətdir müzakirə edilirdi. Bütün təhvil verilməsində maraqlı olmayan Rusiya tərəfi Tailand hökumətinə təsir göstərməyə çalışırdı, ABŞ isə onu təhvil almaqda israrlı idi.
Xəbərlərə görə, Tailand hökumətinin Rusiya vətəndaşı olan Butun ekstradisiyasına dair qərarından dərhal sonra o, saxlanıldığı həbsxanadan Bankoqdakı hərbi aerodromlardan birinə aparılıb. Oradan isə təyyarə ilə ABŞ-a aparılıb. “Röyter” agentliyi “Gulfstream” markalı kiçik tutumlu reaktiv təyyarənin Butun arxasınca ABŞ-dan göndərildiyini xəbər verir. Rusiyanın Bankoqdakı səfirliyi isə Butun təhvil verilməsindən ancaq təyyarə havaya qalxandan sonra xəbər tutub. Səfirliyin əməkdaşı bildirib ki, ekstradisiya barədə nə onlara, nə Butun qohumlarına əvvəlcədən heç bir məlumat verilməyib.
Xəbərlərə görə, ekstradisiya prosesini 50-dən çox polis zabiti və bir neçə snayper mühafizə edib. Təyyarədə isə silah baronunu ABŞ-ın narkotiklərə nəzarət üzrə Federal Agentliyinin 6 xüsusi agenti müşayiət edib. Butun vəkili bildirib ki, Tailand hökumətinin qəbul etdiyi qərar hüquqi deyil, siyasidir. Belə ki, onun barəsində irəli sürülmüş yeni ittihamlar araşdırılmayıb, həmçinin ABŞ-ın ekstradisiyaya dair ikinci sorğusuna baxılmayıb. Butun arvadı Alla But isə deyib ki, ekstradisiya qərarı ABŞ-ın Tailand hökumətinə təzyiqlərinin nəticəsidir. But Rusiyanı onun ərinin ekstradisiyasına mane olmaq üçün yetərli səylər göstərməməkdə də ittiham edib. O xəbərdarlıq edib ki, Rusiyanın Viktor Butun əliylə həyata keçirdiyi bütün qaranlıq işləri açıqlayacaq.
But Nyu-Yorka aparılandan sonra Amerika tərəfi onu vəkillə təmin edib və Rusiya konsulluğunun əməkdaşları ilə görüşə icazə verib. Rusiyanın Nyu-Yorkdakı baş konsulu Andrey Yuşmanov deyib ki, Banqkoqdan uçarkən təyyarədə Buta təzyiq göstərilib və onu sındırmaq cəhdi olub. “Belə görünür ki, təyyarədə onu müşayiət edənlər arasında peşəkar psixoloq da olub. Onu hədələyiblər, işarə ediblər ki, təkcə özü deyil, arvadı və 15 yaşlı uşağı üçün də təhlükə yarana bilər. Eyni zamanda bildiriblər ki, bu təhlükələr birmənalı şəkildə Rusiyadan qaynaqlanır. Butdan tələb ediblər ki, öz fəaliyyəti və əlaqələri barədə daha çox danışsın” deyə, konsul bildirib. Konsulun dediyinə görə, But onunla görüşündə Tailand həbsxanasında pis rəftara məruz qalmasından danışıb.
Dünən Nyu-York məhkəməsində Butun işi üzrə ilk proses olub və ona rəsmi ittihamlar elan edilib. Silah baronu dörd maddə üzrə ittiham edilir. Bunlar ABŞ vətəndaşını öldürmək məqsədilə cinayətkar plan qurmaq, dövlət xidmətində olan vəzifəli şəxsləri öldürmək, hava hücumundan müdafiə raketlərini cinayətkar yollarla əldə etmək və satmaq, terrorçu qruplaşmaları silahla təmin etmək. ABŞ tərəfinin ittihamlarına görə Viktor But “Taliban”a silah, o cümlədən zenit raketləri satıb, həmçinin Latın Amerikası ölkələrində silahlı qruplaşmaları təchiz edib. İclasdan əvvəl Nyu-York Manhetten dairə prokuroru Priit Bharara bildirib ki, Butun ortaqlarından biri, erməni əsilli Endryu Smulyan artıq istintaqla əməkdaşlıq edir və ifadə verir. Prokuror ittihamların sübuta yetiriləcəyi halda onların hər ikisini ömürlük həbs cəzasının gözlədiyini deyib. Bharara istintaqın Butun günahını sübuta yetirmək üçün yetərli dəlillər topladığını bildirib. O bildirib ki, ABŞ hüquq-mühafizə orqanları rusiyalı biznesmenin fəaliyyətini hələ 2004-cü ildən izləyirdi. Butun adı Liberiyadan təyyarələrlə narkotiklərin daşınması işində keçirdi: “Bu altı il ərzində istintaqın sərəncamında cənab Butun yaxın ətrafına daxil olan şəxslərlə əlaqələr qurmağa nail olan məxfi agentlərin ifadələri, həmçinin onlarla gizli video-audio yazı, deşifrə edilmiş telefon danışıqları və digər dəlillər toplanıb. Onun işi üzrə təhqiqat dünyanın üç qitəsində aparılıb”.
Amerikanın Narkotiklərə Nəzarət üzrə Federal Bürosunun məxfi agentləri tərəfindən Kopenhagendə gizli qeydə alınmış belə söhbətlərdən birində silah baronunun sağ əli hesab edilən Endryu Smulyan deyib ki, Viktor But dünyada kimə istəsə silah göndərməyə qadir olan bir nömrəli adamdır. Həmin söhbətdə Smulyan kim olduğunu bilmədiyi məxfi agentə etiraf edib ki, Butun ləqəbi “ölüm taciri”dir. Məlum olub ki, həbsindən az əvvəl But Kolumbiyadakı terrorçu qruplaşmalardan olan FARC-a 700 “yer-hava” tipli raket, 5 min “Kalaşnikov” avtomatı və on milyonlarla patron satmaq barədə sövdələşmə əldə edib. “Bu silah-sursat az qala bir ölkənin ordusunu silahlandırmağa bəs edər” deyə, prokuror Bharara bildirib.
Növbəti məhkəmə prosesi gələn il yanvarın 10-na təyin olunub. Gözlənilir ki, Butun üzərində aparılacaq proses bu silah tacirinin fəaliyyətinə və əlaqələrinə dair sensasion faktları üzə çıxaracaq. Onun Ermənistanla əlaqələrinə dair faktların da məhkəmədə araşdırılması gözlənilir. Amerika tərəfinin apardığı istintaq müəyyən edib ki, But silahları bir sıra Şərqi Avropa ölkələrinin, o cümlədən Ermənistan, Kuba və Nikaraquanın hərbi anbarlarından bu ölkələrin yüksək rütbəli şəxsləri ilə cinayətkar sövdələşmələr nəticəsində əldə edib. Daha sonra silahları dünyanın “qaynar nöqtələri”nə satıb. Butun PKK terror təşkilatını da silahlandırdığına dair faktlar var. Bu silahların bir hissəsinin Ermənistandan əldə edildiyinə dair məlumatlar var. Məsələn, 2007-ci ildə Butun adamları Ermənistandakı hərbi anbarlardan 2 milyon dollarlıq silah-sursatı PKK-ya ötürüblər. Butun silah ticarətinin Azərbaycan üzərindən həyata keçirildiyinə dair məlumatlar da var. Eyni zamanda, onun fəaliyyətinin Rusiya xüsusi xidmət orqanlarının nəzarəti altında olduğu da şübhə doğurmur. Ehtimallara görə, Rusiya kəşfiyyatı Butdan öz məqsədləri üçün tez-tez istifadə edib.
با پشتیبانی Blogger.
 
UrmiyeNews.Com - Batı Azerbaycan'ın Sesi
Tema: Bal Medya